Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion takausriskit paisuneet

Selvitys paljasti valtiolle kertyneet vastuut Finnveran ja asuntorahaston tukemisesta

Talous
 

Suomen valtiontaloudessa piilevien riskien määrä on kasvanut jyrkästi, kertoo maanantaina julkaistu valtiovarainministeriön raportti.

Valtio on viime vuosina antanut runsaasti takauksia, joiden avulla se on pystynyt elvyttämään taloutta käyttämättä hankkeisiin budjettirahaa. Takaukset voivat kuitenkin tulla valtiolle myöhemmin kalliiksi, jos hankkeisiin liittyvät riskit toteutuvat.

Tästä on kyse

 Valtio voi vauhdittaa maan taloutta budjetin ulkopuolelta antamalla takauksia esimerkiksi yritys- ja asuntolainoihin.

 Takaukset ovat edullisia antohetkellä, mutta ne voivat myöhemmin tulla valtiolle kalliiksi, jos riskit toteutuvat.

 Valtiolle kertyneitä vastuita ja riskejä ei ole ennen tätä kevättä vedetty yhteen.

Valtion takausten arvo on kymmenessä vuodessa kolminkertaistunut noin 48 miljardiin euroon. Iso osa uusista takauksista ja sitä myötä riskeistä on kasautunut yritystukiin ja asuntotuotantoon Finnveran ja Valtion asuntorahaston kautta.

Takausten ongelma on se, että mahdolliset tappiot tulevat todennäköisesti maksettavaksi matalasuhdanteessa tai kriisissä, jolloin valtiontaloudessa ei olisi varaa takaiskuihin. Suomen riskinsietokyky tulee heikon talouskehityksen takia olemaan lähivuosina huono.

"Osittainenkin vastuiden laukeaminen voisi heikentää Suomen valtion taloustilannetta merkittävästi entisestään", sanoo valtiovarainministeriön finanssineuvos Sami Yläoutinen, joka toimi raportin kirjoittaneen työryhmän puheenjohtajana.

Yläoutisen mukaan talouskriisi on opettanut, että riskit voivat todella toteutua. Esimerkiksi Portugalin valtionvelan kasvusta kriisin aikana kolmannes on syntynyt budjetin ulkopuolisten vastuiden laukeamisesta.

Euroopan unionin tilastoviranomaisen Eurostatin aineiston perusteella Suomen valtion takaukset ovat nousseet kolmanneksi suurimmiksi EU-maista.

Takauksien määrää on kasvatettu toki muuallakin kuin Suomessa. Hollannissa on jo ehditty päättää, että vastuita ei lisätä nykyisestä määrästä. Sama päätös pitäisi tehdä myös Suomessa, työryhmä esittää.

"On voimakkaan ylivelkaantumisen tilanteessa arveluttavaa, jos budjettikehyksiä lähdetään kiertämään tällaisilla järjestelyillä", Yläoutinen sanoo.

Maanantaina julkaistu raportti kokoaa valtion taloudelliset vastuut ensimmäistä kertaa yhteen. Aiemmin valtion vastuita koskeva raportointi on ollut hajanaista, eikä vastuita koskevaa kokonaiskuvaa ole ollut mahdollista hahmottaa.

Käytännössä riskejä ei ole paljon pohdittu, kun esimerkiksi Finnveran takauksia määrittävistä myöntövaltuuksista on päätetty.

Kokonaisuutena raportti suhtautuu kriittisesti siihen, että taloutta tuetaan puhtaan rahan sijasta tulevaisuuden riskeillä. Työryhmä muun muassa suosittelee, että talousarvion ulkopuolinen asuntorahasto tulisi sisällyttää budjettitalouteen.

Työryhmä kannustaa myös selvittämään Finnveran lainatakauksista saatuja hyötyjä, että niitä voitaisiin suhteuttaa lainatakuista aiheutuviin riskeihin. Tähänastisen tutkimuksen perusteella Finnveran tukien tuottamat hyödyt yritysten työllistämiseen tai tuottavuuteen eivät ole lainkaan yksiselitteisiä.

Takauksien lisäksi raportissa käsitellään kriittisesti niin sanottuja elinkaarihankkeita. Niissä valtio lykkää väylähankkeiden kustannuksia jakamalla maksut noin 15–25 vuoden ajalle. Käytäntö sitoo tulevien vuosien menoja ja kiristää seuraavien hallitusten käytössä olevaa pelivaraa.

Kotimaisten vastuiden kasvun lisäksi Suomen pääomavastuut kansainvälisille rahoituslaitoksille ovat moninkertaistuneet eurokriisin hoidon takia. Suomen takausvastuu Kreikkaa, Portugalia ja Irlantia rahoittaneessa Euroopan rahoitusvakausvälineessä on noin 6,6 miljardia euroa.

Eurokriisin aiheuttamien vastuiden kasvamisesta on kuitenkin käyty Suomessa mittavat julkiset keskustelut – toisin kuin kotimaisten vastuiden kasvamisesta.

"Tällaista keskustelua ja harkintaa ei meidän mielestämme ole riittävästi tapahtunut", Yläoutinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat