Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rautamalmin hinta romahti

Kiinan rakennusbuumi hiipui juuri, kun kaivosjätit olivat lisänneet tuotantoa

Talous
 

Rautamalmin markkinoiden syöksy syveni kuluneella viikolla. Raudan hinnasta on nyt pudonnut vuodessa pois puolet ja kahdessa vuodessa lähes kaksi kolmannesta.

Rautamalmin arvon lasku kertoo rakentamisinnon laskusta maailmalla, etenkin Kiinassa. Rautamalmista valmistetaan lähinnä terästä, jota puolestaan käytetään laajasti rakennusteollisuudessa. Myös tarjonnan nopea kasvu painaa hintaa.

Tästä on kyse

 Rautamalmin kysyntä Kiinassa nousi koko 2000-luvun huimaa vauhtia.

 Hintojen nousu kannusti kaivosjätit kaivosten laajennuksiin ja houkutteli alalle uusia toimijoita.

 Nyt Kiinan kysyntä on hiipumassa ja markkinoilla on rautamalmin ylitarjontaa.

Kun Kiinan terästeollisuus kasvoi koko 2000-luvun melkein 20 prosentin vuosivauhtia, rautamalmin hinta nousi jyrkästi. Kiinan osuus maailman teräksen tuotannosta on kasvanut lähes puoleen.

Rautamalmin mahtimaissa Australiassa ja Brasiliassa tehtiin Kiinan kysynnän takia isoja investointeja rautateihin ja satamiin, mutta niiden valmistuminen ei ehtinyt mukaan Kiinan kovimpaan rakennusbuumiin.

Kun lisäkapasiteettia alkoi tulla markkinoille kaksi vuotta sitten, Kiinan kasvu oli jo tasaantumassa ja erityisesti teräksen valmistuksen kasvupiikki oli ohi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiinan terästeollisuutta uhkaa rakennusteollisuuden hiipumisen ohella myös tiukentuva ympäristökuri. Kiinan ympäristöministeriö tekee Pekingin metropolialueella uusia tarkastuksia, koska ihmisten tyytymättömyys ilman heikkoon laatuun on lisääntynyt.

Hinnan lasku ei tuota pahoja ongelmia rautamalmin tuotannon kolmelle jättiläiselle, brasilialaiselle Valelle ja brittiläisaustralialaisille BHP Billitonille ja Rio Tintolle.

OP Varallisuudenhoidon salkunhoitaja Mikko Heiskanen sanoo, että Kiinan buumin myötä markkinoille tuli paljon uusia tuottajia, jotka nyt kituvat.

Tilanne on vähän samanlainen kuin öljyssä, jossa monet pienet tuottajat kärsivät hintatason romahduksesta. Harvat ovat kuitenkaan lopettaneet, joten ylitarjonta ei ole helpottanut.

"Maailmalla on paljon tuottajia, jotka yrittävät sinnitellä mahdollisimman pitkään", Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan markkinoilla odotetaan, että ylitarjonta jatkuu vielä puolentoista tai kahden vuoden ajan.

Suomalaisista teräsyhtiöistä Outokumpu ei käytä rautamalmia, koska se valmistaa ruostumatonta terästä. Ruotsalaisen SSAB:n tuotteissa rautamalmi on toinen pääraaka-aineista. Suomalainen Rautaruukki yhdistyi SSAB:hen viime vuonna.

"Rautamalmin osuus meidän tuotantokustannuksista on merkittävä", sanoo SSAB Europen johtaja Olavi Huhtala. SSAB:n saavuttamaa hyötyä on kuitenkin rajoittanut dollarin vahvistuminen euroon ja Ruotsin kruunuun verrattuna. Rautamalmin kauppa käydään dollareissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat