Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rouva Bhatian kaksi uutta kerrosta

Talous
 
Tommi Nieminen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Keväällä 2011 astuin 50-vuotiaan delhiläisrouva Gita Bhatian kotiin. Bhatia oli tehnyt sykähdyttävän "luokkaretken" eli noussut slummin köyhälistöstä Intian alempaan keskiluokkaan. Hänet olivat nostaneet lopulta varsin arkiset asiat: hän oli saanut pankkitilin ja digitaalisen henkilötodistuksen.

Mikä pankkitilissä ja henkkareissa on sitten niin vallankumouksellista?

Pankin asiakkaana Bhatia oli saanut ensimmäistä kertaa elämässään kohtuukorkoista lainaa. Aiemmin hän oli köyhyyskierteessään lainannut Intian yksityisiltä koronkiskureilta, joista iso osa on lähellä ammattirikollisuutta. Bhatia oli ajautunut velkakierteeseen, sillä koronkiskurit saattavat vaatia jopa satojen prosenttien vuosikorkoa – ja periä rahoja väkivalloin.

Kun rouva Bhatia sai pankkitilin ja valtionpankista 350 000 rupian (5 270 euron) kohtuuhintaisen lainan, hän rakennutti vaatimattoman taloonsa kaksi kerrosta lisää. Ne hän pani vuokralle, ja tienasi niistä yhteensä 5 000 rupiaa (75 euroa) kuukaudessa. Puolet meni pankille lainan lyhennyksinä, puolet jäi säästöön. Se nosti Bhatian perheen kurjuudesta. Heillä oli nyt säännölliset tulot ja kolme pientä omistusasuntoa.

"Seuraavaksi aion ottaa 200 000 rupiaa (3 015 euroa) lisää pankkilainaa. Sillä ostetaan pojalle taksi, jota hän alkaa ajaa", rouva Bhatia julisti.

Rouva Bhatian tapaus on osa isoa intialaista talousprojektia.

Kansantaloutta vahvistetaan valtavilla projekteilla, joilla kaikki aikuiset koetetaan saada pankkijärjestelmän ja sähköisen henkilötietojärjestelmän piiriin.

Tammikuussa 2015 Intian hallitus ilmoitti, että sen hallituskauden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana Intiassa oli luotu pankkitili 119 miljoonalle sellaiselle intialaiselle, joilla ei ole tiliä koskaan ollut. Päämäärä on ruokkia pienyritystoimintaa sekä yksityisiä kulutusmarkkinoita ja lopulta myös lisätä verotuloja.

Intialla on suuri väestöllinen potentiaali, sillä kansa on nuorta. Intiassa on lähes 1,2 miljardia alle 65-vuotiasta, ja kun työikäisten massat saadaan virallisen talouden piiriin, Intian talouskasvu voi jatkua jo kotimaisen kulutuksen voimin.

Tommi Nieminen HS
Kirjoittaja toimi HS:n kirjeenvaihtajana Intiassa 2010–2011

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat