Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rinnakkaislääkettä salkkuun

Talous
 
Marko Erola

Kun marssii apteekkiin lääkärin määräämän reseptin kanssa, farmaseutti voi vaihtaa lääkärin määräämän lääkkeen vastaavaan mutta edullisempaan rinnakkaislääkkeeseen.

Vaihtoehdotus on tehtävä, jos viranomaisen määrittelemä hintaraja ylittyy, eikä lääkäri ole kieltänyt vaihtoa lääketieteellisin tai hoidollisin perustein. Asiakas saa toki aina kieltäytyä vaihdosta.

Rinnakkaislääke on alkuperäislääkkeen kopio, joka tulee myyntiin patenttisuojan rauettua. Siinä on sama määrä samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäisessä lääkkeessä, mutta hinta on yleensä vähintään 40 prosenttia edullisempi. Potilaat ja yhteiskunta säästävät miljardeja.

Rahastosijoittamisen rinnakkaislääkkeet ovat indeksi- ja etf-rahastot. Näiden passiivisten rahastojen kustannukset ovat murto-osa aktiivisesti hoidettujen rahastojen kustannuksista, mutta niillä saa samat riskit samoilla painotuksilla kuin aktiivisilla rahastoilla.

Aktiivisen varainhoitorahaston suorat kulut ovat tavallisesti 1,7 prosenttia vuodessa, mikä on peräti 1,4 prosenttiyksikköä (80 prosenttia) enemmän kuin yksinkertaisessa indeksirahastosalkussa.

Sijoittajan rinnakkaislääke on vieläpä parempaa kuin rahastolääkärin määräämä. Keskimääräinen kotimainen varainhoitorahasto (puolet osakkeita, puolet korkoja) tuotti viime vuonna alle yhdeksän prosenttia, kun yhdellä osake-etf:llä ja yhdellä korko-etf:llä sai yli 13,5 prosentin tuoton.

Ajatus indeksirahastoista ja rinnakkaislääkkeistä Oulun yliopiston rahoituksen lehtorin Hannu Kahran. Kahralla on muitakin raikkaita ajatuksia. Hän on esittänyt, että työeläkeyhtiöiden kaikki sijoitukset hoidettaisiin passiivisilla rahastoilla.

Jos siis farmaseutti on velvollinen tarjoamaan edullisempaa vaihtoehtoa reseptilääkkeelle, voisiko Finanssivalvonta vaatia pankkien sijoitusneuvojia tarjoamaan asiakkaille pankkien omia rahastoja edullisempia ja paremmin tuottavia indeksi- ja etf-rahastoja?

Rahastobisnes siinä tietysti kärsisi, mutta joidenkin mielestä se bisnes perustuukin pitkälti asiakkaiden tietämättömyydelle ja salkunhoitajien näennäisaktiivisuudelle – eräänlaiselle ylilääkitsemiselle, jolla on haitallisia sivuvaikutuksia.

Rinnakkaisrahastot voisivat kannustaa rahastoyhtiöitä tarjoamaan oikeasti näkemyksellisiä ja aktiivisia rahastoja. Sellaisten palveluksista kannattaa tutkitusti jotain maksaakin.

Marko Erola
hs.talous@hs.fi
Kirjoittaja on kirjailija ja vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat