Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkman vastaa Haaparannalle: Pitääkö leikata vai elvyttää?

Talous
 
Sixten Korkman
Kirjoittaja on on pitkän linjan talousvaikuttaja ja Aalto-yliopiston emeritusprofessori.

Professori Pertti Haaparanta luonnehtii vaatimuksia menoleikkauksista epä-älyllisiksi (HS 22. 3. 2015). Hänen mielestään tulevan hallituksen pitäisi päinvastoin elvyttää.

Paavo Arhinmäen mukaan elvytysvaatimuksia tukevat rintama, jossa ovat vasemmistoliitto, IMF ja Sixten Korkman (HS 15. 11. 2014). En siten ole epä-älyllinen. Toisaalta olen puoltanut myös menoleikkauksia.

Että mitä?

Mielestäni Haaparanta on oikeassa mutta vain puoleksi. Hän on oikeassa siinä, että menoleikkaukset supistavat kotimaista kysyntää ja lisäävät työttömyyttä. Siksi ne pienentävät budjettivajetta vähemmän kuin usein kuvitellaan.

Pitkittyessään työttömyys voi johtaa pysyvään syrjäytymiseen, mikä tulee kaikille kalliiksi.

Suomen luottokelpoisuuden omaava maa saa nyt lainaa tosi halvalla. Sen avulla voisi panostaa vaikkapa infran korjausvelan vähentämiseen tai vuokra-asuntojen rakentamiseen.

Investoinnit eivät lisää syömävelkaa tai julkisen talouden alijäämää pitkällä aikavälillä. Joskus niitä on tehtävä. Nyt niihin on mahdollisuuksia ja tarvetta. Tilapäinen elvytys kannattaa vaikka Haaparannan vaikutusarviot tuntuvat optimistisilta.

Mutta Haaparanta on väärässä pitäessään vaatimuksia julkisen talouden menoleikkauksista perusteettomina. Väestön ikärakenteen muutoksista johtuen hyvinvointivaltion rahoitus on vakavasti uhattuna. Valtion liikkumatilan turvaaminen myös jatkossa puoltaa sekin velkaantumisen pitämistä kohtuuden rajoissa.

Näistä syistä voi vaatia sekä tilapäistä julkisten investointien elvyttämistä että pysyvien palvelumenojen kasvun rajoittamista – niitä leikkaamalla tai mieluummin toimintaa rakenteellisin uudistuksin tehostamalla. Samoista syistä voi vaatia nopeita menoleikkauksia koskevia päätöksiä, joiden toteuttamista kuitenkin lykätään toivossa parempien aikojen koittamisesta.

Haaparannan tavoin moni kysyy, mitä järkeä on toimissa työn tarjonnan lisäämiseksi? Halutaanko tieten tahtoen lisätä työttömien joukkoa? Eikö olisi parempi lykätä tuollaiset toimet seuraavaan korkeasuhdanteeseen?

Yksi kokemuksen oikeaksi osoittama vastaus on, että hyvinä aikoina kipeitä ratkaisuja ei tehdä. Siksi kaksikätinen ekonomisti toivoo näitä toimia vietävän eteenpäin, vaikka ne tulisivat voimaan vasta myöhemmin. Lopulta keskeisin kysymys kuuluu: koska ja miten Suomen yrityssektori kääntyy kasvuun? Kukaan ei ole esittänyt hyvää vastausta tähän kysymykseen.

Sixten Korkman hs.talous@hs.fi
Kirjoittaja on Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksen professori.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat