Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori varoittaa leikkausten haitoista: ”Hintana taantuma koti­markkinoilla”

Pohjolan mielestä Suomessa pitäisi valita keskitie ääripäiden välillä

Talous
 
Matti Pohjola
Matti Pohjola

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Pohjola ymmärtää kollegansa Pertti Haaparannan näkemystä, että Suomessa pitäisi harkita elvyttävää finanssipolitiikkaa.

Elvyttävä finanssipolitiikka tarkoittaa, että julkisen talouden menoja kasvatetaan kokonaiskysynnän lisäämiseksi.

Tästä on kyse

 Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta arvosteli sunnuntaina 22.3. HS:ssa suomalaista talouspoliittista keskustelua epä-älylliseksi.

 Hänen mielestään Suomessa pitäisi lisätä julkisen talouden menoja talouden elvyttämiseksi. Finanssipolitiikan kiristäminen epävarmassa suhdanteessa johtaa Haaparannan mukaan velkaantumisen kiihtymiseen ja taantuman pahenemiseen.

 Haaparannan kommentit ovat kirvoittaneet laajaa keskustelua suomalaisten ekonomistien välillä.

"Julkisten menojen leikkaamisessa taantuman aikana ei ole mitään järkeä, jos leikkaukset voisi siirtää tehtäväksi nousukauden aikana. Ongelmana on, ettei kukaan tiedä milloin ja kuinka vahvaan kasvuun kansantalous aikanaan kääntyy", Pohjola sanoo.

Pohjolan mukaan keskustelussa on vastakkain kaksi eri näkemystä: yritysten kustannuskilpailukykyä korostavat argumentit ja se, että taantuma on kokonaan seurausta kokonaiskysynnän heikkoudesta eikä teollisuuden rakenteellisesta ongelmasta.

Jos taantuma johtuu ainoastaan kokonaiskysynnän heikkoudesta, voidaan ongelma ratkaista elvyttämällä. Kokonaiskysyntä muodostuu yksityisten kulutusmenojen, yksityisten investointien, julkisten kulutusmenojen, julkisten investointien ja nettoviennin yhteenlasketusta määrästä.

Pohjolan mukaan totuus on todennäköisesti vastakkaisten näkemysten välillä.

"Teollisuuden rakenneongelma on todellinen. Totta on myös se, että palkkamaltti ja menoleikkaukset ovat ajaneet esimerkiksi kaupan alan taantumaan. Toisaalta hallituksen rakennepoliittisen ohjelman kaatuminen aiheuttaa sen, että julkisten menojen leikkauksia on vaikea siirtää tulevaisuuteen."

Yritysten kustannuskilpailukykyä korostava argumentti perustuu siihen, että teollisuus nostaa Suomen taantumasta. Ajatusmallin keskipisteessä on ajatus, että yritysten kustannuskilpailukyky parannetaan pidättäytymällä palkankorotuksista ja supistamalla yritysten muita kustannuksia. Silloin niiden kustannuskilpailukyky kansainvälisessä kaupassa paranee ja yritykset saavat lisää tilauksia.

"Tämän ajattelumallin hintana on taantuma kotimarkkinoilla, jonka palkkamaltti ja menojen leikkaukset saavat aikaan. Epävarmaa kuitenkin on, mikä on teollisuuden osuus talouskasvusta tulevaisuudessa", sanoo Pohjola.

"Teollisuuden osuus bruttokansantuotteesta on pienentynyt viime vuosina 25 prosentista 16 prosenttiin. Vaikka teollisuus kääntyisi kasvuun, jää sen kontribuutio koko kansantalouden kasvuun aiempaa selvästi pienemmäksi."

Vakaata talouskasvua odotellessa Suomi todennäköisesti rikkoisi EU:n määräyksiä ja kansallisessa lainsäädännössä säädettyä finanssipoliittista lakia.

Suomen osalta julkisen talouden rakenteellinen suhdannevaihtelusta tasoitettu alijäämä ei saa olla suurempi kuin 0,5 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Alustavien arvioiden mukaan suhdannevaihteluista tasoitettu alijäämä oli viime vuonna 1,7 prosenttia.

Jos hallitus poikkeaa velvoitteistaan eikä ryhdy korjaaviin toimiin, EU:n valtiovarainministerit voivat painostaa Suomea noudattamaan sopimusta.

"Jos valtio lisää investointeja uuteen tekniikkaan, voidaan kansantalouden tuotantopotentiaalia kasvattaa, jolloin myöhemmässä vaiheessa on taas elvytysvaraa", Pohjola sanoo.

Talouspolitiikan arviointineuvosto suositti tammikuussa, että julkisen talouden menoleikkauksista päätettäisiin pian, mutta niiden toimeenpanoa lykättäisiin vaiheittain parempaan suhdanteeseen.

Arviointineuvostoon kuuluvat taloustieteen professorit Roope Uusitalo, Torben M. Andersen, Kaisa Kotakorpi, Mikko Puhakka ja kansainvälisen politiikan professori Liisa Laakso.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat