Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakkoilu maksaa Lufthansalle

Lakko ei koske enää lauantaina Suomen-lentoja. Perjantaina yhtiö perui lennot Helsinkiin.

Talous
 
Christof Stache AFP
Lufthansan lentokoneita jäi perjantaina Münchenin lentokentälle lentäjien lakon vuoksi.
Lufthansan lentokoneita jäi perjantaina Münchenin lentokentälle lentäjien lakon vuoksi. Kuva: Christof Stache AFP

Lentäjien lakko tulee kalliiksi saksalaiselle lentoyhtiö Lufthansalle. Lakko maksaa arviolta 15 miljoonaa euroa päivässä.

Tämän verran yhtiön tulos heikkenee, kun lentoja joudutaan peruuttamaan.

Arvion esitti uutistoimisto Reutersille Equinet-yhtiön lentomarkkinoiden analyytikko Jochen Rothenbacher.

Lentäjien tämänkertaisessa lakossa oli perjantaina menossa kolmas peräkkäinen päivä.

Lentäjät ovat kohdistaneet työtaistelunsa eri kohteisiin päivittäin. Täten etukäteen on vaikea sanoa, mitkä lennot yhtiö joutuu perumaan. Peruutettuja lentoja voi selvittää yhtiön nettisivuilta.

Perjantaina lakon kohteena olivat lyhyen ja keskipitkän matkan lentoreitit, mikä käytännössä tarkoitti reittejä Saksasta Euroopan kentille ja takaisin. Lufthansan kotikentät Saksassa ovat Frankfurt ja München.

Perjantaina Lufhansa peruutti kaikki viisi lentoaan Helsingistä Saksaan ja kuusi lentoa Saksasta Helsinkiin.

Lakko jatkuu myös lauantaina, mutta se ei vaikuta tällä kertaa Suomen ja Saksan yhteyksiin. Lauantaina Lufthansan pitäisi lentää kolme edestakaista lentoa Helsingin ja Frankfurtin sekä Helsingin ja Müchnenin välillä.

Lentäjät ovat määrittäneet lakkokohteiksi lauantaina pitkän matkan reitit. Lufthansa on jo ilmoittanut peruuttavansa lauantaina noin sata lentoa, joiden kohteina ovat useat kaupungit Yhdysvalloissa, Kanadassa, Lähi-idässä, Intiassa, Japanissa ja muualla Aasiassa.

Peruutukset voivat haitata niitä suomalaisia, joilla on varattu jatkoyhteys näihin kohteisiin Frankfurtista tai Münchenistä.

Myös torstaina lakkoilun kohteena olivat kaukolennot. Silloin Lufthansa lensi normaalisti 69 lentoa, mutta joutui peruuttamaan 84. Keskiviikkona kohteena olivat perjantain tapaan Euroopan-reitit. Tällöin yhtiö joutui peruuttamaan 1 400 reittilennostaan 750 lentoa eli suunnilleen puolet. Saman verran peruuntui perjantaina.

Lakkoilun taustalla ovat lentäjien eläke-edut. Lufthansa ja lentäjien ammattiliitto eivät ole avanneet kiistaansa julkisesti, mutta yhtiö haluaa vähentää lentäjien etuja pienentääkseen kustannuksiaan.

Nyt Lufthansan lentäjät jäävät pois palveluksesta 55-vuotiaina, mutta silloin he eivät vielä siirry eläkkeelle. Yhtiö maksaa heille kymmenen vuoden ajan 60-prosenttista palkkaa, kunnes he 65-vuotiaina saavuttavat eläkeiän.

Kiistaa lentäjien ja yhtiön välillä on käyty pitkään ja se näyttää vaikeasti ratkaistavalta.

Tämänkertainen lakkorupeama on toinen tänä vuonna.

Viime vuonna sama liitto järjesti kymmenen lakkotapahtumaa.

Lufthansan toimitusjohtaja Carsten Spohr on vakuuttanut pysyvänsä tiukkana eläkeasiassa. Spohrin mukaan säästöohjelmien onnistuminen määrittää sen, voiko yhtiö tehdä kasvua ja uusia työpaikkoja tukevia investointeja.

Niitä haluaisi tehdä etenkin yhtiön tämän hetken parhaiten kannattava osa, rahtiliikennettä hoitava Lufthansa Cargo.

Halventunut euro kasvattaa Saksasta lähtevää vientiä, joka tarvitsee kuljettajansa. Cargo on joutunut vuokraamaan ulkoa rahtilaivastoa, kun oma ei riitä. Kannattavuutta parantaa vielä halventunut polttoaine.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat