Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gasum vaatii korjausta polttoaineveroihin

"Vihreä verouudistus" lisäsi päästöjä. Kivihiili voitti voimalaitoksissa puhtaamman maakaasun.

Talous
 

Maakaasuyhtiö Gasum vaatii tulevalta hallitukselta polttoaineverotuksen uudistamista.

Vuonna 2011 toteutettu "vihreä verouudistus", jolla tavoiteltiin päästöjen vähentämistä, on toiminut yhtiön mukaan tavoitteitaan vastaan ja lisännyt kasvihuonepäästöjä.

Päästöt ovat lisääntyneet, koska verouudistus teki kivihiilestä voittajan voimalaitosten polttoaineena. Maakaasu, joka tuottaa poltettaessa noin puolet vähemmän päästöjä, on joutunut antamaan kivihiilelle tilaa.

Myös kotimaiset metsähake ja turve ovat hävinneet kivihiilelle.

"Ei voi jatkaa näin, jos päästöjä halutaan vähentää. Maakaasun asemaa puhtaampana polttoaineena on parannettava hiileen nähden", sanoo Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen.

Konsulttiyhtiö Pöyry on Gasumin tilauksesta tehnyt selvityksen viime veromuutosten vaikutuksista päästöihin.

Selvityksessä on keskitytty viiteen suureen kaupunkiin. Kaupungit ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Lahti ja Tampere. Selvityksessä on tutkittu, mitä polttoainetta kaupungeissa on verouudistusten jälkeen käytetty yhteistuotantolaitoksissa, jotka tuottavat sekä sähköä että lämpöä.

Tulokset osoittavat, että maakaasu menetti hintakilpailukykynsä yhteistuotannossa heti kesällä 2011, kun verouudistus tuli voimaan.

Viime vuonna kaasua käytettiin tarkastelluissa kaupungeissa 34 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2010.

Lammisen mukaan veromuutos on ollut suuri tekijä muutoksessa, joskaan ei ainoa. Kivihiiltä on suosinut myös alhainen päästöoikeuden hinta, mikä ei ole kannustanut korvaamaan kivihiiltä.

Gasumin mukaan maakaasun verotus on seitsenkertaistunut vuoden 2011 jälkeen, kun kilpailijalla kivihiilellä se on vain kolminkertaistunut.

Maakaasun korvautuminen on johtanut hiilidioksidipäästöjen kasvuun 1,6 miljoonalla tonnilla vuodesta 2010 vuoteen 2014, sanoo Pöyryn selvitys.

Tämä tarkoittaa, että tutkittujen kaupunkien päästöt ovat kasvaneet 20 prosenttia. Koko valtakunnan tasolla päästöt ovat kasvaneet 2,7 prosenttia.

Nykyisessä veromallissa sähkön ja lämmön yhteistuotantoa tuetaan veronalennuksella. Kun yhteistuotannossa käytettään kevyttä polttoöljyä, biopolttoöljyä, raskasta polttoöljyä, kivihiiltä tai maakaasua, hiilidioksidivero on vain puolet verotaulukossa säädetystä.

Gasum ehdottaa nyt, että yhteistuotannon hiilidioksidiveron alennus muutettaisiin prosenttiperusteisesta europerusteiseksi. Samalla alennus tulisi sitoa laitoksen rakennusasteeseen, eli siihen, miten paljonko voimalaitos tuottaa sähköä suhteessa lämpöön.

Tällöin kiinteitä polttoaineita käyttävien höyryturbiinilaitosten alennus voisi olla kaksi euroa megawattitunnilta, mutta energiatehokkaiden kaasukombilaitosten seitsemän euroa.

Tällä voitaisiin Gasumin mukaan edistää tehokasta ja vähäpäästöistä yhteistuotantoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat