Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkokaupan kasvu mullistaa tavaraliikenteen – merikonttien sijaan nyt kuljetetaan lentopaketteja

Talous
 
Kimmo Räisänen
Kuljettaja Lassi Honkaheimo lastasi keskiviikkona autoonsa Helsinkiin meneviä paketteja.
Kuljettaja Lassi Honkaheimo lastasi keskiviikkona autoonsa Helsinkiin meneviä paketteja. Kuva: Kimmo Räisänen

Joka arkiaamu kello kahdeksan aikaan häikäisevän kirkkaankeltainen rahtikone laskeutuu Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja alkaa rullata kentän kaakkoisreunaan kauas matkustajaterminaalista.

Kone saapuu Saksan Leipzigista, ja se on täynnä kiireellisiä paketteja. Kun kone pysähtyy DHL Express -pikakuljetusyhtiön äskettäin laajentuneen käsittelyterminaalin eteen, alkaa kova kuhina. Pääkaupunkiseudulle kuljetettavat paketit lastataan pakettiautoihin ja kauemmas lähtevät paketit isompiin autoihin.

Jakelun haastavuutta lisää se, että yhä suurempi määrä paketeista kuljetetaan yritysten sijasta ihmisten koteihin. Eivätkä ihmiset yleensä ole virka-aikaan kotona. Siksi pikakuljetusyhtiöt miettivät raivoisasti uusia keinoja, joilla ulkomaisista verkkokaupoista ostetut tuotteet saataisiin entistä sujuvammin asiakkaille jo tilausta seuraavana päivänä.

Keinoja voivat olla lokerot, yhteistyö ruokakauppojen kanssa sekä joustavammat ja myöhäisemmät toimitusajat.

DHL:n autot vievät paketteja pääkaupunkiseudulle. Kuvassa turvallisuuspäällikkö Markku Erkamo.
DHL:n autot vievät paketteja pääkaupunkiseudulle. Kuvassa turvallisuuspäällikkö Markku Erkamo.

Verkkokauppa on mullistamassa kansainvälistä kuljetustoimintaa. Ennen tavarat liikkuivat isoissa konteissa ja rahtikoneissa maahantuojien varastoihin, joista ne vietiin tukkukauppojen kautta kivijalkaliikkeisiin. Nykyään ihmiset päätyvät yhä useammin tilaamaan tavaransa suoraan ulkomailta yksittäisenä kappaleena.

Perinteiset lentorahdit supistuvat ja kuriirikuljetukset kasvavat. Menestyksen mittari on nyt se, miten tehokkaasti yhtiöt siirtävät 0,5–2,5 kilon painoisia paketteja maailman ääristä toisiin.

"Valtiorajat ylittävä verkkokauppa on lyönyt läpi 3–4 viime vuoden aikana", sanoo DHL Expressin Euroopan-johtaja John Pearson.

DHL Express on saksalaisen DHL-kuljetusjätin pikalähettipalvelu. Pearson kollegoineen on Suomessa ihastelemassa yhtiön käsittelyterminaalin laajennusta ja tarkastamassa muutenkin, miten liiketoiminta Suomessa sujuu – ja hyvinhän se sujuu.

Lähes joka toinen Suomeen ulkomailta pikana tilattu paketti saapuu asiakkaalle DHL:n aamukoneella, kertoo DHL Expressin Suomen-toimintojen toimitusjohtaja Peter Ervasalo.

Ervasalo kertoo, että yksityishenkilöille menevät kuljetukset ovat räjähtäneet aivan viime vuosina.

"Se tapahtui vähän myöhemmin kuin muissa Pohjoismaissa, mutta kun se tapahtui, se tapahtui nopeasti", Ervasalo sanoo.

Koteihin menee jo puolet pikapaketeista.

Kaikki asiakkaat eivät tietenkään halua maksaa huomattavia summia pikalähetyksistä. Lentoaseman ympäristön lukuisissa tavarankäsittelykeskuksissa käsitellään myös verkkaisemmin mutta edullisemmin liikkuvia lähetyksiä. Nekin menevät yhä useammin yksittäisinä suoraan ostajille.

Postin pakettipalveluiden johtaja Juha Tiittanen sanoo, että koko pakettikuljetusalalla on meneillään valtava murros. Kuljetusyhtiöt kilpailevat samaan aikaan toisiaan vastaan ja tekevät samalla yhteistyötä.

Ulkomaiset verkkokaupat ovat vieneet sivujensa räätälöinnin niin pitkälle, että usein ihmiset eivät edes tiedä tuotteen saapuvan heille ulkomailta. Isojen verkkokaupan toimijoiden ympärille muodostuu erilaisten kuljetusyhtiöiden yhteenliittymiä.

"Tilanne on aika sekava. Se on vielä jäsentymättä", sanoo Tiittanen.

Suomen Posti tekee yhteistyötä DHL:n kanssa. DHL kuljettaa paketit perille omilla autoillaan pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa, mutta niiden ulkopuolella jakelun hoitavat kumppanit.

Ruotsista tilatut paketit puolestaan päätyvät helposti Matkahuollon jaeltaviksi, sillä Matkahuollolla on yhteistyösopimus Ruotsin ja Tanskan postien eli Postnordin kanssa.

Postin ja Matkahuollon laajat jakeluverkostot ovat niiden valtteja koventuvassa ja kansainvälistyvässä kuljetuskilpailussa. Muuten ala on jättiläisten otteessa.

DHL:n rahtikone laskeutui Helsinki-Vantaalle keskiviikkona kuten joka arkiaamu kello kahdeksan.
DHL:n rahtikone laskeutui Helsinki-Vantaalle keskiviikkona kuten joka arkiaamu kello kahdeksan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat