Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen seuraava ylin elinkeinovirkamies tulee Kiinasta

Suomen Kiinan suurlähettiläs siirtyy Pekingistä TEM:n kansliapäälliköksi

Talous
 
Mikko Paakkanen HS
Jari Gustafsson haluaa rohkaista uusia suomalaisyrityksiä vientimarkkinoille.
Jari Gustafsson haluaa rohkaista uusia suomalaisyrityksiä vientimarkkinoille. Kuva: Mikko Paakkanen HS

Suomen suurlähetystön aulaan pekingiläisessä toimistotornissa on katettu kuohuviinilaseja. Viereiseen kokoushuoneeseen alkaa kerääntyä lähetystön henkilökuntaa.

"Meillä tehtiin työtyytyväisyyskysely. Tulokset olivat sen verran mairittelevia, että päätettiin ottaa lasi kuohuvaa", sanoo suurlähettiläs Jari Gustafsson 26. kerroksen kulmahuoneessaan, josta avautuu näkymä Pekingin bisneskeskustaan.

Kuka?

Jari Gustafsson

 Aloittaa työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkönä lokakuussa.

 Nyt Suomen suurlähettiläs Pekingissä.

 Ollut viimeksi suurlähettiläänä Tokiossa. Sitä ennen työskennellyt Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa, ulkoasianministeriössä, kauppa- ja teollisuusministeriössä sekä Suomen OECD-edustustossa.

 Kotoisin Porvoosta, 56-vuotias, koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri.

 Perhe: vaimo sekä neljä lasta, joista kaksi on alle kymmenvuotiaita ja kaksi jo täysi-ikäisiä.

Henkilökunnan kokous sattui sopivaan aikaan, sillä nyt Gustafsson pääsee kertomaan alaisilleen kasvotusten, että syksyllä hän lähtee.

Gustafsson, 56, on nimitetty työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kansliapäälliköksi. Hänestä tulee lokakuun alusta korkein virkamies ministeriöön, joka vastaa esimerkiksi yrittäjyyden ja työmarkkinoiden toimivuudesta Suomessa.

Uusi kansliapäällikkö saapuu Helsinkiin lähes yhdeksän vuoden ulkomaankomennuksilta. Suurlähettilääksi Pekingiin hän tuli suurlähettilään tehtävästä Japanista, ja sinne hän meni Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankista Lontoosta.

Gustafsson on omasta mielestään hyvin perillä Suomen elinkeinoelämästä, vaikka ei olekaan vuosiin seurannut sitä Suomessa.

"Täällä ulkona olen nähnyt markkinoiden kehityksen. Sen, miten suomalaiset yritykset operoivat markkinoilla ja millaista tukea ne tarvitsevat", Gustafsson sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisille suuryrityksille kansainvälisyys on jo arkipäivää, ja nyt kannattaisi tukea keskisuuria yrityksiä lähtemään vientimarkkinoille.

"Meillä on kyetty luomaan välineitä pienten yritysten markkinoille lähdön edistämiseen. Keskisuuria yrityksiä voisi katsoa vähän tarkemmin. Miten niiden kansainvälistymistä edistetään."

Gustafssonin mielestä Suomelle olisi hyväksi, jos vientimarkkinoille lähtisi lisää yrityksiä, joiden tuotanto ja työpaikat ovat Suomessa.

"On pidettävä huoli, että yritykset saavat juuri sellaista tukea, jota ne tarvitsevat. Se ei välttämättä ole rahaa, se voi olla neuvontaa tai tukea viranomaiskontaktien luomisessa."

Viranomaiskontakteja yritykset tarvitsevat ainakin Kiinan kaltaisissa keskusjohtoisissa maissa. Ainakin tänne TEM ilmeisesti rohkaisee yrityksiä, kun Gustafsson on johdossa, sillä hänen mielestään "Itä-Aasia on tulevaisuutta".

Tulevaa ministeriötään Gustafsson kehuu. Hän katsoo, että TEM:ää sen perustamisesta eli vuodesta 2008 asti johtanut, eläkkeelle jäävä kansliapäällikkö Erkki Virtanen on tehnyt hyvää työtä.

Gustafsson kertoo kuulleensa ministeriön sisältä väitteen, että jos kariutunut sote-uudistus olisi valmisteltu TEM:ssä, se olisi jo valmis.

"Jos tämä on se henki, sinne on kiva mennä. On itseensä uskovaa sakkia."

Entä mitä tuleva kansliapäällikkö tekee vapaa-aikanaan? Onko harrastuksia?

"No ei minulla oikein ole", hän sanoo vaivautuneen näköisenä.

Gustafssonin on kuitenkin nähty käyvän pekingiläisessä lähikaupassaan moottoripyörällä. Hän myöntää omistavansa peräti kaksi moottoripyörää. Sitä voi ehkä pitää jo harrastamisena.

"Ja nuorempana olin kova hiihtäjä. Hiihdän vieläkin paljon."

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat