Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tästä viikonlopun kipakassa talousdebatissa oli kyse: Vain osa velanotosta elvyttää taloutta

Suomen Pankin asiantuntijan mukaan kotimainen elvytys ei auta teollisuutta

Talous
 

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta moitti HS:n haastattelussa lauantaina Suomen talouspoliittista keskustelua "täysin epä-älylliseksi".

Syynä oli Suomessa vallalla oleva liki yksimielisyys siitä, että julkisen talouden menoja on leikattava, koska Suomi velkaantuu.

Haaparannan mukaan hallituksen pitäisi elvyttää, eli lisätä harkinnanvaraisia menoja ja keventää verotusta, koska kiristävä politiikka on lisännyt velkaantumista.

Haastattelun jälkeen eri ekonomistit esittelivät eri näkemyksiään siitä, kuinka elvyttävää Suomen talouspolitiikka on ollut.

Professori Sixten Korkman tarjosi omassa HS-kolumnissaan keskitietä. Hänen mukaansa on totta, että menoleikkaukset supistavat kotimaista kysyntää ja lisäävät työttömyyttä eivätkä siksi pienennä välttämättä pienennä budjettivajetta odotetusti, ja siksi tilapäinen elvyttäminen voi olla viisasta.

Korkmanin mukaan samalla on kuitenkin hyvä ajaa pysyvien palvelumenojen rajoittamista, koska väestö ikääntyy.

Eri puolueet ovat vaalien alla ilmoittaneet, että ne olisivat seuraavan neljän vuoden aikana valmiita sopeuttamaan valtiontalouden menoja 1,7–3 miljardin euron edestä. Poikkeuksena on vasemmistoliitto, jonka mukaan sopeutustoimien sijaan tulisi elvyttää eli lisätä menoja.

Tavallista kansalaista voi julkisen talouden velkaantumiskeskustelussa sekoittaa se, mikä osa valtion ja kuntien ottamista velkarahoista on elvytystä.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen mukaan (HS 20.3.) Suomen julkisessa taloudessa yhdeksän miljardin euron alijäämävuosia on kertynyt nyt kuusi.

Toisin sanoen Suomi on kuusi vuotta vuosittain kuluttanut yhdeksän miljardia enemmän kuin se on tienannut.

Talonpoikaisjärjellä voisi ajatella, että aina kun julkista toimintaa täytyy rahoittaa velaksi, niin velalla elämistä voisi pitää elvytyksenä. Finanssipolitiikassa näin ei kuitenkaan ajatella.

Finanssipolitiikassa elvytykseksi katsotaan vain ne päätökset, joilla lisätään valtion tai kuntien menoja tai alennetaan verovelvollisten veroja.

Elvytykseksi ei katsota taloudellisen toiminnan vähenemisestä johtuvaa verotulojen pienenemistä eikä työttömyyden kasvusta johtuvat kuluja, koska niiden katsotaan olevan talouden suhdannevaihteluista johtuvia tietyn ajan kestäviä ilmiöitä.

Elvytyksen määritelmä on siinä mielessä hankala, että olosuhteiden muuttuessa osa työttömyydestä voi olla pysyvää tai osa myönnetyistä etuuksista on voitu hyväksyä lakisääteiseksi erilaisessa taloustilanteessa.

Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja kertoo, että ekonomistit arvioivat elvytystä kahdella tavalla, jotka kumpikin pyrkii eliminoimaan suhdannevaihtelun julkisen talouden alijäämästä.

Esimerkiksi Suomen Pankin ennusteissa esitetään erikseen "julkisen sektorin alijäämä" ja "rakenteellinen jäämä", Kajanoja selittää.

Näiden kahden erotus kuvaa julkisen talouden alijäämän sitä osuutta, joka arvioidaan suhdanneluonteiseksi.

Esimerkiksi vuonna 2013 julkisen talouden nettoluotonanto suhteessa bkt:hen oli –2,4 prosenttia ja rakenteellinen jäämä oli –0,9 prosenttia.

Toisin sanoen rakenteellista alijäämää oli vajaa yksi prosenttiyksikkö, ja suhdanteista johtuvaa velkaantumista 1,5 prosenttiyksikköä.

Näissä laskelmissa suhdanteen merkitys perustuu arvioon niin sanotusta tuotantokuilusta. Se kertoo, paljonko todellinen tuotanto poikkeaa tuotannosta, jossa kansakunnan resurssit olisivat käytössä tasapainoisesti.

Toisessa, työläämmässä tavassa arvioida elvytyksen kokoa perataan läpi päätökset siitä, kuinka paljon päätösperusteisia menojen kasvatuksia on tehty tai kuinka paljon veroja on laskettu.

Näitä lukuja pyöritellään esimerkiksi keväisin hallituksen kehysriihessä.

Kummassakaan tavassa elvytykseen ei lasketa mukaan järjestelmässä olevia automaattisia vakauttajia kuten esimerkiksi työttömyyskorvausjärjestelmää.

Sen ansiosta valtion täytyy ottaa lainaa ja jakaa varoja työttömyyskorvauksina ja näin tulevat rahat automaattisesti elvyttävät taloutta taantumassa.

Vastaavasti nousukaudella tuon menoerän väheneminen kiristää taloutta.

Kajanojan mukaan automaattisia vakauttajia ei ole alun perin luotu suhdannesyistä.

Työttömyysturva on tehty yksilön suojaksi, ja verojärjestelmät julkisten menojen kattamiseksi.

"Jos talouden olosuhteet muuttuvat muusta kuin suhdannesyistä, järjestelmä voi muuttua kestämättömäksi."

Kajanojan mielestä suomalaisessa elvytyskeskustelussa pitäisi puhua enemmän siitä, miten elvytys vaikuttaisi nimenomaan Suomessa.

Hänen mielestään Suomen osalta käyttämättömiä resursseja on ennen kaikkea teollisuudessa, eikä siihen voi vaikuttaa kotimaan kysyntään kohdistuvalla elvytyksellä.

"Suomessa elvytys ei teollisuuden tilannetta juuri paranna", Kajanoja sanoo.

Kun Suomessa rajoitusjärjestelmäkin toimii eikä Suomen elvytyspäätöksillä ole mitään vaikutusta EKP:n korkopäätöksiin, kansainvälisessä keskustelussa usein esillä olevat argumentit elvytyksen hyödyllisyydestä juuri tällaisina aikoina eivät oikein istu Suomeen, Kajanoja pohtii.

Myös tuorein Uutisraportti käsitteli velkaa. Katso jakso alta.

Uutisraportti 21.3.
Uutisraportti 21.3.
HS:n Uutisraportissa käydään läpi viikon pääuutiset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat