Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen taloutta kuristaa kysynnän puute

Suhdanne-ennusteissa keskeiseksi ongelmaksi mainitaan investointien vähäisyys

Talous
 

Alkuvuoden kuluessa laadituissa Suomen taloutta koskevissa ennusteissa on yksi yhteinen nimittäjä: talouskasvua hidastaa uusien investointien vähäisyys.

Uudet investoinnit ovat elintärkeitä talouskasvun turvaamiseksi. Uusien investointien vähäisyys, heikko ansiotulojen kasvu ja julkisen talouden menoleikkaukset puolestaan vähentävät kokonaiskysyntää.

Kokonaiskysyntä muodostuu yksityisten kulutusmenojen, yksityisten investointien, julkisten kulutusmenojen, julkisten investointien ja nettoviennin yhteenlasketusta määrästä.

Toinen yhteinen nimittäjä on Venäjän vajoaminen tänä vuonna pahaan taantumaan öljyn halpenemisen takia, mikä osaltaan hidastaa viennin lisääntymistä. Talouden elpymisessä viennin lisääntyminen on keskeisessä asemassa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) arvioi torstaina, että viennin määrä kasvaa tänä vuonna vain prosentin ja ensi vuonna 3,5 prosenttia. Viennin lisääntyminen taas jouduttaa talouskasvua.

Etlan ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 0,5 prosenttia ja ensi vuonna 1,6 prosenttia.

Euroopan keskuspankin aloittama suuri rahapoliittinen elvytys kertoo siitä, että euroalueella on pitkäaikainen kokonaiskysynnän puute, kertoo Tampereen yliopiston taloustieteen professori Matti Tuomala.

"Ihmettelen, miksi Suomessa ei hyväksytä, että kysyntää pitäisi tilapäisesti lisätä finanssipoliittisella elvytyksellä."

Hänen mukaansa kaikki asiat eivät ole rakenteellisia, vaikka monet niin väittävät.

"Osa Suomen ongelmista on nimenomaan suhdanteesta johtuvia, ja niitä voitaisiin lievittää tilapäisellä finanssipoliittisella elvytyksellä. Suomessa elvytyksen tilapäinen luonne on jäänyt jotenkin ymmärtämättä."

Finanssipoliittinen elvytys tarkoittaa, että julkisen talouden menoja kasvatetaan kokonaiskysynnän lisäämiseksi.

Kaikissa ennusteissa myönnetään, että finanssipolitiikan kiristäminen heikentäisi lähivuosina talouskasvua.

Palkansaajien tutkimuslaitos on eniten huolissaan finanssipolitiikan kiristämisen kielteisistä vaikutuksista talouskasvuun. Finanssipoliittista elvytystä vastustaa voimakkaimmin Nordea.

"Yhdysvalloissa yhdistettiin finanssipoliittinen elvytys ja rahapoliittinen elvytys, joka osoittautui hyvin toimivaksi. Tämä asia on näytetty toteen akateemisille tutkijoille tehdyssä kyselyssä. Yhdysvaltojen talous kasvaa nykyisin vakaasti, kun taas euroalueella talouskasvu on yhä heikkoa."

Tuomala myöntää, että jos Suomi yksinään euroalueella tai EU:ssa alkaisi elvyttää, hyöty olisi rajallinen. Suomen tavaraviennistä noin 40 prosenttia menee euroalueelle ja 60 prosenttia EU:n jäsenvaltioihin.

"Jos euroalueella olisi jo vuosia sitten omaksuttu elvyttävä finanssipolitiikka, se auttaisi Suomea ja muitakin valtioita. Oxfordin yliopiston taloustieteen professorin Simon Wren-Lewisin laskelmien mukaan vuonna 2013 yksistään julkiseen kulutukseen ja investointeihin kohdistuneiden leikkausten supistava vaikutus bruttokansantuotteeseen oli neljä prosenttia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat