Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autokaupoille kotikoneelta

Tänään avataan uusi autojen verkkokauppa. Tähän asti Suomessa on myyty verkossa vain kuusi uutta autoa.

Talous
 
Kari Pullinen
Autokaupat ovat siirtyneet verkkoon hitaasti muun muassa siksi, että ne ovat perinteisesti investoineet "seiniin" eli isoihin autopalatseihin, kertoo toimitusjohtaja Antti Ruhanen Autoverkkokauppa.comista. Yrityksen Konalan-liike on rakennettu tavanomaista halvemmalla.
Autokaupat ovat siirtyneet verkkoon hitaasti muun muassa siksi, että ne ovat perinteisesti investoineet "seiniin" eli isoihin autopalatseihin, kertoo toimitusjohtaja Antti Ruhanen Autoverkkokauppa.comista. Yrityksen Konalan-liike on rakennettu tavanomaista halvemmalla. Kuva: Kari Pullinen

"Koko netti pitäisi räjäyttää", totesi 42 vuotta autokauppiaana toiminut Timo Tuomi ja nousi kulttimaineeseen – verkossa.

Autokauppiaita on moitittu hitaasta siirtymisestä digiaikaan, mutta nyt taantumasta kärsivä ala pyrkii yhä pontevammin tekemään kauppaa myös verkossa.

Artikkeliin liittyvät

Tänään perjantaina avataan Autoverkkokauppa.com. Se mainostaa itseään Suomen ensimmäiseksi autokaupaksi, jossa uuden auton hankinnan voi hoitaa verkossa alusta loppuun asti. Kuutta merkkiä myyvä autokauppa tarjoaa verkossa myös sitovan vaihtoautotarjouksen ja rahoitustarjouksen.

Jo muutaman kuukauden ajan verkosta on Suomessa voinut ostaa uusia Smart- ja Kia Rio -autoja. Molempia alkoi kaupata rahoitusyhtiö Santander. Smartien myynti aloitettiin marraskuussa yhteistyössä niitä maahantuovan Vehon kanssa, Kiojen taas joulukuussa Delta-auton kanssa.

Nyt verkossa myydään lisäksi Kia C'eediä.

Vähän yli neljän kuukauden kokemuksen perusteella hitaasta verkkoon siirtymisestä ei voi syyttää pelkkiä autokauppiaita. Hitaita ovat olleet asiakkaatkin.

"Alussa tuli paljon tarjouspyyntöjä, mutta yhtäkään autoa verkosta ei ole myyty", kertoo Vehon Smart-vastaava Mikko Sinisalo.

Smart ei toki muutenkaan ole mikään suurten myyntilukujen merkki: Suomessa niitä ostetaan vuodessa satakunta.

Kia Rioja rekisteröitiin viime vuonna Suomessa yli 2 200. Verkkokaupassa niitä on myyty kuusi kappaletta, kertoo Delta-auton liiketoimintajohtaja Eeva Ritakoski.

Autoverkkokauppa.comin toimitusjohtaja Antti Ruhanen kuitenkin on intoa täynnä. Hän on myös Daciaa, Hyundaita, Suzukia, Isuzua, Renault'ta ja Ssang Yongia maahantuovan Bassadonen toimitusjohtaja.

"Tämä on historiallinen hetki Suomen autokaupalle", hän hehkutti torstaina tiedotustilaisuudessa Helsingin Konalassa.

Ainakin autonostoa harkitessa verkkoa käytetään yhä enemmän.

Autoverkkokauppa.comin teettämässä tutkimuksessa selvisi, että 20 prosenttia asiakkaista olisi valmis tekemään uuden auton hankinnan kokonaan verkossa, jopa ilman koeajoa. Googlen tutkimuksen mukaan 45 prosenttia autoa ostavista menee autokauppaan vasta loppuvaiheessa tai ostohetkellä.

Saman on huomannut Delta-auton Eeva Ritakoski.

"Asiakkaat ovat kaivaneet niin paljon tietoa netissä, että ollaan hyvin lähellä sitä, että he ovat valmiita tekemään myös ostopäätöksen netissä."

Autoverkkokauppa.comin myyntijohtaja Kari Wikholm uskoo, että nuoremmat asiakkaat muuttavat tapaa käydä autokauppaa. "Nousussa on ihan uusi sukupolvi, joka ei halua tinkiä eikä tavata tämän näköistä miestä. Se haluaa vaan painaa sitä nappia."

Silti pelkkään verkkokauppaan ei usko edes Autoverkkokauppa.com. Sen perinteinen, fyysinen myymälä avautuu tänään Konalassa. Siellä autoja voi myös koeajaa.

Liikkeen kustannukset ovat kuitenkin Ruhasen mukaan noin 60 prosenttia pääkaupunkiseudun tavanomaisia autokauppoja alhaisemmat.

"En väitä, että koko uusien autojen kauppa siirtyy verkkoon", Ruhanen sanoo.

"Uskomme, että niin sanottu hybridimalli toimii hyvin. Toimiva, hyvä verkkopalvelu ja järkevä autoliike tukemassa verkkokauppaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat