Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

UPM kärsi osakekaupoissa 58,5 miljoonan tappion

Osapuolten riita kiteytyy sanoihin "milloin tahansa" ja "myötämyynti"

Talous
 

Suurten metsäyhtiöiden välinen kiista liittyy tapaan, jolla UPM irtautui selluyhtiö Metsä Fibrestä. Aiemmin yritys tunnettiin nimellä Metsä Botnia.

Fibre kuuluu Metsäliitto-konserniin, mutta UPM oli pitkään selluyhtiön vähemmistöosakas.

Fibren hallintoa sääteli osakassopimus, jossa oli määritelty, miten yhtiöstä irtaudutaan. Sopimuksessa oli myötämyyntipykälä, jonka mukaan UPM:llä oli oikeus saada Fibre-osakkeistaan sama hinta tilanteessa, jossa Metsäliitto myy Fibren osakkeita jollekin kolmannelle taholle.

Osakassopimuksen lisäksi osapuolet olivat tehneet kesällä 2011 muutossopimuksen. Sen mukaan Metsäliitto sai lunastaa UPM:n loput Fibre-osakkeet – 11 prosenttia yhtiön osakepääomasta – 150 miljoonalla eurolla. Aikaa kaupan tekoon oli kaksi vuotta eli vuoden 2013 kesään saakka.

Muutossopimukseen oli kirjattu pykälä, että Metsäliitto voi lunastaa Fibre-osakkeet milloin tahansa. Metsäliiton käsityksen mukaan osakekauppa oli tosiasiallisesti tehty, vaikka rahaa ei ollut vielä siirtynyt.

Metsäliitto ilmoitti UPM:lle pörssitiedotteella huhtikuussa 2012, että se käyttää lunastusoikeuttaan. Samana päivänä Metsäliitto ilmoitti myyvänsä neljänneksen Fibren osakepääomasta japanilaiselle kauppahuoneelle Itochulle.

Itochu maksoi yhdestä Fibre-osakkeesta paljon korkeamman hinnan kuin Metsäliitto oli maksanut UPM:lle Fibre-osakkeesta. UPM katsoi kärsineensä järjestelyssä 58,5 miljoonan euron tappion, kun se ei saanut osakkeista samaa hintaa, jonka Metsäliitto oli saanut Itochulta.

UPM vei asian välimiesoikeuteen, jossa se voitti riidan. Metsäliitto joutui maksamaan UPM:lle korvauksia 58,5 miljoonaa euroa. Korkoineen se on yhteensä 67 miljoonaa euroa.

Välimiesoikeudessa keskeiset kiistat koskivat sopimuksen lunastuspykälän lausetta "milloin tahansa" ja osakassopimuksen myötämyyntipykälää. Metsäliiton mielestä UPM oli jo myynyt osakkeensa Metsäliitolle, minkä jälkeen ei enää ollut mitään myötämyytävää.

UPM:n käsityksen mukaan Metsäliitto rikkoi myötämyyntipykälää kahdesti. Metsäliitto neuvotteli osakekaupasta Itochun kanssa syksyllä 2011, mutta silloin ratkaisuun ei päästy. Keskustelut virisivät uudestaan maaliskuussa 2012, jolloin osapuolet pääsivät sopimukseen.

UPM:n mielestä Metsäliitto rikkoi osakassopimusta, sillä se ei tiedottanut Itochu-neuvotteluista UPM:lle. Tällöin UPM:llä ei ollut minkäänlaista mahdollisuutta myötämyydä Fibre-osakkeita. Metsäliiton mielestä mitään tiedotettavaa ei ollut, sillä osapuolet olivat jo aiemmin sopineet 150 miljoonan euron kaupasta UPM:n Fibre-osakkeista.

UPM:n mielestä lause "milloin tahansa" tarkoitti lähinnä kaupan teknistä toteuttamista, eli se voitiin toteuttaa minä tahansa viikonpäivänä tai vuorokauden aikana. Sen mielestä "milloin tahansa" ei syrjäyttänyt osakassopimukseen kirjattua myötämyyntioikeutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat