Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityinen yhtiö aloittaa syksyllä tavarankuljetuksen rautateillä

VR toivottaa Fennia Rail -yrityksen tervetulleeksi markkinoille

Talous
 
Petri Krook
VR on hallinnut maanlaajuista tavaraliikennettä rautateillä yksinoikeudella. Syksyllä VR:n kilpailijana aloittaa Fennia Rail.
VR on hallinnut maanlaajuista tavaraliikennettä rautateillä yksinoikeudella. Syksyllä VR:n kilpailijana aloittaa Fennia Rail. Kuva: Petri Krook

Liikenne- ja viestintäministeriö myönsi torstaina kuljetusyhtiö Fennia Railille toimiluvan tavarankuljetuksiin rautateillä.

Fennia Rail on vuonna 2009 perustettu yksityinen suomalainen rautateiden tavaraliikenneyritys. Yhtiön on tarkoitus aloittaa liikennöinti 1. heinäkuuta 2015. Fennia Railin nimi oli aikaisemmin Proxion Train.

Tästä on kyse

 Rautateiden tavarankuljetukset avattiin EU:ssa kilpailulle vuoden 2007 alussa.

 Päätös tarkoittaa, että kuka tahansa lupaedellytyksen ehdot täyttävä saa aloittaa tavaraliikenteen rautateillä.

 Vastaisuudessa yritykset voivat järjestää kuljetussopimuksistaan tarjouskilpailuja.

 Henkilöliikenteessä VR:llä on yhä yksinoikeus pääkaupunkiseudun ulkopuolella vuoteen 2024 saakka.

"Täytyy nostaa hattua liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehille, jotka tekivät päätöksen nopeasti. Meillä on neuvotteluja suomalaisten teollisuusyritysten kanssa kuljetuksista. Olen vakuuttunut, että kuljetukset alkavat kuluvan vuoden lopulla", sanoo Fennia Railin toimitusjohtaja Kimmo Rahkamo.

Yhtiö jätti hakemuksen tavaraliikenteen toimiluvasta maaliskuun alussa.

Fennia Rail myy teollisuusyhtiöille pääasiassa kuljetuksia tuotantolaitoksilta satamiin ja raaka-ainekuljetukset tuotantolaitoksille.

Yhtiö käyttää tavarankuljetuksissa omistamiaan dieselvetureita ja vuokrattuja vaunuja. Alkuvaiheessa vetureita on kolme ja vaunuja kymmeniä.

Toimitusjohtaja Rahkamon mukaan vetureiden ja vaunujen määrä riippuu siitä, mikä on yhtiön kuljetusten kysyntä. Yhtiö aikoo tarjota kuljetuspalveluista koko Suomen rataverkolla. Seuraavaksi yhtiön pitää tehdä vielä Liikenneviraston kanssa rataverkon käyttösopimus.

Rautateiden tavarankuljetukset avattiin EU:ssa kilpailulle vuoden 2007 alussa. VR-yhtymän lisäksi toimilupa Suomessa on tähän saakka ollut vain kuljetusyhtiö Ratarahdilla, jolle lupa myönnettiin paikallisia tavarankuljetuksia varten keväällä 2013.

VR on Fennia Railin lisäksi ainoa yhtiö, jolla on toimilupa tavarakuljetuksiin kaikkialla Suomessa. VR on tähän saakka hallinnut rautateiden tavarakuljetuksia lähes yksinoikeudella.

"Kilpailu tavaraliikenteessä on ollut avoinna vuosikausia. Siksi on täysin normaalia, että VR saa jossain vaiheessa kilpailijan, enkä pidä sitä huonona asiana. Toivotan kilpailijan tervetulleeksi markkinoille", sanoo VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat