Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Outokumpu hyötyy EU:n tuontitulleista

Komissio torjuu tuontitulleilla ruostumattoman teräksen polkumyyntiä Kiinasta ja Taiwanista

Talous
 
Heikki Sarviaho
Outokummun isoin kylmävalssattuja ruostumattoman teräksen tuotteita tekevä tehdas on Torniossa.
Outokummun isoin kylmävalssattuja ruostumattoman teräksen tuotteita tekevä tehdas on Torniossa. Kuva: Heikki Sarviaho

Euroopan unionin komissio on määrännyt torstaista lähtien rangaistusluonteiset tullimaksut Kiinasta ja Taiwanista unionin alueelle myyntiin tuotavalle kylmävalssatulle ruostumattomalle teräkselle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kiinasta tuotaville tuotteille määrätään yrityksestä riippuen 24–25 prosentin tullimaksu ja taiwanilaisille tuotteille 11–12 prosentin tullimaksu.

Teräsyhtiö Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta on tyytyväinen komission ratkaisuun.

"Lähtökohtaisesti pidämme komission päätöstä polkumyynnin estämiseksi hyvänä, koska se edistää reilua kaupankäyntiä. Tuontitullien vaikutus näkyy vasta myöhemmin tänä vuonna Euroopan teräsmarkkinoilla."

Outokumpu on ruostumattomassa teräksessä markkinajohtaja Euroopassa. Seitovirran mukaan tuonnin osuus ruostumattoman teräksen Euroopan markkinoista on ollut viime vuosina 20 prosenttia.

Viime vuonna tuonti Euroopan ulkopuolelta kasvoi hänen mukaansa 30 prosenttiin.

"Tuonti Kiinasta oli yksi syy siihen, miksi päätimme sulkea sulattoja Euroopassa varmistaaksemme kilpailukykymme."

Euroopan terästuottajien etujärjestö Eurofer vaati Euroopan komissiota puuttumaan siihen, että kiinalaiset ja taiwanilaiset yhtiöt myyvät polkuhinnoilla terästä Eurooppaan.

Etujärjestön mukaan kiinalaiset ja taiwanilaiset yhtiöt myivät vuonna 2013 Euroopan unionin alueelle 620 miljoonan euron arvosta kylmävalssattua ruostumatonta terästä.

Investointipankki Jefferiesin analyytikko Seth Rosenfeld arvioi uutistoimisto Reutersille, että tuonnin väheneminen vaikuttaa teräsyhtiöiden markkinaosuuksiin Euroopassa ja vähentää paineita hinnanalennuksiin.

Toimitusjohtaja Seitovirta ei halua sen tarkemmin arvioida, miten tuontitullit vaikuttavat eurooppalaisten teräsyhtiöiden kilpailuasetelmaan.

"Selvää on, että tuontitullit vaikuttavat kaikkiin eurooppalaisiin yhtiöihin."

Euroopassa on jo pitkään ollut terästeollisuudessa ylitarjontaa. Kiinalaisten ja taiwanilaisten yhtiöiden polkumyynti on osaltaan pahentanut monien tehtaiden ahdinkoa.

Torniossa sijaitseva Outokummun tehdas on yhtiön suurin kylmävalssattuja ruostumattoman teräksen tuotteita valmistava tehdas.

Reuters kertoi 6. maaliskuuta ensi kerran komission suunnittelemista tuontitulleista. Runsaassa kahdessa viikossa Outokummun osake on kallistunut yli 20 prosenttia. Sijoittajat ilmeisesti uskovat, että tuontitullit parantavat yhtiön kannattavuutta.

Outokummun pahimmat eurooppalaiset kilpailijat ovat luxemburgilainen Aperam ja espanjalainen Acerinox.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat