Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intian talous ponnistaa pohjalta – jättimäisen maan huikea kasvu kerää ylistystä maailmalla

Kuhina Intian talouden ympärillä kiihtyy. Intiasta toivotaan vihdoin moottoria maailmantalouteen, mutta pohjalla on vuosikymmenien perinne hukatuista mahdollisuuksista.

Talous
 
Rupak De Chowdhuri Reuters
Valkosipulikauppiaat odottivat asiakkaita Kolkatassa helmikuun lopulla. Intian hallitus pyrkii tuomaan Intian yrittäjiä pankki- ja verojärjestelmän piiriin.
Valkosipulikauppiaat odottivat asiakkaita Kolkatassa helmikuun lopulla. Intian hallitus pyrkii tuomaan Intian yrittäjiä pankki- ja verojärjestelmän piiriin. Kuva: Rupak De Chowdhuri Reuters

Pohjalta on helppo ponnistaa. Se voisi olla Intian motto, kun maa pyrkii nousemaan tänä vuonna maailman nopeimmin kasvavaksi suureksi taloudeksi.

Kauan Intian nousua on odotettukin. Maan taloutta avattiin ja uudistettiin 1990-luvun alussa, mutta lupaukset ovat jääneet lunastamatta ajoittaisista kasvupyrähdyksistä huolimatta.

Nyt kuhina Intian talouden ympärillä on kiihtynyt, kun viime vuonna valtaan nousseen pääministerin Narendra Modin uudistusohjelma on päässyt käyntiin. Maailman johtavista lehdistä The New York Times ja The Economist ovat hehkuttaneet viime viikkoina Intian talouden suuntaa.

Kehittyvien talouksien joukossa Intia on esiintynyt edukseen viime ja tänä vuonna. Kiinan talouskasvu on hidastunut. Brasiliassa inflaatio laukkaa mutta talous ei. Venäjä kärvistelee öljyn hinnan laskun kanssa.

Shailesh Andrade Reuters
Työmiehet rakensivat asuintaloa Mumbaissa helmikuun lopulla. Intian talous kasvaa talousministeri Arun Jaitleyn mukaan yli kahdeksan prosentin vuosivauhtia seuraavalla budjettikaudella.
Työmiehet rakensivat asuintaloa Mumbaissa helmikuun lopulla. Intian talous kasvaa talousministeri Arun Jaitleyn mukaan yli kahdeksan prosentin vuosivauhtia seuraavalla budjettikaudella.

Intian inflaatio keikkui pitkään hulppeassa 10 prosentissa, mutta se on tasaantunut noin viiteen prosenttiin. Intian valuutan rupian kurssi on vakaa. Vaihtotase on tasapainottunut, vaikka se on edelleen alijäämäinen. Osakkeiden hinnat ovat nousseet Modin kaudella hurjaa vauhtia. Kansainvälisten yritysten kiinnostus Intiaan on kasvanut, kun Modi on toteuttanut yritysystävällisiä uudistuksia.

Vahvan perustan luo nuori väestö. Noin puolet intialaisista on alle 25-vuotiaita.

"Intia on harvoja isoja talouksia, joissa väestöpohja suorastaan takaa talouskasvun, jos sitä ei pilata politiikalla", sanoo Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen neuvonantaja Jouko Rautava.

Suomesta katsottuna Intian talous näyttäytyy usein halpoina tietotekniikka-ammattilaisina, jotka vievät Suomesta ulkoistetut työt. Selvää on kuitenkin se, että Intian talous ei nouse eurooppalaisten yritysten matkalaskuohjelmia pyörittämällä.

Shailesh Andrade Reuters
Amerikkalainen Starbucks-ketju on äskettäin alkanut kovan kilpailun Intian suurinta kahvilaketjua Cafe Coffee Dayta vastaan.
Amerikkalainen Starbucks-ketju on äskettäin alkanut kovan kilpailun Intian suurinta kahvilaketjua Cafe Coffee Dayta vastaan.

Intian it-sektori on liian pieni ja vaatimustaso on liian suuri, että se pystyisi auttamaan kymmenien miljoonien työmarkkinoille lähivuosina vyöryvien nuorten joukkoa.

Intian talousministeri Arun Jaitley esitteli helmikuun lopussa uuden taloussuunnitelman, jolta odotetaan suuria. Toiveissa on laahaavien investointien kääntäminen kasvuun ja maan rikkinäisen infrastruktuurin korjaaminen.

Jaitleyn mukaan Intian talous kasvaa seuraavan vuoden aikana 8,5 prosentin vuosivauhtia eli Kiinan odotettua kasvuvauhtia nopeammin. Tavoite ei ole epärealistinen.

Intian kyseenalainen etu talouskasvukisassa on se, että tilaa kasvulle riittää. Intian väkiluku on melkein Kiinan tasolla, mutta sen talous on vain viidesosa Kiinan taloudesta. Ostovoimakorjattunakin intialaiset tuottavat alle puolet kiinalaisiin verrattuna.

Rautavan mukaan ero Kiinan ja Intian välillä selittyy edellisten vuosikymmenien talouspolitiikalla.

"Edellisen 30 vuoden aikana Kiinan nousu on perustunut vientivetoiseen talouteen. Intia on koko ajan ollut kääntynyt sisäänpäin", Rautava sanoo.

Korjattavaa Intiassa riittää. Byrokratian viidakko rasittaa taloutta, vaikka Modin hallitus on jo yrittänyt puuttua siihen. Esimerkiksi maankäytön tarkka sääntely hidastaa isoja hankkeita.

Tiet ja muu tärkeä infrastruktuuri ovat surkeassa kunnossa. Sähkökatkot ovat arkipäivää. Ilma ja vesistöt ovat saastuneita. Pankit ovat huonossa jamassa.

Korruptioskandaalit ovat halvaannuttaneet lupaprosesseja. Epävarmuutta on lisännyt muun muassa korkeimman oikeuden päätös perua korruption takia vuosina 1993–2010 myönnetyt kaivosluvat.

Valtion tulovirta on kapea. Massiivinen joukko intialaisia elättää itsensä pienimuotoisella kaupalla tai hanttihommilla virallisen pankki- ja verojärjestelmän ulkopuolella.

Dinuka Liyanawatte Reuters
Intian pääministeri Narendra Modi puhui hiljattain Sri Lankan parlamentille.
Intian pääministeri Narendra Modi puhui hiljattain Sri Lankan parlamentille.

Kapeaa veropohjaa on tavattu paikata arveluttavin keinoin. The New York Times mainitsi Nokian verosotkut yhtenä esimerkkinä siitä, miten vaikea ja arvaamaton Intia on ollut ulkomaisille yrityksille. Nokia käy Intiassa satojen miljoonien eurojen verokiistaa, jonka takia Chennain tehdas ei siirtynyt Microsoftille Nokian matkapuhelinliiketoiminnan mukana. Tehtaan toiminta lopetettiin.

Finpron kansainvälistymispalveluiden johtaja Jukka Salo kertoo, että suomalaisyritysten sankat joukot olivat edellisen kerran kiinnostuneita Intiasta 5–6 vuotta sitten.

"Moni yritys törmäsi silloin kankeuteen. Odotetut uudistukset Intiassa eivät menneet läpi", Salo sanoo. Myös Nokian vero-ongelmat veivät luottamusta Intiaan.

Salon mukaan Intian vetovoima on taas Modin vaalivoiton ja uudistuslistan myötä parantumassa. Intian suuren markkinan ja edullisen työvoiman tarjoamat mahdollisuudet ovat aina olleet tiedossa.

"Jos uudistukset menevät läpi, suomalaisten yritysten kiinnostus lisääntyy", Salo ennakoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat