Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi oli eläkeyhtiöille huono sijoitus – tappiot satoja miljoonia vuodessa

Usko suomalaisiin osakkeisiin ja korkomarkkinoihin on heikentänyt eläkeyhtiöiden sijoitustuottoja julkisen alan eläkelaitoksiin verrattuna. Laskennalliset tappiot ovat satoja miljoonia euroja vuodessa.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Kuntien eläkevakuutus Keva pärjäsi sijoitusvertailussa parhaiten vuosina 2005-2014.
Kuntien eläkevakuutus Keva pärjäsi sijoitusvertailussa parhaiten vuosina 2005-2014. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Usko suomalaisiin osakkeisiin ja korkomarkkinoihin on tullut kalliiksi yksityisten eläkeyhtiöiden asiakkaille.

Yksityiset eläkeyhtiöt Varma, Ilmarinen, Elo, Etera ja Veritas ovat sijoittaneet.

Risto Murto
Risto Murto

Suomeen enemmän kuin julkisen alan Keva ja Valtion eläkerahasto (Ver). Samalla eläkeyhtiöiden saama sijoitustuotto on hävinnyt selvästi eläkelaitosten saamalle tuotolle viime vuosien aikana (HS 19. 3. 2015 ja 13. 2. 2015).

Suomen suurimman eläkeyhtiön Varman toimitusjohtaja Risto Murto on selittänyt viime vuoden eroa muun muassa valuuttasuojauksilla ja dollarin vahvistumisella.

Viime joulukuussa ilmestynyt Eläketurvakeskuksen (ETK) ja Työeläkevakuuttajat Telan selvitys sijoitustoiminnan sääntelystä katsoo kuitenkin, että pitkän aikavälin tuottoerot johtuvat eläkeyhtiöiden sijoitusten painottumisesta voimakkaasti Suomeen.

"Ainakin osa Suomen julkisalojen ja yksityisalojen eläkevakuuttajien välisestä tuottoerosta selittyy sillä, että yksityisalojen toimijat sijoittavat julkisaloja huomattavasti enemmän kotimaisiin kohteisiin", selvitys katsoo.

Selvitys pitää eroa sijoitussalkkujen rakenteessa huomattavana: julkisalojen eläkevakuuttajat Keva ja Ver sijoittavat kotimaisiin kohteisiin noin kaksikymmentä prosenttia, kun yksityisalojen eläkevakuuttajilla osuus on lähes neljäkymmentä prosenttia.

Helsingin Sanomien kirjoituksissa tarkasteltiin sijoitustuottojen kehitystä kuluneiden kymmenen vuoden aikana, mutta Eläketurvakeskuksen selvityksen mukaan sama ero laitosten hyväksi on olemassa vieläkin pitemmällä eli 17 vuoden jaksolla.

Tuolloin yksityisalojen eläkevakuuttajien saama reaalituotto sijoituksille on ollut keskimäärin 3,9 prosenttia vuodessa ja julkisen puolen eläkevakuuttajien 4,3 prosenttia vuodessa.

Sama 0,4 prosenttiyksikön ero julkisten laitosten hyväksi on pysynyt myös vuotta pitemmällä jaksolla 1997–2014, jolloin eläkeyhtiöiden reaalinen tuotto on ollut keskimäärin 4,1 prosenttia ja julkisten laitosten 4,5 prosenttia vuodessa. Reaalituotto saadaan, kun nimellisestä tuotosta vähennetään inflaatio.

Eläkeyhtiöiden noin 100 miljardin euron sijoitussalkussa 0,4 prosenttia tarkoittaa 400 miljoonaa euroa vuodessa. Laskennalliset tappiot ovat siis satoja miljoonia euroja vuodessa.

Eläketurvakeskuksen selvitys kiinnittää huomiota siihen, että tuottoero on kasvanut varsinkin vuosien 2009–2013 aikana. Syynä on toteutunut Suomi-riski: heikko talouskehitys ja huonot kasvunäkymät ovat nakertaneet erityisesti suomalaisten osakesijoituskohteiden tuottoja.

Samalla Suomen korkomarkkinat ovat antaneet alhaisia tuottoja, mikä taas johtuu vähäriskisistä eli hyvälaatuisiksi luokitelluista sijoituskohteista.

Työeläkeyhtiöiden keskimääräistä tuottoa alentaa osin sekin, että ainoastaan Eteralle vuosi 2013 oli katastrofaalinen, muille ei. Oheisessa grafiikassa on verrattu kehnoimmin menestyneen Eteran ja parhaiten menestyneen Kevan sijoitustuottoja vuosittain sekä sijoitussalkun rakennetta 2005–2014.

ETK:n ja Telan selvitys pitääkin työeläkelaitosten kotimaisten sijoitusten osuutta "melko korkeana" Suomen talouteen nähden, mutta suosituksia tilanteen korjaamiseksi siinä ei ole.

Sen sijaan esimerkiksi Eläketurvakeskuksen viime vuoden alussa kuulemat ulkomaiset asiantuntijat kehottivat yhtiöitä suuntaamaan sijoituksiaan enemmän ulkomaille.

Näin vältetään maariskiä tilanteessa, jossa kotimaassa talous sakkaa kuten viime vuosina on tapahtunut. Esimerkkinä on Norjan eläkerahasto, joka sijoittaa vain ulkomaille.

Syitä työeläkeyhtiöiden tuhtiin Suomi-painotukseen ei ole julkisuudessa pohdittu. Syyt eivät aina liity parhaan mahdollisen tuoton tavoitteluun.

Keskinäiset eli asiakkaidensa omistamat vakuutusyhtiöt sijoittavat tavallista enemmän kotimaisiin kohteisiin, jotta ne saavat pidetyksi hyvän asiakkaan itsellään. Imagosyistä ne korostavat sinivalkoisuuttaan.

Työntekijäpuolen edustajille taas on tärkeä korostaa, kuinka yhtiö luo työpaikkoja Suomeen. Tämähän oli työeläkejärjestelmän perustamisen tarkoitus aikoinaan.

Yhtiöiden, työnantajien ja työntekijöiden edustajat istuvat eläkeyhtiöiden hallituksissa. Hallitukset eivät suoraan päätä yksittäisistä sijoituksista, mutta sijoitussalkun suuntaaminen kotimaisiin ja ulkomaisiin kohteisiin kuuluu juuri niiden vastuulle.

Tuomo Pietiläinen HS
tuomo.pietilainen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat