Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rovion tulos romahti – pelastusta haetaan Suomen kalleimmalla animaatiolla

Viihdeyhtiön kannattavuus on romahtanut. Uusi toimitusjohtaja uskoo elokuvan kääntävän suunnan.

Talous
 
Montako tuntia pelaat viikossa, Rovion toimitusjohtaja Pekka Rantala?
Montako tuntia pelaat viikossa, Rovion toimitusjohtaja Pekka Rantala?
Pekka Rantala aloitti peliyhtiö Rovion toimitusjohtajana vuodenvaihteessa. Rantala sai vastuulleen yhtiön, jonka edellinen vuosi oli vaikea. Rovio yrittää kääntää kurssin uusilla peleillä ja jättibudjetin elokuvalla, joka tulee ensi-iltaan ensi vuoden kesällä. toimittaja: Juhani Saarinen / HS , kuvaaja: Juhani Niiranen / HS , editointi: Janne Järvinen / HS

Tuleva Angry Birds -elokuva on viihde- ja peliyhtiö Roviolle valtavan suuri panostus.

Rovion animaatioelokuvan budjetti on 80 miljoonaa dollaria eli reilut 75 miljoonaa euroa. Lisäksi Rovio ja sen kumppani viihdeyhtiö Sony Entertainment käyttävät markkinointiin sekä jakeluun noin sata miljoonaa euroa.

Rovio ei kerro tarkkaa osuuttaan markkinoinnin ja jakelun kustannuksista, mutta suomalaisyhtiö panostaa elokuvaan joka tapauksessa yhteensä yli sata miljoonaa euroa.

"Kaikenlaista meistä voi väittää, mutta ei ainakaan moittia rohkeuden puutteesta", sanoo Rovion tuore toimitusjohtaja Pekka Rantala.

Yli sadan miljoonan panostus nostaa elokuvan Suomessa aivan omaan luokkaansa. Tähän mennessä kallein kotimainen elokuva on ollut Jalmari Helanderin ohjaama Big Game, jonka budjetti oli 8,5 miljoonaa euroa.

Angry Birds -elokuva tulee ensi-iltaan ensi vuoden kesällä. Kolmiulotteisen animaatioelokuvan menestys on Roviolle erityisen tärkeää, koska yrityksen kasvu on pysähtynyt.

Rovion liikevaihto pieneni viime vuonna yhdeksän prosenttia ja liikevoitto putosi noin neljäsosaan. Liikevoitto jäi kymmeneen miljoonaan euroon, kun se edellisenä vuonna oli 36 miljoonaa ja sitä edellisenä 77 miljoonaa euroa.

"On aivan selvää, että me emme ole täällä tyytyväisiä tulokseen", Rantala sanoo.

Kannattavuuden heikkeneminen johtuu pitkälti siitä, että tulot Angry Birds -oheistuotteista vähenivät 44 prosenttia. Elokuvan varhaiset versiot ovat Rantalan mukaan kuitenkin viehättäneet yhteistyökumppaneita niin paljon, että ensi vuodeksi Rovio on kyennyt jo solmimaan merkittäviä lisenssisopimuksia.

Rovion tulot peleistä kasvoivat viime vuonna 16 prosenttia, mutta pelit eivät keiku myyntilistojen kärjessä takavuosien tapaan. Erityisen vaikeaa Roviolle on ollut siirtyä maksullisista peleistä ilmaisiin, joiden tulot kerätään pelissä tehtävillä ostoilla.

"Se on osoittautunut isommaksi oppimisprosessiksi kuin alun perin kuviteltiin", Rantala kertoo.

Kuka

Pekka Rantala

 Syntynyt 21. tammikuuta 1966 Helsingissä.

 Kauppatieteiden maisteri, Rovio Entertainmentin toimitusjohtaja.

 Työskenteli Nokiassa 1994–2011, joista viimeiset vuodet markkinointijohtajana.

 Toimitusjohtajana Fazer Brandsissa 2011–2013 ja Hartwallilla 2013–2014.

 Asuu Espoossa.

 Perheeseen kuuluvat vaimo sekä 17- ja 20-vuotiaat lapset.

 Harrastaa koripalloa, juoksemista, rumpujen soittoa ja valokuvausta.

Oikaisu 23.3. klo 12.50: Korjattu Rantalan syntymäaika.

Opettelua on vaatinut myös lisenssiliiketoiminta. Angry Birds -tuotteita alkoi valmistaa iso joukko yrityksiä, eikä laatu ollut aina kohdallaan.

"Olisin hämmästynyt, jos joka ikinen Angry Birds -tuote olisi täyttänyt kaikki meidän asettamat laatuvaatimukset."

Rantala kertoo Rovion "puhdistaneen" kumppanilistansa. Tätä nykyä 400 kumppania valmistaa noin 30 000:ta erilaista Angry Birds -tuotetta.

Rantala tuli kesällä Rovioon kaupalliseksi johtajaksi ja vuodenvaihteessa korvasi Mikael Hedin yhtiön toimitusjohtajana. Hed siirtyi johtamaan elokuvaprojektia.

Rovion on epäilty muuttuneen oman alansa Nokiaksi. Yhtiön suunta on tuntunut olevan hukassa, ja entiset työntekijät ovat valittaneet organisaation paisuneen liian isoksi. Yhtiön irtisanottua viime vuonna 110 ihmistä Roviossa työskentelee 730 henkilöä.

Rantala myöntää, että yhtiö on kärsinyt kasvukivuista, eikä henkilöstö ole aina tiennyt, mihin suuntaan yritys on menossa. Hän uskoo, että uudet pelit ja elokuva kääntävät Rovion kurssin.

"Olen hyvin varma siitä, että me pystymme tekemään sen."

Toimitusjohtaja maalailee Roviolle tulevaisuutta yhtiönä, joka kerää yli sadan miljoonan liikevaihdon kustakin kolmesta liiketoiminnastaan: peleistä, oheistuotteista ja animaatioista ynnä muusta julkaisutoiminnasta.

Yrityksistä huolimatta Rovio ei ole kyennyt luomaan vihaisten lintujen rinnalle muita brändejä, mutta suunnitteilla on muutamia aihioita. "Tavoitteena on tietenkin se, että viihdeyhtiöllä on hyvä olla brändiportfolio eikä yksi brändi."

Angry Birdsistäkin voi kysyä, kestävätkö lintuhahmot aikaa, jos niiden taustalta puuttuu tarina.

Rantalan mukaan elokuva korjaa juuri tätä pulmaa. Hän uskoo, että elokuvan julkaisun jälkeen Angry Birds -brändi on entistä vähemmän riippuvainen pelien menestyksestä.

Ennen tätä haastattelua tuore toimitusjohtaja ei ole juuri kommentoinut Rovion asioita julkisuudessa. Elokuvan budjettiakaan ei ole paljastettu – tosin kuningas Kaarle XVI Kustaan kanssa Suomeen matkustanut ruotsalainen liikemiesvaltuuskunta sai kuulla elokuvan yksityiskohdista maaliskuun alussa.

Rantala kertoo, että jättipanostus herätti tuolloin kuulijoiden huomion.

"Ainakin he kuuntelivat todella tarkkaan. Joku taisi kysyä, ymmärsinkö oikein", hän sanoo.

Juhani Niiranen HS
Toimitusjohtaja Pekka Rantala johtaa 730 työntekijän Roviota pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä.
Toimitusjohtaja Pekka Rantala johtaa 730 työntekijän Roviota pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä.

Rovio
Angry Birds -hahmot on tyylitelty tulevassa kokoillan animaatiossa.
Angry Birds -hahmot on tyylitelty tulevassa kokoillan animaatiossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat