Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entisellä Tarveasunnoilla on keskustalaiset juuret

Keskustalaisuutta edistävillä tahoilla yhä kolmannes TA-yhtymän äänivallasta

Talous
 

Yleishyödyllinen TA-yhtymä on keskustan liiketoimien moottoriksi perustetun Tarveasunnot Oy:n työn jatkaja. Samalla keskusta-aatetta edistävät säätiöt, yhdistykset ja yhtiöt ovat säilyttäneet tukevan aseman TA-yhtymässä: ne omistavat 18 prosenttia TA-yhtymän osakkeista ja yli 35 prosenttia äänivallasta.

Niistä suurin on Keskitien Tukisäätiö, joka omistaa yksitoista prosenttia TA-yhtymän osakkeista. Sen osuus äänivallasta on tätä suurempi eli 17 prosenttia.

Muiden keskusta-aatetta tukevien tahojen omistus on muutamia prosentteja osakkeista.

Keskusta-aatetta edistävillä omistajilla on TA-yhtymässä pitkät perinteet. Sen edeltäjän Tarveasunnot Oy:n perusti vuonna 1970 joukko keskustapuolueen asuntopoliitikkoja, joista puolueen talouspäällikkö Reijo Vähätiitto nousi toimitusjohtajaksi.

Tarveasunnot sai yleishyödyllisen asuntorakennuttajan aseman. Yhtiön merkittävien omistajien joukkoon kuuluivat keskustan poliitikkoja rahoittaneet Maaseudun säätiö sekä Maaseudun yhteisvaliokunnan säätiö.

Keskustan säätiöt jatkoivat 2000-luvun alussa perustetun TA-yhtymän omistajina. Tarveasunnot Oy:n jatkaja TA-yhtymä oli pakko perustaa, kun Valtion asuntorahasto Ara hermostui Vähätiittojen perheen yhä kasvavaan vaikutusvaltaan. Ara pelkästi valtion tukien valuvan Vähätiittojen perheen hyväksi.

Tämä vuoksi Tarveasunnot Oy:n yleishyödyllinen asuntorakentaminen eriytettiin TA-yhtymään, jossa Vähätiittojen äänivalta rajattiin alle puoleen osakkeista.

Napanuora keskustan puoluetoimistoon katkesi 2011, kun sekä Maaseudun säätiö ja Maaseudun yhteisvaliokunnan säätiö luopuivat TA-yhtymän omistuksista. Yhteisvaliokunnan osakkeet osti Keskitien Tukisäätiö noin puolella miljoonalla eurolla. Maaseudun säätiö myi omat osakkeensa tiettävästi 300 000 eurolla.

Keskitien Tukisäätiön suhde puolueeseen on etäisempi kuin aiemmilla keskustalaisilla säätiöillä, mutta se on tukenut keskustan Varsinais-Suomen- ja Helsingin-piirijärjestöjä sekä Nuoren Keskustan Liittoa.

Merkittävin Keskitien Tukisäätiön tuensaaja on Pellervon taloustutkimus PTT, joka on saanut viime vuosina noin sadantuhannen euron vuosiavustukset.

Tukisäätiö on kasvanut kaikessa hiljaisuudessa ehkä varakkaimmaksi keskusta-aatetta edistävistä säätiöistä yli 30 miljoonan euron omaisuudellaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat