Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

UPM repii arvoeroa Stora Ensoon

Metsäyhtiöiden välinen markkina- arvojen ero on vuodessa revähtänyt 2,4 miljardiin euroon

Talous
 
Jussi Nukari Lehtikuva
UPM valmistaa Kaukaan-tehtaallaan Lappeenrannassa selluloosaa, aikakauslehtipaperia ja biodieseliä.
UPM valmistaa Kaukaan-tehtaallaan Lappeenrannassa selluloosaa, aikakauslehtipaperia ja biodieseliä. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Metsäyhtiöiden arvokilpailussa UPM on ottanut selkävoiton kilpailijastaan Stora Ensosta. Yhtiöiden välinen markkina-arvojen ero on lyhyessä ajassa venähtänyt peräti 2,4 miljardiin euroon.

Vuosi sitten UPM:n markkina-arvo oli 6,4 ja Stora Enson kuusi miljardia euroa. Eroa oli 0,4 miljardia euroa.

Nyt UPM:n pörssiarvo on 9,9 miljardia euroa. Stora Enso on kehittynyt verkkaisemmin, sillä sen arvo on 7,5 miljardia euroa.

Helsingin pörssin kolmas metsäyhtiö Metsä Board on myös kehittynyt myönteisesti, sillä sen markkina-arvo on vuodessa kohonnut 1,3 miljardista 1,9 miljardiin euroon. Kartonkia valmistavan Metsä Boardin äänivallan omistaa Metsäliitto Osuuskunta.

Pörssiyhtiöiden kurssinousu johtuu paljolti halvasta rahasta. Valtionlainojen korot ovat nollan tuntumassa, joten tuottoa on haettava muualta. Metsäosakkeista saa vajaan neljän prosentin osinkotuoton eikä yhtiöihin liity enää konkurssiriskiä.

UPM ja Stora Enso ovat likimain yhtä suuria yrityksiä, sillä kummankin yhtiön liikevaihto on noin kymmenen miljardia euroa. UPM kannattaa jonkin verran paremmin kuin Stora Enso.

Analyytikkojen mukaan arvostuseron repeämä johtuu siitä, että vuosi sitten Stora Enso oli liian kallis UPM:ään verrattuna. Viime keväänä spekuloitiin UPM:n ja Stora Enson fuusiolla, mikä nosti erityisesti Stora Enson kurssia.

Sittemmin arvailut ovat laantuneet tai niihin on kyllästytty.

Stora Enson omistaja-arvon kehitystä hidastavat investoinnit, jotka syövät kassavirtaa. Investoinnit olisivat voineet sujua paremmin, sillä Uruguayn sellutehdas käynnistyi vuoden myöhässä eikä Kiinaan rakennettava kartonkitehdas ole pysynyt aikataulussaan. Varkaudessa yhtiö muuttaa hienopaperikoneen ajamaan kartonkia.

Stora Enson julkinen kuva on rasittunut Kiinan ja Brasilian maakiistojen sekä Pakistanin lapsityövoiman käytön takia. Toimitusjohtaja Jouko Karvisen ja monien alipäälliköiden lähdöt ovat herättäneet kysymyksiä, mihin yhtiö oikein tähtää.

UPM:n suurimmat investoinnit ovat uusi paperikone Kiinaan ja sellutehtaan laajennus Kuusankoskella. UPM:n investointiriskit ovat pienemmät kuin Stora Enson.

UPM:n kassa pursuaa rahaa, minkä vuoksi yhtiöllä on varaa avokätiseen osinkopolitiikkaan. Se miellyttää osakkeenomistajia.

UPM nostaa osinkoa, mikäli huhtikuussa kokoontuva yhtiökokous hyväksyy hallituksen tekemän ehdotuksen. Stora Enson osinko pysyy ennallaan.

Yhtiöiden strategioissa on eroja. Stora Enso hakee kasvua kartongista, kun taas UPM:n tuotepaletissa graafisten papereiden paino on edelleen suuri.

Painopaperin kulutuksen vähenemisestä huolimatta UPM on pystynyt pitämään koneidensa käyntiasteet korkealla. Yhtiö on saneerannut kovalla kädellä, sulkenut vanhimpia paperikoneitaan ja siirtänyt niiden tilauksia nuoremmille koneilleen. Näin jäljelle jääneiden koneiden käyntiasteet ovat pysyneet vahvoina.

Vaikka kartongin kysyntä kasvaa ja painopaperin kulutus supistuu, se ei UPM:n omistajia vaivaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat