Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU yrittää suitsia yritysten veronkiertoa

Komissio esittää, että jäsenmaiden pitäisi vaihtaa tietoja keskenään

Talous
 
Emmanuel Dunand AFP
Pierre Moscovici
Pierre Moscovici Kuva: Emmanuel Dunand AFP

EU-komissio haluaa panna lopun monikansallisten yritysten veronkierrolle ja salaisille verosopimuksille pakottamalla jäsenmaiden veroviranomaiset vaihtamaan tietoja keskenään.

Komission esityksen mukaan kaikkien EU-maiden pitäisi lähettää joka kolmas kuukausi lyhyt selvitys toisille jäsenmaille kaikista monikansallisille yrityksille annetuista veropäätöksistä.

Toiset jäsenmaat voisivat pyytää lisätietoja, jos jokin päätös vaikuttaisi niiden mielestä epäilyttävältä ja voisi vaikuttaa niiden omiin verotuloihin.

Ehdotuksen tarkoituksena on pistää kuriin tiettyjen jäsenmaiden yrityksille tarjoamia poikkeuksellisen huokeita verosopimuksia. Samalla halutaan varmistaa, että yritykset maksavat veronsa siihen maahan, jossa niillä on tosiasiallisesti toimintaa ja jossa ne tekevät voittoja.

"Jäsenmaiden on avauduttava ja tehtävä yhteistyötä", verotuksesta vastaava komissaari Pierre Moscovici sanoi keskiviikkona Brysselissä.

EU-maat menettävät jatkuvasti miljardeja euroja yritysten veronkierron takia.

Veroskandaalit ovat ravistelleet myös nykyistä komissiota ja erityisesti sen puheenjohtajaa, Luxemburgin entistä pääministeriä Jean-Claude Junckeria.

Viime syksynä paljastuneiden tietojen mukaan Luxemburg on tarjonnut sadoille kansainvälisille yrityksille – kuten Ikealle ja Pepsille – huomattavan edullisia verosopimuksia Junckerin pääministeriyden aikana.

Komissio tutkii parhaillaan Luxemburgin, Irlannin, Hollannin ja Belgian verosopimuksia monikansallisten yritysten kanssa.

Verokilpailu EU:n jäsenmaiden kesken ei sinänsä ole kiellettyä. Jäsenmaiden yrityksille ennakolta antamat veropäätökset auttavat yrityksiä tietämään, paljonko niiden pitää maksaa veroja.

"Kyse on ainoastaan avoimuudesta", Moscovici sanoi.

Automaattinen tietojenvaihto yritysveropäätöksistä on vasta ensimmäinen askel kamppailussa veronkiertoa vastaan. Moscovici aikoo tuoda uusia esityksiä pöydälle kesäkuussa. Tarkoituksena on arvioida muun muassa sitä, voitaisiinko monikansallisia yrityksiä pakottaa julkistamaan enemmän tietoja verojärjestelyistään.

Seuraavaksi komission esitys automaattisesta tietojenvaihdosta menee EU-parlamentin ja jäsenmaiden käsiteltäväksi. Tavoitteena on, että jäsenmaat ryhtyvät jakamaan tietoja veropäätöksistään vuoden 2016 alusta.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat