Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtionvelka nousee 124 miljardiin vuonna 2019

Uusi hallitus pitää kehysriihen jälleen vaalien jälkeen

Talous
 

Suomi ottaa uutta velkaa koko seuraavan nelivuotisen kehyskauden.

Kauden lopussa vuonna 2019 velkaa on arviolta 124 miljardia euroa eli noin 53 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kun valtion velkaan lisätään muu julkistalouden velka, velkaantumisaste nousee noin 68 prosenttiin eli selvästi yli EU:n määräämän 60 prosentin rajan. Viime vuoden lopussa valtiolla oli velkaa 95 miljardia euroa.

Myös valtion budjetti on miinuksella koko tulevan kehyskauden. Ensi vuonna alijäämä on kuusi miljardia euroa, mutta se pienenee 5,3 miljardiin euroon vuoteen 2019 mennessä.

Velkaantumistahti ja alijäämäennusteet käyvät ilmi valtiovarainministeriön kehysbudjettia koskevasta tiedotteesta. Sen mukaan budjettialijäämä on 2016–2019 keskimäärin 3,1 miljardia euroa suurempi kuin viime keväänä arvioitiin.

"Rahoituslamasta (2008) lähtien kaikki kasvuennusteet ovat olleet liian optimistisia", sanoo budjettipäällikkö Hannu Mäkinen valtiovarainministeriöstä.

Hallitus vahvisti tiistaina valtion budjetille kehykset eli menokaton seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kevään eduskuntavaaleista johtuu, että kehysbudjetti oli tällä kertaa puhtaasti "tekninen". Se tarkoittaa, että valtion tuloihin tai menoihin ei tehty poliittisia päätöksiä.

Kehykseen on kirjattu vain voimassa olevat tulot ja menot sekä nykyisen lainsäädännön vaikutus niihin. Nyt laadittu tekninen kehys on pohja tuleviin hallitusneuvotteluihin, jotta puolueet voivat arvioida valtion menoja ja talouden tilaa.

Valtiovarainministeriön mukaan kansantalous on "erittäin vaikeassa" tilanteessa. Budjettipäällikkö Mäkinen arvioi, että EU-sääntöjen suhteen taloudessa mennään "rajoilla" tulevalla nelivuotiskaudella.

EU määrää, että budjetti ei saa olla yli kolme prosenttia alijäämäinen eikä julkisen sektorin velka yli 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Kataisen/Stubbin hallitus sopeutti valtiontaloutta VM:n mukaan noin viidellä miljardilla eurolla vaalikaudella. Käytännössä sopeuttaminen tarkoittaa menosäästöjä ja veronkiristyksiä.

Kun huhtikuun vaalit on käyty ja uusi eduskunta valittu, pidetään uusi kehysriihi. Silloin uusi hallitus tekee uudet kehykset, joihin tulee myös poliittisia päätöksiä tuloista ja menoista.

Huhtikuun alussa valtiovarainministeriö julkaisee uuden, HS:n tietojen mukaan aiempaa synkemmän kasvuennusteensa tällä vuodelle. Tiettävästi ennuste on silti edelleen plusmerkkinen.

Korjaus keskiviikkona kello 8.38: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että EU määrää, ettei budjetti saa olla yli prosentin alijäämäinen. Oikea luku on kolme prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat