Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekonomistit karsastavat Haaparannan talouskritiikkiä

Nordean Aki Kangasharju: Hän esittää toimia, joihin ei ole varaa

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Professori Pertti Haaparanta toivoo, että talouspoliittisessa päätöksenteossa otettaisiin paremmin huomioon taloustieteellinen tutkimus.
Professori Pertti Haaparanta toivoo, että talouspoliittisessa päätöksenteossa otettaisiin paremmin huomioon taloustieteellinen tutkimus. Kuva: Sirpa Räihä HS

"Kerrassaan väärä viesti nykyisessä taloustilanteessa", arvioi Nordea-pankin pääekonomisti Aki Kangasharju taloustieteen professorin Pertti Haaparannan kriittisiä näkemyksiä Suomen talouspoliittisesta keskustelusta ja lähes yksimielisestä kannasta, että budjettimenoja pitäisi leikata runsaasti velkaantumisen pysäyttämiseksi.

HS pyysi kommentteja Haaparannan ajatuksista. Ekonomistit osoittivat niille myös ymmärrystä.

Haaparanta sanoi HS:n haastattelussa, että talouspoliittinen keskustelu on muuttunut epä-älylliseksi. Hänen mielestään tulevan hallituksen pitäisi elvyttää ottamalla velkaa ja lisäämällä julkisia menoja. Samalla voisi myös leikata veroja.

"Professori näkyy lukeneen hyvin amerikkalaisen kirjallisuuden, mutta hän ei ole katsonut ulos ikkunasta eikä näy tietävän mitä Suomessa tapahtuu", Kangasharju sanoo.

Haaparannan lääkkeet eivät Kangasharjun mukaan nyt tepsi, koska Suomi kärsii rakenteellisista ongelmista, ei taantumasta.

"Haaparanta esittää juuri niitä toimia, joihin Suomella ei enää ole varaa, eli kysynnän lisäämistä julkisia menoja lisäämällä, esimerkiksi julkisia infrahankkeita käynnistämällä."

Kangasharjun mukaan Suomessa oli 2009 tilanne, jossa lyhytaikainen velkaelvytys oli paikallaan, mutta enää sillä ei päästäisi tavoitteisiin.

Nämä toimet eivät johtaisi Haaparannan tavoittelemaan tuottavuuden kasvuun, koska päädyttäisiin julkisten menojen kasvuun ja seuraavaksi verotuksen kiristymiseen.

"Tällä linjalla Suomesta tulisi pikku hiljaa Euroopan Japani, jossa julkinen velka on suhteessa bruttokansantuotteeseen 200 prosenttia."

Hyvää kritiikissä oli Kangasharjun mukaan se, että Haaparanta ehdotti menolisäysten ohella verojen leikkaamista.

"Jos hän olisi rajoittanut keinonsa siihen, kannattaisin. Mutta Suomessa elvyttäminen ei ole koskaan tarkoittanut verojen vähentämistä, vaan julkisten menojen lisäämistä."

Haaparannan mukaan Suomessa on liioiteltu Nokian menettämistä. Kangasharju on eri mieltä.

"Se oli poikkeuksellinen menetys. Ja juuri sen korvaamiseen pitäisi keskittyä, eli saada lisää toimintaa ja työpaikkoja yksityissektorille, ei julkiselle puolelle."

Suomi on pienenä avotaloutena Kangasharjun mielestä eri asemassa kuin Yhdysvaltain ja Britannian tapaiset suuret maat.

"Täällä julkisten menojen lisäysten hyödyt siirtyvät helposti ulkomaille, tuonti kasvaa ja tuottavuus heikkenee."

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm ei myöskään allekirjoita Haaparannan velkareseptiä.

"Olen enemmistöläisellä linjalla. Minusta keskustan ja demarien tavoite on kannatettava. Menoja karsittaisiin siten, että vuosina 2020–2021 oltaisiin tasapainoisessa budjetissa."

Holm arvioi, että valtionvarainministeriön viime viikolla esittämä neljän miljardin leikkaustarve ensi vaalikaudella on liian kova. Jo aiemmin päätetyllä miljardilla lisättynä se tarkoittaisi viittä miljardia, elin noin kymmentä prosenttia koko budjetista.

Haaparannan arvostelun lähtökohta oli se, että kasvattamalla julkista toimeliaisuutta vaikka lisävelalla voitaisiin velan osuutta suhteessa bruttokansatuotteeseen vähentää, kansantuotteen kasvaessa.

Haaparanta kiinnittää Holmin mielestä liikaa huomiota velan bkt-suhteeseen, kun tarkkailla pitäisi myös budjettialijäämää.

Työeläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander muistuttaa Suomea rajoittavista EU-sitoumuksista.

"Mahdolliset budjettialijäämää kasvattavat elvytyshankkeet olisi ensin hyväksyttävä komissiossa, joka ei ainakaan toistaiseksi ole lämmennyt elvytystä puolustavien ekonomistien argumenteille."

Onneksi julkinen valta voi hänen mukaansa käynnistää elvyttäviä hankkeita myös ilman budjettirahoitusta.

Suurin vipuvaikutus olisi saatavissa asuntorakentamisessa. Hankkeita voi käynnistää myös yhdistämällä julkista ja yksityistä rahoitusta.

Kiander yhtyy siihen, että elvytyksen taloudelliset riskit ovat nyt harvinaisen pienet, koska valtio saa luottoa negatiivisella korolla.

Valtionvarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki sanoo, että Suomi on harjoittanut kansainvälisesti vertaillen elvyttävää finanssipolitiikkaan jo kuuden vuoden ajan.

Kolmen viime vuoden aikana julkiset menot ovat Hetemäen mukaan kasvaneet 13 miljardia euroa eli noin 6,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Julkisen talouden alijäämä on samaan aikaan kasvanut viisi miljardia euroa.

"On vaikea päätyä johtopäätökseen kiristävästä talouspolitiikasta", Hetemäki sanoo.

Haaparanta viittasi haastattelussa Yhdysvaltain entiseen valtiovarainministeri Lawrence Summersiin, joka on suositellut USA:lle julkisten investointien lisäämistä.

Hetemäki huomauttaa Suomen julkisten investointien kasvaneen merkittävästi kolmen viime vuoden aikana. Ne olivat viime vuonna 4,2 prosenttia suhteessa bkt:hen.

Hänen mukaansa talouspolitiikan arvioinnissa tulisi ottaa huomioon myös valtion kotimaisten takausten kasvu, jolla on tuettu mm. asuntotuotantoa ja yritysten rahoitusta. Kolmen viime vuoden aikana nuo takaukset ovat kasvaneet kahdeksalla miljardilla eurolla.

Valtionvarainministeriö antoi viime viikolla raporttinsa talouspolitiikan lähtökohdista. VM:n mukaan julkista taloutta on ensi vaalikauden aikana sopeutettava kuusi miljardia.

Hetemäki sanoo, että VM:n analyysi on sopusoinnussa kahden viimeaikaisen raportin kanssa.

Viime vuonna professorit Bengt Holmström, Sixten Korkman ja Matti Pohjola julkistivat raportin talouskriisin luonteesta. Tammikuussa oman raporttinsa luovutti talouspolitiikan arviointineuvosto, jonka mukaan uuden hallituksen tärkeimpiä tehtäviä on konkreettinen aikataulutettu suunnitelma julkisen talouden tasapainottamiseksi.

Arviointineuvosto ajoittaisi sopeutustoimet vaalikaudella vuoden 2016 jälkeen. VM ei ota kantaa sopeutuksen ajoitukseen, mutta toteaa, että päätökset toimista olisi syytä tehdä vaalikauden alussa.

Hetemäki ei hyväksy myöskään Haaparannan väitettä sosiaalisen puolen unohtamista ehdotuksissa.

Hän korostaa VM:n painottavan työllisyyden lisäämisen ja työttömyyden alentamista.

"Työttömyyden alentaminen on monessa suhteessa parasta julkisen talouden tervehdyttämistä. Sen sosiaaliset vaikutukset ovat myönteiset ja se ei yleensä vähennä kysyntää ja talouskasvua."

Hänen mukaansa tulevien etuuksien ja palvelujen rahoituksessa on iso vaje. "Hyvin valmisteltu talouspolitiikka voi paikata tuon vajeen ilman, että se haittaa liiaksi kasvua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat