Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaaran altaat ääriään myöten täynnä

Kaivoksen juoksutuskiintiöt täyttyivät

Talous
 

Talvivaaran kaivokselle täksi vuodeksi sallitut juoksutuskiintiöt ovat täyttyneet. Kaivosta operoiva Talvivaara Sotkamo -yhtiö haettiin konkurssiin viime marraskuussa. Konkurssipesän mukaan juoksutuskiintiöt täyttyivät jo nyt, koska kaivos sai tälle vuodelle huomattavasti pienemmän kiintiön kuin aiempina vuosina.

Kiintiöissä ei ole suoranaisesti määritelty juoksutettavien vesien määrää. Sen sijaan on säädetty, miten paljon vesien mukana saa kulkeutua erilaisia haitallisia aineita.

Ympäristöluvista vastaavat viranomaiset myönsivät Talvivaaralle kitsaasti lupia osin myös sen vuoksi, että kaivoksen epäillään rikkoneen aiempia ympäristölupiaan.

Konkurssipesän mukaan myös vesien varastointiin käytettävät altaat ovat käytännössä jo täynnä, vaikka lumet eivät ole Kainuussa vielä sulaneet.

"Kaivosalueella on vielä jonkin verran vesiensäilöntäkapasiteettia, mutta sitä pitää vapauttaa vesitaseen tulevan kehityksen hallitsemiseksi kevään sulamis- ja sadevesien lisääntyessä. Riippuen sää- ja muista olosuhteista hallittu vesien ohijuoksutus luontaisia vesireittejä pitkin olisi päästävä tekemään viimeistään huhtikuun puolessavälissä", konkurssipesä kirjoittaa tiedotteessaan.

Suomeksi sanottuna: jos kaivos ei saa lupaa juoksuttaa vesiä hallitusti, ne valuvat hallitsemattomasti yli äyräiden sitten kun lumet sulavat.

Talvivaara haki viime syksynä Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta lupaa rakentaa putki parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Nuasjärveen. Sitä pitkin kaivos juoksuttaisi puhdistettua jätevettä. Nuasjärveä lähempänä sijaitseva järvet ovat liian pieniä jätevesille, sillä puhdistettunakin ne sisältävät haitallisia aineita.

Kaivos on hakenut lupaa myös ohijuoksuttaa 1,5 miljoonaa kuutiota puhdistettua vettä ympäristöön ennen kuin purkuputki valmistuisi. Aluehallintovirasto tekee päätöksensä huhtikuun aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat