Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauha talvi hyydytti puukaupan

MTK:n mukaan puuta on vaikea saada myydyksi. Teollisuuden mielestä kauppa käy.

Talous
 
Kaisa Sirén
Kemijärveläinen Pekka Sassi ei saanut Iissä sijaitsevan metsätilansa puita kaupaksi. KORJAUS 24.3.2015: Kuvatekstissä oli aiemmin nimivirhe. Kuvassa on Pekka Sassi, ei Pekka Rissa.
Kemijärveläinen Pekka Sassi ei saanut Iissä sijaitsevan metsätilansa puita kaupaksi. KORJAUS 24.3.2015: Kuvatekstissä oli aiemmin nimivirhe. Kuvassa on Pekka Sassi, ei Pekka Rissa. Kuva: Kaisa Sirén

Ostajat ja myyjät ovat voimakkaasti eri mieltä, käykö Suomessa puukauppa vai ei. Metsänomistajien etujärjestön MTK:n mielestä kysyntä on heikkoa, ja kaupankäynnissä on vedetty käsijarru päälle.

Teollisuuden mukaan puita on ostettu lähes normaalisti, mutta huonot korjuukelit ovat vaimentaneet intoa solmia uusia puukauppoja.

Fakta

Puusanastoa

 Kantohinta: kaatamattoman puun arvo metsässä.

 Leimikko:hakattavaksi aiottu metsäalue.

 Talvileimikko: metsäalue, jonka voi hakata vain, kun maa on jäässä.

 Kesäleimikko: metsäalue, jonka voi hakata milloin vain.

Kemijärveläinen Pekka Sassi omistaa sisarustensa kanssa metsätilan Iissä. Viime syksynä he antoivat paikalliselle metsänhoitoyhdistykselle tehtävän myydä puuta.

He olivat ajoissa liikkeellä, jotta puut ehdittäisiin varmasti hakata talven aikana. Tarjolla oli harvennusleimikoita ja neljä hehtaaria päätehakkuuta.

"Kohteet olivat ihan lupaavia, mutta emme saaneet ainuttakaan tarjousta. Metsänhoitoyhdistyksen neuvojakin ihmetteli, että miten tässä näin kävi", Sassi kertoo.

Iin seudulla suuria ostajia ovat Metsä Group ja Stora Enso.

Metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Eero Alaraasakka sanoo, että Sassin perhe ei ole ainoa kärsijä Iin seudulla. Monet muutkin metsänomistajat ovat jääneet vaille tarjouksia.

Tilastojen mukaan tammi–maaliskuussa puukauppoja on tehty melkein kolmanneksen vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, ja kantohinnat ovat loivasti laskeneet. Metsänomistajien etujärjestön MTK:n mukaan hintojen lasku osoittaa, että puun tarjonta ylittää kysynnän.

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtajan Mikko Tiirolan mukaan talvi on ollut vaisu.

"Sellu- ja paperiteollisuuden puuvarastot ja -varannot ovat isoja. Tukkikaupassa kuusileimikoiden kysyntä on vaimeinta. Parhaiten menevät kaupaksi mänty- ja koivutukit", hän sanoo.

Tiirola ei suosittele, että metsänomistajat odottaisivat parempaa suhdannetta.

"Mutta harkita kannattaa, kysyntää pitää seurata ja ajoittaa tarjontansa sopiviin leimikoihin", hän sanoo.

Teollisuus on vältellyt ostamasta talvileimikoita, sillä niitä on korjaamatta edellisiltäkin vuosilta. Talvileimikko tarkoittaa hakkuukohdetta, jonne pääsee raskailla koneilla vain maan ollessa jäässä.

Teollisuus suosii kesä- tai kelirikkoleimikoita, joissa hakkuut onnistuvat kelissä kuin kelissä. Ostajan unelma on, että puut kasvaisivat asfalttitien vieressä. Ongelma on, että vain yksi leimikko kymmenestä on kelirikkokelpoinen.

Eniten kantorahaa metsänomistajat tienaavat tukeista, jotka ovat sahateollisuuden raaka-ainetta. Suomen Sahat -etujärjestön toimitusjohtajan Kai Merivuoren mielestä puukauppa ei ole jumissa. "Talvipuita on nyt sen verran, että enempää emme pysty ottamaan", hän sanoo.

Suhdanne on Merivuoren mukaan hankala. Vuosi sitten markkinatilanne näytti hyvältä, ja tukkeja ostettiin vilkkaasti. Viime syksynä kävi ilmi, että markkinat eivät vedäkään odotusten mukaisesti, joten sahojen raakapuun ja valmiin tavaran varastot paisuivat.

Merivuoren mukaan suurin ongelma on kotimaisen kulutuksen supistuminen, sillä pienille ja keskisuurille sahoille Suomi on tärkein myyntialue. Suomessa rakentaminen on hiipunut, joten sahatavaraa ei tarvita yhtä paljon kuin aiemmin.

Stora Enson metsäpäällikkö Jorma Länsitalo sanoo, että tänä talvena talvipuita on hankittu sordiino päällä. Kehnojen kelien takia talvileimikoita on jäänyt käsiin, ja niiden hakkuut siirtyvät ensi talveen.

"Se on vaikuttanut alkuvuoden puukauppaan", hän sanoo.

Länsitalon mukaan markkinat paranevat sitä mukaa kuin päivä pitenee. Stora Enson ostotarpeet ovat keväällä suuremmat kuin alkuvuonna, ja kaikille puutavaralajeille on kysyntää.

Yhtiön ostoja kiihdyttää Varkauden-tehtaiden investointi, joka valmistuu ensi syksynä. Varkauden puunkäyttö kasvaa miljoonalla kuutiometrillä havupuuta.

Metsänomistaja Sassi jää odottamaan ensi talvea, jolloin hänen puunsa kenties kelpaavat teollisuudelle.

"Yksi kohteistamme oli kesähakattava, mutta sekään ei mennyt kaupaksi", hän kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat