Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rinne luottoluokittaja Fitchin heikentyneestä arviosta: Tämä on nähtävä varoituksena

Talous
 

Luottoluokitusyhtiö Fitchin heikentynyt arvio Suomen talouden näkymistä on tulkittava varoitukseksi, arvioi valtionvarainministeri Antti Rinne (sd) lauantaina.

Rinne kertoi Ylen ykkösaamun haastattelussa olevansa arviosta pitkälti samaa mieltä kuin OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Heiskanen arvioi Ylelle ja uutistoimisto STT:lle, että luottoluokittajan arvion heikkenemisellä ei ole Suomelle välitöntä merkitystä. Hänestä se on nähtävä varoituksena, että luottoluokitus saattaa olla vaarassa lähiaikoina, jos tarvittaviin toimiin ei ryhdytä.

Heiskanen huomauttaa, että lausunnossa osoitetaan kuitenkin luottamusta Suomen talouspoliittiseen päätöksentekoon ja siinä arvioidaan, että valtionvelan nousu saadaan taittumaan.

Pääministeri  Alexander Stubb arvioi, että ilman määrätietoisia päätöksiä paras AAA-luokitus ei tule säilymään, joten ensi vaalikaudella valtion ja kuntien menot on laitettava tasapainoon.

"Vaalikauden alussa on sovittava sopeutustoimista, joiden mittakaava on syytä sitoa valtiovarainministeriön arvioon. Päätökset on tehtävä heti, vaikka niiden toimeenpano jaksotettaisiinkin useammalle vuodelle", Stubb sanoo tiedotteessa.

"Sopeutuksen ohella tarvitaan ehdottomasti rakenteellisia uudistuksia. Eläkeuudistusta koskevat esitykset on annettava eduskunnalle viipymättä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on vietävä maaliin. Työmarkkinajärjestöjen kanssa on sovittava pitkäaikaisesta, äärimaltillisesta ja työllisyyttä lisäävästä palkkaratkaisusta. Lisäksi tarvitaan keinoja sekä työn kysynnän että tarjonnan lisäämiseen", Stubb luettelee.

Fitchin arvion mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 0,5 prosenttia. Aikaisempi arvio viime vuoden syyskuulta oli 1,1 prosenttia.

Heiskasen mukaan Fitchin tärkein viesti on, että luottoluokitus saattaa laskea, ellei talous kehitykään odotetulla tavalla.

Luottoluokituksen lasku saattaisi nostaa Suomen saaman lainan hintaa, mutta tämänkertaisella arvion heikennyksellä tuskin vielä on tätä vaikutusta.

Heiskanen arvioi, että luokituksen lasku on mahdollinen puolen vuoden tai vuoden kuluttua, jos asioissa ei tapahdu muutosta.

Rinne sanoi yhtenä Suomen talouden suurena ongelmana olevan väestön ikääntymisen, joka heikentää potentiaalista talouskasvua.

"Toisaalta meillä on tämä viennin rakenteiden ongelma. Tarvitaan vientivetoista talouskasvua, jotta julkinen talous saadaan tasapainoon. Tarvitaan myös menojen säästöä ja tulojen lisäyksiä. Sitä kautta saadaan tasapaino syntymään", Rinne sanoi.

Fitch alensi perjantaina arviotaan Suomen tulevaisuudennäkymistä vakaasta negatiiviseksi.

Se kuitenkin säilytti korkeimman mahdollisen eli AAA-luottoluokituksen.

Negatiivisen arvion taustalla ovat Fitchin mukaan Suomen heikentyneet kasvunäkymät, jotka johtuvat osittain Venäjän-viennin supistumisesta.

Suomella on edelleen paras AAA-luokitus myös Moody'silta. Kolmas suurista luottoluokitusyhtiöistä, Standard & Poor's, laski Suomen luokituksen AA+:aan viime lokakuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat