Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia kyllästyi pankkiskandaaleihin – jatkossa syylliset pannaan jopa vankilaan

Uusien sääntöjen mukaan ongelmatilanteissa täytyy aina löytyä syyllinen

Talous
 
Toby Melville Reuters
Lloyds-pankin konttori Lontoon Cityssä, jonne on keskittynyt runsaasti pankkitoimintaa. Lloyds oli yksi viidestä suuresta Britanniassa toimivasta pankista, jotka manipuloivat libor- ja euribor-korkoja.
Lloyds-pankin konttori Lontoon Cityssä, jonne on keskittynyt runsaasti pankkitoimintaa. Lloyds oli yksi viidestä suuresta Britanniassa toimivasta pankista, jotka manipuloivat libor- ja euribor-korkoja. Kuva: Toby Melville Reuters

Pankkiskandaaleihin kyllästynyt Britannia koventaa pankkien korkeimman johdon vastuuta.

Jatkossa väärinkäytöstapauksissa on aina pakko löytyä syyllinen eli henkilö, joka asetetaan vastuuseen tekemisistään tai tekemättä jättämisistään.

"Kyseessä on iso muutos. Tulevaisuudessa voidaan osoittaa, että juuri tietty henkilö joutuu vaikkapa vankilaan", kertoi Britannian sijoitus- ja finanssialan eettisiä standardeja valvovan elimen (CISI) johtaja Simon Culhane toimittajille hiljattain.

Britanniassa kansalaiset ovat saaneet tarpeeksensa pankkien miljardiluokan väärinkäytöksistä ja muista epäselvyyksistä. Tuoreessa muistissa on yhä esimerkiksi pankkien syyllistyminen libor- ja euribor-korkojen manipulaatioon.

Vaikka pankit ovat saaneet korkohuijauksista jättisakkoja, on varsinaisten syyllisten rankaiseminen toinen juttu. Samalla tavalla pankkikriisin jälkipyykeissä on ollut vaikea löytää vastuuhenkilöitä. Laskut ovat jääneet veronmaksajien kannettaviksi.

Tilanne muuttuu vuoden kuluttua maaliskuussa, kun uudet säädökset tulevat voimaan. Apulaisvaltiovarainministeri Andrea Leadsom vahvisti, että tiukennukset koskevat osin myös Britanniassa toimivia ulkomaisia pankkeja.

Pankkien ja vastaavien yhteisöjen pitää listata senioripankkiirit ja heidän tarkat vastuualueensa viimeistään helmikuun alkupuolella 2016.

Luettelosta pitää ilmetä selvästi, kuka vastaa ja mistä.

"Kaikki pankkitoiminnat pitää jakaa osa-alueisiin niin, että kullekin löytyy joka tilanteessa vastuuhenkilö", Culhane kertoi.

Myös finanssiyhtiön hallituksen jäsenien ja muiden jokapäiväisen liiketoiminnan ulkopuolella olevien johtajien vastuu laajenee. Huonoista päätöksistä joutuu tulevaisuudessa tilille.

Pankinjohtajilta ja muulta ylemmän tason väeltä vaaditaan jatkossa aktiivisia toimia väärinkäytösten estämiseksi.

Käänteinen todistustaakka merkitsee, että korkeimman johdon pitää osoittaa ryhtyneensä tarvittaviin toimenpiteisiin. Käsien peseminen ongelmatilanteista käy entistä vaikeammaksi.

Uusien rikossäännösten on määrä taata myös se, että pankin kaatuessa vastuuhenkilöt voivat joutua jopa vankilaan.

Pankkien pitää jatkossa myös punnita ja valvoa säännöllisesti vastuuhenkilöiden kykyä hoitaa tehtävänsä.

CISI:n Culhane arvioi, että entistä tiukempaa vastuukäytäntöä aletaan ennen pitkää soveltaa pankkien lisäksi myös omaisuudenhoitoyhtiöissä.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat