Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Biodieselkiista jatkuu markkinaoikeudessa

Käräjäoikeus: UPM ei loukkaa Neste Oilin patenttia, mutta patentti on voimassa

Talous
 

Metsäyhtiö UPM ei Helsingin käräjäoikeuden perjantaina antaman ratkaisun mukaan loukkaa öljy-yhtiö Neste Oilin patenttia valmistaessaan biodieseliä mäntyöljystä eli pihkasta.

Toisaalta oikeus hylkäsi ratkaisussaan myös UPM:n vaateen siitä, että Neste Oilin patentti valmistustavasta tulisi mitätöidä.

Tästä on kyse

 UPM ja Neste ovat kiistelleet vuosia siitä, loukkaako UPM:n Lappeenrannan biojalostamossa käytetty menetelmä biodieselin tekemiseksi Nesteen patenttia.

 UPM on pyrkinyt mitätöimään patentin. Neste väittää, että UPM:n metodi loukkaa sen oikeuksia.

Yhtiöt ovat käyneet oikeutta siitä, loukkaako UPM:n Biovernon-prosessi Neste Oilin kehittämää NEXBTL-prosessia, jossa Neste Oil tekee pitkään kehittämällään menetelmällä kasviöljystä polttoainetta.

UPM tekee puolestaan selluloosan tähteestä mäntyöljystä omalla menetelmällään biodieseliä. Kiistan ytimenä on ollut se, kopioiko UPM:n menetelmä Neste Oilin patentilla suojaamaa valmistustapaa.

Neste Oilin mukaan käräjäoikeus ratkaisi asian todistustaakkakysymyksenä, ja koska UPM ei suostunut avaamaan omaa prosessiaan, Neste Oil ei puutteellisten tietojen takia pystynyt osoittamaan väitettään toteen.

UPM:n mukaan patentin mitätöimiskanne hylättiin, mutta käräjäoikeus totesi, että valmistustavat ovat erilaisia.

"Käräjäoikeuden mukaan ei ole näytetty, että menetelmämme olisi kaksivaiheinen. Se on hyvin keskeinen osa tätä riitelyä", UPM:n lakiasiain johtaja Juha Mäkelä arvioi päätöstä.

Hänen mukaansa on hyvin todennäköistä, että UPM valittaa patentin mitätöimiskanteen ratkaisusta hovioikeuteen. Asia jää nyt markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Siellä käsitellään uutena juttuna, saako UPM myydä menetelmällään valmistettua biodieseliä. Seuraavaa käsittelyä odotetaan kesän jälkeen, osapuolet kertovat.

UPM jätti ennen joulua 2012 kaksi kannetta Helsingin käräjäoikeuteen, joilla se pyrki osoittamaan Neste Oilin patentin mitättömäksi. Neste Oil vastasi tähän patenttinsa vahvistuskanteella.

Neste Oil laittoi keväällä 2014 markkinaoikeuteen vireille puolestaan kanteen UPM:ää vastaan patentin loukkaamisesta.

Neste Oilin teknologiajohtajan Lars Peter Lindforsin mukaan käräjäoikeuden ratkaisussa oli Neste Oilin kannalta tärkeää patentin voimassaolon todentaminen. Hän kertoo, että esimerkiksi Ruotsissa ja Yhdysvalloissa Neste Oil on sopinut yhtiön kehittämän teknologian jaosta ja korvauksesta.

"Emme halua rajoittaa kilpailijoiden pääsyä markkinoille, mutta jotain korvausta pitää antaa. Edelleen haluaisimme ratkaista tämän neuvotteluteitse."

UPM:n Juha Mäkelä sanoo varsin suorasanaisesti, että Neste Oil yrittää patenttinsa avulla estöö kilpailijoiden pääsyn alalle.

"Teollisuusoikeudet on tähän vallitseva keino, ja ikävä kyllä tämä on yksi teknologiavaltaisen teollisuuden toimintamalli."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat