Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ei halua raottaa EU:lle kaasusopimuksia

EU-maat kinaavat siitä, saisiko komissio osallistua kaasuneuvotteluihin Venäjän kanssa

Talous
 
Emmanuel Dunand Afp
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Portugalin pääministeri Pedro Passos Coelho (vas.), Slovakian pääministeri Robert Fico, Suomen pääministeri Alexander Stubb ja Britannian pääministeri David Cameron järjestäytyivät valokuvaan EU:n huippukokouksen yhteydessä Brysselissä torstaina.
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Portugalin pääministeri Pedro Passos Coelho (vas.), Slovakian pääministeri Robert Fico, Suomen pääministeri Alexander Stubb ja Britannian pääministeri David Cameron järjestäytyivät valokuvaan EU:n huippukokouksen yhteydessä Brysselissä torstaina. Kuva: Emmanuel Dunand Afp

Suomi ei halua avata Venäjän kanssa tekemiään kaasusopimuksia ulkopuolisille.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) suhtautuu varautuneesti EU-komission esitykseen, että komission pitäisi saada tietoja kaasusopimuksista jo neuvotteluvaiheessa.

"Meille käy se, että kaasusopimusneuvottelut, jotka käydään julkisen tahon, valtioiden puolelta, ovat avonaisia myös kolmannelle osapuolelle eli komissiolle", Stubb sanoi torstaina Brysselissä, jossa hän osallistui EU-maiden johtajien huippukokoukseen.

"Mutta suhtaudumme vähän skeptisesti siihen, että yksityisen sektorin käymiin kaasuneuvotteluihin tai vastaaviin otetaan komissio mukaan kolmantena osapuolena."

EU-maiden päättäjät keskustelivat Brysselissä torstaina Euroopan energiamarkkinoiden rakentamisesta. Jäsenmaita jakaa erityisesti komission esitys, että sille ryhdyttäisiin antamaan tietoja EU:n ulkopuolisten kaasuntoimittajien kanssa neuvoteltavista sopimuksista – esimerkiksi hinnoista ja toimitusmääristä.

Suomen lisäksi ehdotusta vastustavat monet muutkin läntiset jäsenmaat, mukaanlukien Saksa. Myös Unkari ja Kreikka kuuluvat vastustajien leiriin.

Suomen käyttämästä maakaasusta kaikki tulee Venäjältä, ja sen maahantuonnista ja jakelusta vastaa kaasuyhtiö Gasum. Suomen valtio omistaa Gasumista 75 prosenttia.

Suomi ei halua, että komission virkamiehet pyörivät kolmantena pyöränä Gasumin ja venäläisen kaasujätin Gazpromin sopimusneuvotteluissa.

"Se on hankala kysymys sen takia, että aika usein näissä on liikesalaisuuksia esillä", Stubb perustelee vastahakoisuuttaan.

"Korostin (komission puheenjohtajalle) Jean-Claude Junckerille, että ei voi olla sellaista tilannetta, jossa suomalainen kaasuyritys joutuu tekemään komissiolle ennalta sellaisen ilmoituksen toiminnastaan, jota sen ei tarvitse tehdä Suomen valtiolle."

Virkamieslähteiden mukaan Suomi myös näkee, että sen kaasukaupat Gazpromin kanssa eivät vaikuta muiden maiden kaasusopimuksiin, koska Suomeen Venäjältä tuleva kaasuputki ei mene muiden rajojen yli.

Suomen selitykset eivät välttämättä vakuuta kaasusopimusten avaamista kannattavia jäsenmaita, EU-komissiota ja Eurooppa-neuvoston puolalaista puheenjohtajaa Donald Tuskia.

Esimerkiksi Baltian maat ja Puola puhuvat sopimusten avaamisen puolesta, koska Venäjä on laskuttanut niiltä huomattavan korkeaa kaasunhintaa.

Suomi saa Venäjältä kaasua halvemmalla kuin EU-maat keskimäärin.

Avoimuuden puolustajat perustelevat vaatimuksiaan sillä, että sopimusten avaaminen auttaisi EU-maita neuvotteluissa Gazpromin kanssa. EU tutkii Gazpromia parhaillaan markkina-aseman väärinkäytöksistä ja Itä-Euroopan maiden ylilaskutuksesta.

Neuvotteluiden avaamisella varmistettaisiin komission mukaan erityisesti se, etteivät sopimukset riko EU:n sääntöjä. Esimerkiksi Venäjän hyllyttämä South Stream -kaasuputkihanke kaatui käytännössä siihen, että jäsenmaiden itsenäisesti neuvottelemat sopimukset Venäjän kanssa osoittautuivat EU:n sääntöjen vastaisiksi.

Suomen tavoin monille muillekin jäsenmaille tuntuu olevan helpompaa hyväksyä se, että komissio päästetään nuuskimaan valtioiden välisiä sopimuksia mutta ei yritysten välisiä neuvotteluja.

Pelkkien valtioiden välisten sopimusten avaaminen olisi kuitenkin melko tehotonta. Uutistoimisto Reutersin mukaan valtiot ovat solmineet noin 40 sopimusta, kun taas kaupallisia sopimuksia on solmittu noin 300.

Sopimusten avaamisesta ei ole odotettavissa pikaisia päätöksiä. Huippukokous antoi torstaina hyvin yleisluontoisen linjauksen siitä, että läpinäkyvyyttä kaasusopimuksissa lisätään.

EU-maat aikovat myös tutkia mahdollisuuksia siihen, että jäsenmaat voisivat neuvotella yhteisistä kaasusopimuksista Venäjän kanssa.

Kompastuskivi voi kuitenkin olla, että tällaiset sopimukset – ja sopimusehtojen avaaminen ylipäätään – saattavat loukata EU:n omaa kilpailulainsäädäntöä. Yhteiset kaasusopimukset voisi mahdollisesti tulkita kartellien hyväksymiseksi.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat