Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäliitto moittii ankarasti välimies­oikeutta virheistä

Osuuskunta yrittää poikkeuksellisessa oikeudenkäynnissä kaataa välimiesoikeuden määräämät vahingonkorvaukset

Talous
 
UPM:n tunnus on aarnikotka.
UPM:n tunnus on aarnikotka.

Metsänomistajien osuuskunta Metsäliitto moittii ankarasti välimiesoikeutta, joka tuomitsi Metsäliiton maksamaan 58,5 miljoonaa euroa korvauksia UPM:lle selluyhtiö Metsä Fibren osakekaupoista.

Metsäliiton mielestä välimiesoikeus syyllistyi karkeisiin menettelytapavirheisiin, ylitti toimivaltansa, perusteli päätöksensä huolimattomasti ja epätäsmällisesti sekä asetti ennalta arvaamatta todistustaakan vastaajalle.

Väitteet käyvät ilmi oikeudenkäyntiasiakirjoista, joissa Metsäliitto vaatii välimiesoikeuden vuosi sitten tekemän päätöksen kumoamista. Metsäliitto käyttää nykyään markkinointinimeä Metsä Group.

Metsäyhtiöiden välisen riidan pääkäsittely alkanee Helsingin käräjäoikeudessa tänä keväänä. Jos osapuolet eivät sovi riitaansa, todennäköistä on, että juttu etenee hovioikeuteen. Lopullista ratkaisua joudutaan odottamaan monta vuotta.

Oikeudenkäynti on poikkeuksellinen, sillä yleensä yhtiöt tyytyvät välimiesoikeuden päätökseen. Välimiesoikeuden ratkaisun voi kumota, jos kantaja pystyy osoittamaan prosessivirheen. Ratkaisun asiasisältöön kantaja ei voi vedota.

Jos Metsäliitto pystyy osoittamaan virheen, välimiesoikeuden päätös kaatuu. Silloin Metsäliitto saa aiemmin maksamansa korvaukset takaisin.

Oikeudenkäynnin ansiosta välimiesoikeuden keskeiset asiakirjat ovat tulleet julkisiksi, joskin aluksi UPM vaati niitä salaisiksi.

Välimiesoikeus ei ole julkista. Yleisö ei tiedä edes sitä, ketkä ovat välimiesoikeuden tuomareita.

UPM kiistää kaikki Metsäliiton prosessiväitteet. Sen mielestä Metsäliiton moitekanteet perustuvat välitystuomion sisällön räikeään vääristelyyn.

UPM:n mielestä kanteet ovat todellisuudessa valituksia siitä, että Metsäliitto hävisi jutun välimiesoikeudessa. Yhtiön mukaan moitekanteet kohdistuvat selvästi riidan materiaalista sisältöä koskevaan harkintaan, mikä lain mukaan kuuluu välimiesoikeuden yksinomaiseen toimivaltaan.

Välimiesoikeuden tekemä päätös syntyi äänin 2–1. UPM:n puolesta äänestivät oikeuden puheenjohtaja Antero Molander ja Veijo Heiskanen. Heiskanen oli UPM:n nimeämä välimies.

Metsäliiton nimeämä välimies Leif Sevón olisi hylännyt UPM:n kanteen. Sevón toimi takavuosina korkeimman oikeuden presidenttinä.

Tuomareiden ja asianajajien lisäksi Fibre-juttu on työllistänyt monia virassa olevia ja eläkkeelle jääneitä oikeustieteen tohtoreita ja professoreita, joilta osapuolet ovat pyytäneet lausuntoja väitteidensä tueksi.

Lausuntojen johtopäätökset noudattelevat toimeksiantajien, maksajien, odotuksia.

Metsäliiton logo on hirvenpää.
Metsäliiton logo on hirvenpää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat