Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka ei saanut armoa huippukokouksessa

Liittokansleri Merkel ja pääministeri Stubb yhtä mieltä: Sopimuksia on noudatettava

Talous
 

Euroopan unionin jäsenvaltioiden viesti ylivelkaantuneelle Kreikalle oli huippukokouksessa yksinkertainen: noudattakaa yhdessä tehtyjä sopimuksia.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei antanut tuumaakaan periksi pääministeri Alexis Tsipraksen toivomukselle, että lainaohjelman ehtoja voitaisiin tavalla tai toisella vielä muuttaa rahoituksen turvaamiseksi lähiviikkoina.

"Päätökset on tehty euroryhmässä ja ne pysyvät voimassa", liittokansleri Merkel sanoi saapuessaan huippukokoukseen. Euroryhmä tarkoittaa eurovaltioiden valtiovarainministereiden päätöksentekoelintä.

Uutistoimisto Reutersin ja virkamieslähteiden mukaan Kreikan valtion varat voivat ehtyä jo lähiviikkoina, jos se ei saa lisää rahoitusta.

Kreikka on suljettu rahoitusmarkkinoiden ulkopuolelle. Siksi sen pakko pyytää hätärahoitusta eurovaltioita. Ne taas eivät suostu rahoittamaan Kreikkaa rahoituslaitostensa kautta, ellei Kreikka pane toimeen vaadittuja talouden rakenneuudistuksia.

Kreikka puolestaan haluaa keventää rahoituksen ehtoja, koska ankarien ehtojen takia sen talouden taantuma on mitä todennäköisimmin pahentunut ja velkaantuminen tilastojen mukaan lisääntynyt.

Pääministeri Alexander Stubb oli Brysselissä liittokansleri Merkelin kanssa yhtä mieltä.

"Tärkeintä on, että Kreikka pitää kiinni jo sovituista toimista. Tästä päätti euroryhmä taannoin, eikä tilanne ole siitä muuttunut. Ohjelmaa jatketaan neljällä kuukaudella, mutta se edellyttää, että Kreikka panee toimeen ne päätökset, joista on yhdessä sovittu."

Lainaohjelman pidentäminen neljällä kuukaudella tarkoittaa, että Kreikalle maksetaan seuraava 7,2 miljardin euron maksuerä vuonna 2012 aloitetusta hätärahoituksesta vasta kesäkuussa.

Petri Sajari HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat