Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supercellin menestys huikeaa

Peliyhtiö kasvoi kolmessa vuodessa nollasta miljardiluokkaan. Voitto työntekijää kohden oli yli kolme miljoonaa. Historian professori ei muista Suomesta vastaavaa tapausta.

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
Peliyhtiö Supercell julkisti viime vuoden tuloksensa tiistaina. Kuvaajat piirittivät toimitusjohtaja Ilkka Paanasta pääkonttorissa Helsingissä.
Peliyhtiö Supercell julkisti viime vuoden tuloksensa tiistaina. Kuvaajat piirittivät toimitusjohtaja Ilkka Paanasta pääkonttorissa Helsingissä. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Peliyhtiö Supercellin rakettimainen kasvu on Suomen taloushistoriassa ainutlaatuinen tapaus.

Mobiilipeliyhtiö kasvoi kolmessa vuodessa liki nollasta miljardiluokkaan. Supercellin liikevaihto kolminkertaistui viime vuonna yli 1,5 miljardiin euroon.

Yrityshistoriaa tutkinut professori Markku Kuisma Helsingin yliopistosta ei muista Suomesta vastaavaa yhtiötä.

"Ei tule mitään mieleen miltään aikakaudelta", Kuisma sanoo.

Supercell on Kuisman mukaan aikansa tuote. Ilman globalisaatiota ja digitalisaatiota tämänkaltainen kasvutarina ei olisi mahdollinen. "Sille ei löydy verrokkia vanhasta maailmasta."

Supercell paitsi kasvaa nopeasti myös on erittäin kannattava. Yhtiön käyttökate eli tulos ennen poistoja, rahoituseriä ja veroja oli viime vuonna 515 miljoonaa euroa. Yhtiö jakaa noin 300 miljoonan euron osingot.

Jos Supercell olisi pörssiyhtiö, se olisi Nordean keräämien lukujen perusteella ollut yhdeksänneksi kannattavin yritys Helsingin pörssissä. Taakse olisi jäänyt sellaisia suuryhtiöitä kuin Nokian Renkaat, kauppayhtiö Kesko ja konepajayhtiö Metso.

Vielä poikkeuksellisemmaksi kovan tuloksen tekee se, että esimerkiksi Keskolla on noin 20 000 työntekijää ja Supercellillä vain runsaat 150. Peliyhtiön tulos oli yli kolme miljoonaa euroa työntekijää kohden.

Yhtiön hittipelien suosio ei juuri osoita hiipumisen merkkejä, ja niiden elinkaari voi olla yllättävän pitkä.

"Meidän isoin unelmamme on luoda sellaisia pelibrändejä ja pelikokemuksia, jotka säilyisivät parhaassa tapauksessa kymmeniä vuosia", sanoi yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Paananen tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Clash of Clans ja Hay Day -pelit ovat muuttuneet runsaassa kahdessa vuodessa paljon. Kumpaakin peliä on uudistettu päivitysten avulla kymmeniä kertoja.

Supercell tahdittaa koko pelialan nopeaa nousua Suomessa. Alaa edustava Neogames arvioi, että peliyritysten liikevaihto oli viime vuonna noin 1,8 miljardia euroa eli kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna. Työntekijöitä yrityksissä on 2 500.

Supercellin ja Angry Birdsistä tunnetun Rovion varjossa menestystä kärkkyy moni pienempi yhtiö. Neogamesin johtajan Koopee Hiltusen mukaan viime vuonna kokeneet pelintekijät perustivat paljon uusia yhtiöitä, jotka alkavat tänä vuonna saada ensimmäisiä pelejään markkinoille.

Tuorein menestystarina on tamperelaisyhtiö Colossal Order, jonka Cities: Skylines -pc-peliä on myyty maaliskuussa yli 600 000 kappaletta. Eniten pelaajia on Yhdysvalloissa, jossa pelin perusversiota on myyty 29 dollarin eli noin 26 euron hintaan.

Toisaalta hutejakin on nähty. Poikkeuksellisen paljon kasvurahoitusta kerännyt helsinkiläinen Grand Cru joutui toteamaan, että vuosia rakennettu Supernauts-mobiilipeli epäonnistui. Nyt yhtiö kehittää neljää uutta peliä.

Uusien menestyspelien luominen on entistä vaikeampaa, koska kova kilpailu kovenee entisestään. Applen sovelluskaupassa on pelialaa seuraavan Pocketgamerin mukaan kolmannesmiljoona peliä, ja kauppaan ilmestyy tuhansia uusia pelejä joka kuukausi.

"Kaikki johtaa siihen, että on äärimmäisen hankalaa ja vaikeaa tehdä uusia pelejä", Paananen kertoi.

Viime kuussa Supercell kertoi lopettavansa rajatun yleisön testissä olleen Spooky Pop -pelin, ja viime vuonna yhtiö hautasi neljä peliä jo ennen julkista testausta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat