Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkomaalaisten opiskelun hintaa hankala laskea

Yksi vuosi korkeakoulussa maksaa keskimäärin 7 000 euroa

Talous
 

Ulkomaalaisten korkeakoulutukselle Suomessa on hankala panna hintalappua. Se kävi ilmi, kun Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (Vatt) teki laskelmia ulkomaalaisopiskelijoitten aiheuttamista menoista ja tuloista heidän opiskeluaikanaan. Huomiotta tarkastelussa jäivät mahdolliset tulot tai menot valmistumisen jälkeen.

Selvityksen ulkomaalaisten korkeakouluopiskelijoiden opiskeluajan taloudellisista vaikutuksista Suomelle tilasi Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus Cimo.

Laskelma perustuu kustannus-hyötyanalyysiin, jossa opiskelun hyötyjä ja kustannuksia arvioitiin rahamääräisenä ja Suomen näkökulmasta

Opiskelun kustannuksia voidaan laskea monin tavoin.

Yksinkertaisin tapa on jakaa korkeakoulujen ilmoittamat koulutuksen kustannukset opiskelijamäärällä. Näin laskettuna ulkomaalaisen opiskelijan kouluttaminen maksaa vuodessa keskimäärin 7 000 euroa yliopistossa ja hieman enemmän ammattikorkeakoulussa.

Koulutusalojen väliset erot ovat suuret. Yliopistokoulutus on kalleinta taidealoilla ja halvinta yhteiskuntatieteissä ja humanistisilla aloilla.

Tekniikan, kaupan ja luonnontieteiden alat jäävät vertailussa hieman keskiarvon alapuolelle eli noin 6 000 euroon. Ammattikorkeakouluissa kalleimpia ovat kulttuuri-, luonnonvara- ja ympäristöalat.

Halvin on liiketalouden ja hallinnon ala. Ulkomaalaisten suosikkiala on tekniikka ja liikenne, jonka kustannukset ovat yli 8 000 euroa vuodessa.

Tässä laskutavassa ei näy se, että ulkomaalaisen koulutus voi tulla kalliimmaksi kuin kotimaisen opiskelijan esimerkiksi rekrytoinnin ja vieraskielisen opetuksen takia.

Myöskään sitä ei ole toisaalta otettu huomioon, että osa korkeakoulujen kustannuksista on kiinteitä. Mikäli kiinteät kustannukset huomioitaisiin, hintalappu olisi paljon pienempi.

Hyötyjä on laskettu kulutuksen ja palkkatulojen kautta. Tiedot on poimittu Opiskelijatutkimus 2014 -kyselystä.

Kyselyyn vastanneet ulkomaalaiset opiskelijat kuluttivat keskimäärin 840 euroa kuukaudessa eli noin 10 000 euroa vuodessa.

Suurin tulonlähde oli palkka, jota sai yli kolmannes vastaajista keskimäärin 270 euroa kuukaudessa eli 3 300 euroa vuodessa. Kyselystä ei selviä, tuliko palkka Suomesta vai ulkomailta.

Tärkeitä tulonlähteitä olivat myös vanhempien tai sukulaisten tuki sekä säästöt.

Tuloista ja kulutuksesta arvioitiin kertyvän veroja noin 1 740 euroa vuodessa.

Noin kolmannes sai julkisia tulonsiirtoja yhteensä noin 2 000 euroa vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat