Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori haikailee rohkeaa valtiota

Talous
 

Teollisuuden murroksessa painivan Suomen täytyy saada vientinsä vetämään. Se ei onnistu ilman korkeampaa tuottavuutta.

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta haluaa kytkeä uuden teollisuuden rakentamisen, elvytyksen ja tuottavuuden toisiinsa. Hänen mielestään elektroniikka- ja metsäteollisuuden katoa on surkuteltu liikaa.

"Meiltä on hävinnyt isoja toimialoja, mutta niin on muualtakin. Muualla tilalle on tullut jotain muuta, miksei täällä? Ongelma on, että täällä ei ole ollut julkisen sektorin johtajuutta."

Haaparanta sanoo vientisektorin uudelleenrakennuksen olevan vaikeaa tilanteessa, jossa vaaditaan kovia leikkauksia. Laman pidentyminen heikentää muun muassa yritysten rahoituksensaantia.

"On myös itsestään selvää, että sisämarkkinoiden supistuessa mitään uutta vientiteollisuutta ei pääse nousemaan. Koti- ja lähimarkkinat ovat edelleen se pohja, jolle vienti rakennetaan."

Haaparannan mielestä julkisilla menolisäyksillä voidaan lisätä tuottavuutta monin tavoin. Hän mainitsee ensinnäkin perinteiset infra-investoinnit.

"Julkinen valta tulisi myös palauttaa siihen rooliin, joka sillä on ollut suomalaisen tietotekniikan kehittämisessä."

Haaparanta viittaa esimerkiksi "byrokraattien" luomaan NMT-matkapuhelinverkkoon, jonka pohjalle hän sanoo Nokian menestyksen rakentuneen.

Haaparanta mainitsee myös amerikkalaisprofessori Mariana Mazzucaton kirjan The Entrepreneurial State, jossa käydään läpi Yhdysvaltain liittovaltion merkitys esimerkiksi elektroniikkateollisuuden ja internetin kehityksessä.

"Valtioilla on aina ollut keskeinen rooli uuden teknologian ja innovaatioiden luomisessa. Suomessa kaikki tämä on unohdettu."

Professorin mukaan yrityksillä ei ole halua kehittää uusia rakenteita, koska se on riskialtista ja hyödyttää kaikkia.

"Paljon höpistään kasvuyrittäjyydestä, mutta tosiasiassa se on hyvin pientä toimintaa. Ne ovat juttuja, jotka kehitetään jo olemassa olevien rakenteiden päälle."

Haaparanta mainitsee Suomen vahvuuksiksi uusiutuvat luonnonvarat ja valtavan tietoteknisen osaamisen. Digitalisaatio avaa hänen mukaansa valtiolle mahdollisuuksia panostaa uusien teollisuudenalojen rakentamiseen.

"Mutta se vaatii julkiselta sektorilta näkemystä, joka on nyt kokonaan hukassa. Kaikki aika käytetään kilpailuttamiseen, sääntelyn purkamiseen ja rahan työntämiseen start-upeille", professori suomii.

"Kyse ei ole siitä, että valtio valitsisi voittajat. Kyllä voittajat löytävät itsensä, kunhan uusi pohja on rakennettu. Ei valtio löytänyt Nokiaa, Nokia löysi NMT:n."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat