Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Facebookin haastaja Yik Yak täyttyi seksi- ja uhkailuviesteistä

Paikallista viestipalvelua on helppo käyttää uhkaamiseen ja verkkokiusaamiseen

Talous
 
John Woodward HS
Yik Yakin tunnus on jakkihärkä.
Yik Yakin tunnus on jakkihärkä. Kuva: John Woodward HS

Vessa ilman pönttöä. Näin kauniisti kuvataan amerikkalaisnuorison uusinta verkkovillitystä Yik Yakia, joka on vienyt nimettömän viestittelyn aivan uudelle tasolle Yhdysvalloissa.

Yik Yak mainostaa itseään kylän ilmoitustauluna. Palvelussa voi lähettää lyhyitä viestejä kaikkien luettavaksi.

Viestit ovat nimettömiä, ja Yik Yak vannoo visusti suojelevansa kirjoittajien anonymiteettiä.

Nimettömiä viestejä voi lähettää monessa muussakin palvelussa, esimerkiksi Twitterissä, Secretissä ja Whisperissä, mutta Yik Yakin erikoisuus on sen paikallisuus.

Kännykkäpalvelu on yhdistetty gps-paikannukseen niin, että keskusteluun voi osallistua vain parin kilometrin säteellä. Siksi palvelu sopii erinomaisesti esimerkiksi yliopisto-opiskelijoiden sisäpiirijutusteluun.

Yik Yakin perustivat vuonna 2013 kaksi eteläcarolinalaisen Furman-yliopiston opiskelijaa Tyler Droll ja Brooke Buffington. He olivat tuskastuneet siihen, että Twitterissä saivat äänensä kuuluviin vain jo valmiiksi tunnetut ihmiset. Yik Yakissa ei ole nimiä eikä seuraajia, joten se on perustajiensa mielestä tasaisempi pelikenttä.

Yik Yak onkin levinnyt valtavaa vauhtia nimenomaan amerikkalaisopiskelijoiden kännyköihin. Eniten siellä viestitellään tenteistä, ruuasta, seksistä ja Netflixin ohjelmista.

Palvelun lähtökohta on siis sama kuin aikoinaan Facebookin, jonka Harvardin opiskelijat perustivat opiskelijoiden treffipalveluksi. Uuden sukupolven Facebook on kuitenkin paljon rujompi kuin edeltäjänsä.

Suomeksi Yik Yakin nimi viittaa yhtiön tunnuksena toimivaan jakkihärkään, mutta myös yökkäilyyn. Yik Yakia onkin helppo käyttää myös verkkokiusaamiseen sekä nimettömien uhkauksien esittämiseen.

Yik Yakissa esitetyt kommentit ovat kohteelleen ahdistavampia kuin muiden palveluiden ikävät viestit, sillä uhri tietää, että kirjoittajat ovat häntä lähellä. Sama koskee tietysti uhkauksia.

Tuorein vakava uhkaustapaus on viime marraskuulta, jolloin Michigan State -yliopiston opiskelija uhkasi viestissään kouluampumisella.

Tällaisissa tilanteissa Yik Yak joutuu paljastamaan viestin lähettäjän. Sen sijaan sukupuolisen ahdistelun ja rasististen herjojen kohdalla kynnys on paljon korkeammalla, sillä sananvapaus nauttii Yhdysvalloissa laajaa suojaa.

Aluksi Yik Yakia markkinoitiin yli 12-vuotiaille, mutta koulukiusaamistapausten jälkeen Yik Yak joutui sulkemaan palvelun koulujen alueilta geoaitaus-tekniikalla. Paikallisuuden ympärille on helppo rakentaa uusia palveluita. Yik Yak on avannut Peekin, jolla kuka tahansa voi tirkistellä, mitä jossain Yik Yak -yhteisössä keskustellaan.

Seuraavaksi yhtiö on ilmoittanut tähtäävänsä uutistuotantoon, jolloin palvelusta voi tulla aito lähiuutisten ilmoitustaulu.

Yik Yakin käyttäjämääristä on vaikeaa saada varmaa tietoa, mutta se on levinnyt yli tuhanteen yliopistoon ja on amerikkalaisten verkkokauppojen kymmenen ladatuimman sovelluksen joukossa.

Tänä vuonna Yik Yak on ilmoittanut laajenevansa Yhdysvaltain ja yliopistojen ulkopuolelle. Se haluaa siis seurata samaa reittiä kuin aikanaan Facebook.

Uudesta Facebookista haaveilevat myös sijoittajat. Ne ovat antaneet kymmeniä miljoonia dollareita yhtiölle, joka ei ole vielä edes vihjannut, kuinka se aikoo muuttaa suosionsa rahaksi. Yik Yak on ilmainen, eikä siinä ole mainoksia.

Pian nähdään, tuleeko yökköpalvelusta seuraava suuri verkkohitti vai käykö sille kuten useimmille yrittäjille Yhdysvaltain armottomassa kilpailussa.

Viime lokakuussa The Huffington Post heitti Yik Yakille kevyet mullat. Sen mielestä yliopistojen pitäisi kieltää palvelu, jonka "ilmoitustaulut ovat kuin vessakoppeja ilman pönttöjä".

Saska Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat