Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen hauras talous voimistuu

Yhteisvaluutan arvo suhteessa dollariin vahvistui tiistaina kolmatta päivää

Talous
 

Yhteisvaluutta euron ulkoinen arvo suhteessa dollariin vahvistui tiistaina kolmatta päivää peräkkäin.

Vahvistuminen johtui todennäköisesti siitä, että euroalueen suhdanteessa on paranemisen merkkejä. Maaliskuun puolivälissä yhden euron arvo oli heikoimmillaan 1,05 dollaria. Tiistaina euron arvo oli 1,09 dollaria.

Viikon kuluessa euro on vahvistunut neljä prosenttia suhteessa dollariin.

Euroalueen taloudellinen toimeliaisuus lisääntyi maaliskuussa, käy ilmi markkinatutkimusyhtiö Markit Economicsin ostopäälliköiden indeksistä.

Euroalueen ostopäälliköiden indeksin lukema kasvoi maaliskuussa 54,1 pisteeseen. Helmikuussa se oli 53,3 pistettä.

Jos indeksin lukema on suurempi kuin 50 pistettä, se merkitsee taloudellisen toimeliaisuuden lisääntymistä. Indeksin lukeman ollessa pienempi kuin 50 pistettä, taloudellinen toimeliaisuus vähenee.

Historiallisen näytön perusteella ostopäälliköiden indeksi on verraten luetettavasti ennakoinut bruttokansantuotteen kehittymistä.

Markit Economicsin pääekonomistin Chris Williamson arvioi, että euroalueen bruttokansantuote olisi kasvanut tammi–maaliskuussa 0,3 prosenttia. Hänen mukaansa Euroopan keskuspankki (EKP) onnistui ajoittamaan rahapoliittisen elvytyksen hyvin.

"EKP aloitti rahapoliittisen elvytyksen juuri, kun euroalueen taloudessa alkoi olla vetovoimaa. Tämän perusteella voi ennustaa, että euroalueen yritysten olosuhteet paranevat investointien ja työntekijöiden palkkaamisen lisääntyessä, mikä vakauttaisi talouskasvua", Williamson sanoo.

Markkinatutkimusyhtiö Markit Economicsin ostopäälliköiden indeksi perustuu kyselyyn, joka tehdään noin 5 000:lle euroalueen yritykselle.

EKP aloitti kaksi viikkoa sitten 1 140 miljardin euron rahapoliittisen elvytyksen.

Eurojärjestelmä ostaa markkinoilta eurovaltioiden ja EU:n rahoituslaitosten joukkolainoja, omaisuusvakuudellisia arvopapereita ja katettuja joukkolainoja yhteensä 60 miljardilla eurolla syyskuun loppuun 2016 saakka.

Rahapoliittisella elvytyksellä EKP lisää rahan tarjontaa torjuakseen laaja-alaisen deflaatiokierteen uhkaa ja jouduttaakseen talouskasvua. Negatiivisella talletuskorolla keskuspankki kannustaa pankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat