Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkotukilainaa 1,4 miljardia

TA-yhtymä suosii lähipiirinsä yhtiöitä – Valtion asuntoraha valuu palveluihin

Tuhansia asuntoja omistava TA-yhtymä on luonut ympärilleen valtavan yritysryppään, jonka liiketoimet liittyvät valtion tuella rakennettuihin asuntoihin

Talous
 
Mika Ranta HS
Espoon Nihtisillassa olevan TA-yhtymän pääkonttoriin on rekisteröity kymmeniä yrityksiä.
Espoon Nihtisillassa olevan TA-yhtymän pääkonttoriin on rekisteröity kymmeniä yrityksiä. Kuva: Mika Ranta HS

Yleishyödyllinen TA-yhtymä on luonut suuren yritysryppään valtion tuella rakennettujen asuntojen ympärille. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan TA-yhtymä suosii lähipiirinsä yhtiöitä, kun se hankkii rakentamiseen ja kiinteistönhoitoon liittyviä palveluita.

TA-yhtymä omistaa yli 13 000 asumisoikeus- ja vuokra-asuntoa kymmenillä eri paikkakunnilla. Yhtiön suurimpiin omistajiin kuuluu Vähätiiton perhe. TA-yhtymän hallituksen puheenjohtajana toimii Tuomo Vähätiitto.

Lisäksi yhtiössä on omistajina kaksi vakuutusyhtiötä, keskustaa lähellä olevia säätiöitä, yrityksiä ja yhdistyksiä sekä pienellä osuudella rakennusliike Hartela.

TA-yhtymä on perustettu jo 1970-luvun alussa Tarveasunnot-nimellä. Yhtiötä johti pitkään keskustan entinen talouspäällikkö Reijo Vähätiitto, joka on Tuomo Vähätiiton isä.

TA-yhtymällä on noin 1,4 miljardia euroa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) myöntämää korkotukilainaa. Ara-rahoituksen turvin yhtiö rakentaa vuosittain satoja uusia asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja.

Aran myöntämiä investointitukia ja korkotukilainaa voivat saada vain yleishyödylliset yhtiöt, joiden oikeutta jakaa esimerkiksi osinkoja ja myydä kiinteistöjä eteenpäin on rajoitettu. TA-yhtymä onkin maksanut viime vuosina osinkoja verrattain vähän eli 110 000–180 000 euroa.

Vähätiiton perhe on enemmistöomistajana tai johtotehtävissä kuitenkin useissa yhtiöissä, jotka myyvät erilaisia palveluita TA-yhtymälle. Tuomo Vähätiitto on kaupparekisterin tietojen mukaan hallituksen jäsen, toimitusjohtaja tai osakas yli 70 yhtiössä sekä kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiössä.

Esimerkiksi yksi näistä yhtiöistä on jakanut osinkoa vuonna 2013 yli 1,3 miljoonaa euroa.

Yritysryppäässä on useita yhtiöitä, joiden kaikki omistajat eivät selviä kaupparekisteriin toimitetuista asiakirjoista.

HS:n selvityksen mukaan TA-yhtymä ostaa toistuvasti palveluita ja maksaa vuokratuloja yhtiöille, joissa Vähätiitot ovat merkittäviä omistajia tai vastuuasemassa.

Tiedot käyvät ilmi yhtiöiden tilinpäätöksistä, julkisista urakkatiedoista sekä HS:n hallussa olevista TA-asumisoikeuden tiliotteista vuosilta 2000–2005. Joidenkin yhtiöiden toiminta perustuu lähes yksinomaan palveluiden myymiselle TA-yhtymälle.

Myös muut yleishyödylliset yhtiöt, kuten Avain Yhtiöt, ovat luoneet valtion tukeman asuntotuotannon ympärille laajaa liiketoimintaa (HS 6.3.2015).

Vähätiitot ovat merkittäviä omistajia tai johtotehtävissä yhtiöissä, jotka myyvät muun muassa rakennuttamista, arkkitehtipalveluita, kiinteistöhuoltoa sekä rakennusurakointia.

Merkittävässä osassa TA-yhtymän julkisin varoin toteutettuja rakennushankkeita rakennuskonsultoinnista on vastannut Vähätiittojen vaikutuspiiriin kuuluva yhtiö TA-rakennuttaja.

Muutamissa julkisin varoin toteutetussa rakennusurakoissa arkkitehtisuunnittelijana on toiminut Vähätiittojen osittain omistama Tapartia-yhtiö.

Yksi TA-yhtymän pienosakkaista eli rakennusliike Hartela on toiminut pääurakoitsijana ainakin kymmenessä TA-yhtymän julkisen rahoituksen turvin toteuttamassa asumisoikeustalon rakentamisessa.

Vähätiittojen osittain omistama yhtiö Sinimäen Kiinteistöhoito toimii Espoossa ainakin yli viidenkymmenen TA-yhtymän omistaman asumisoikeuskohteen huoltoyhtiönä.

TA-asumisoikeus maksaa myös vuokraa Vähätiiton perheen hallinnoimille ja ainakin osittain omistamille yhtiöille. Tiliotteiden perusteella vuokria on maksettu ainakin neljälle eri Vähätiittojen vaikutuspiiriin kuuluvalle yhtiölle.

HS ei saanut useista pyynnöistä huolimatta kaikkien keskeisten yhtiöitten osakastietoja. Tietoja pyydettiin myös paikalla Espoossa TA-yhtymän pääkonttorissa, jota kautta muutkin yhtiöt toimivat kaupparekisterin tietojen mukaan.

Osakeyhtiölain mukaan osakastiedot ovat julkisia ja kenellä tahansa on oikeus tutustua niihin yhtiön pääkonttorissa.

Ara-tuen ehtona on, että kaikki rakentamiseen liittyvät palvelut kilpailutetaan.

TA-yhtymän mukaan yhtiö on noudattanut kaikissa hankinnoissaan Ara-sääntöjä. Kiinteistöhuolto on yhtiön mukaan kilpailutettu ja valvova viranomainen eli Ara on vahvistanut TA-rakennuttajan saamat palkkiot sekä niiden tason.

Yhtiön mukaan se maksaa "käypää markkinavuokraa" niissä kohteissa, joissa se on vuokralaisena Vähätiittojen vaikutuspiiriin kuuluville yhtiöille.

"TA-yhtymä Oy ja sen konserni toimii voimassa olevien säännösten ja viranomaismääräysten mukaisesti", yhtiön lakimies Esa Mustonen kertoo HS:lle. Mustonen vastasi HS:n Tuomo Vähätiitolle lähettämiin kysymyksiin sähköpostitse.

Mustosen mukaan TA-yhtymä ei ole suosinut yhtä osakastaan eli rakennusliike Hartelaa valitessaan urakoitsijoita julkisella rahalla toteutettuihin hankkeisiin.

"Rakennusliike Hartela kuten lukuisat muutkin rakennusyhtiöt ovat toteuttaneet TA-yhtymän konsernille asuntokohteita, joista osa on ollut urakkakilpailukohteita ja osa neuvottelu-urakoita urakoitsijoiden omille tonteille."

"Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus on hyväksynyt kaikki kohteet", Mustonen kirjoittaa.

Aran apulaisjohtajan Heli Huuhkan mukaan valvova viranomainen on kehottanut TA-asumisoikeutta korjaamaan laskelmia, jotka koskevat asukkaiden maksamia käyttövastikkeita.

Laskelmien avulla asukkaat näkevät, millä perusteilla heidän maksamansa vastike määräytyy.

Lisäksi Ara selvittää valvontakäynneillä myös isännöinnin ja huollon kilpailuttamista, Huuhka kertoo.

 

Verkossa osoitteessa hs.fi/talous on pidempi versio TA-yhtymän vastauksista Helsingin Sanomien esittämiin kysymyksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat