Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soiden ojitus paisutti puusatoa

Metsäntutkijoiden mukaan kaikille uusille sellutehtaille riittää raaka-ainetta

Talous
 
Susanna Kekkonen
Harvennettua talousmetsää.
Harvennettua talousmetsää. Kuva: Susanna Kekkonen

Puuta riittää kaikille uusille sellutehtaille, arvioi Suomen metsiä mittaavaa Luonnonvarakeskus (Luke). Se ei kuitenkaan ennusta, tuleeko markkinoille riittävästi raaka-ainetta teollisuuden tarpeisiin.

Uusia sellutehtaita suunnitellaan Äänekoskelle, Kuopioon ja Kemijärvelle. Jos kaikki projektit toteutuvat, puun kysyntä lisääntyy miljoonilla kuutiometreillä.

Varmin hanke on Äänekosken massatehdas, josta metsänomistajien Metsä Group eli Metsäliitto tekee lopullisen rakentamispäätöksen kohdakkoin.

Valtiollinen Luonnonvarakeskus julkisti keskiviikkona 11. valtakunnan metsien inventoinnin tulokset. Keskuksen mukaan Suomen metsissä on ennätysmäiset 90 miljardia puuta, joiden yhteistilavuus on 2,4 miljardia kuutiometriä.

Puumäärä on kehittynyt valtavasti, sillä 1920-luvulla puuta oli melkein miljardi kuutiota vähemmän. Ensimmäinen inventointi tehtiin 1921–1924.

Metsien kasvuun kiinnitettiin huomiota 1950- ja 1960-luvuilla, jolloin hakkuut ylittivät metsien kasvun. Metsäteollisuus rakensi uusia tehtaita, ja yritysjohtajat pelkäsivät raaka-ainepulaa.

Metsänparannustoimien ansiosta metsien kasvu alkoi voimakkaasti kiihtyä 1970-luvulla, ja se on jatkunut tähän päivään saakka. Nyt vuotuinen kasvu on 105,5 miljoonaa kuutiota, kun se puoli vuosisataa sitten oli 57 miljoonaa kuutiota.

Luken erikoistutkijan Kari T. Korhosen mukaan kasvun tärkein selittäjä ovat suot, joita ojitettiin ahkerasti 1960- ja 1970-luvuilla. Nyt suot puskevat miljoonia kuutioita uutta puuta.

Korhonen ei kuitenkaan uskalla ennustaa, jatkuuko kasvu nykyistä tahtia. "En usko, että nähdään sellaista muutosta kuin 1970-luvulla", hän sanoo.

Soiden uudisojitukset on lopetettu, mutta vanhoja ojia perataan edelleen.

Ilmaston lämpenemisellä ei Korhosen mukaan ole suurta merkitystä kasvun lisäyksessä.

Sellusuunnitelmien toteuttaminen lisäisi Luken mukaan havukuitupuun käyttöä jopa 14 miljoonaa kuutiota vuodessa vuoteen 2025 mennessä, ja kotimaisia hakkuita voidaan lisätä uutta kysyntää vastaavasti. Suurin kestävä hakkuumahdollisuus on 81 miljoonaa kuutiota vuodessa. Viime aikoina teollisuus on käyttänyt kotimaista raakapuuta 53 miljoonaa kuutiota vuodessa.

Teollisuuspuun lisäksi metsistä pitäisi korjata haketta 13,5 miljoonaa kuutiota lämmön ja sähkön tuotantoon. Luken mukaan sekin on mahdollista.

Luken professorin Tuula Packalenin mukaan selvityksissä ei ole otettu kantaa, ovatko metsänomistajat halukkaita myymään puuta teollisuuden toiveiden mukaisesti. Tutkijoiden mallissa oletetaan myös, että puuta myydään nykyisillä hinnoilla, vaikka yleensä kysynnän kasvaessa hinnatkin nousevat.

Aiemmin Luke on selvittänyt, riittääkö tarjontaa uusille tehtaille. Keskuksen varttuneen tutkijan Kari Härkösen mukaan tällöin Oulujärven eteläpuoliset metsät pitäisi ottaa lähes täyteen käyttöön, mikä on käytännössä mahdotonta.

Tuore inventointi vahvistaa puuseppien pelot, joiden mukaan laatupuiden määrä vähenee.

Erikoistutkija Korhonen sanoo, että laadukkaiden tyvitukkien osuus tulee supistumaan.

Laatua alentavia vaurioita on joka neljännellä metsähehtaarilla, mutta vakavia tuhoja on vain kolmella prosentilla metsämaasta. Pahin laadun pilaaja on hirvi, joka syö mielellään nuoria mäntyjä.

Hirvituhot ovat johtaneet siihen, että metsien rakenne muuttuu.

Nyt mänty on valtapuu, mutta hirvivahinkojen takia hakkuuaukoille istutetaan entistä enemmän kuusentaimia. Ne eivät hirville maistu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat