Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luottamus päättäjiin tuli kalliiksi Portugalin osakesäästäjille

Portugalilaiset osakesäästäjät penäävät satoja miljoonia menetettyjä euroja

Talous
 
Patricia de Melo Moreira AFP
Portugalilaisen Banco Espírito Santon edessä on järjestetty mielenosoituksia, joissa sijoittajat ovat vaatineet rahojaan takaisin.
Portugalilaisen Banco Espírito Santon edessä on järjestetty mielenosoituksia, joissa sijoittajat ovat vaatineet rahojaan takaisin. Kuva: Patricia de Melo Moreira AFP

Luottamus päättäjiin kävi kalliiksi portugalilaiselle osakesäästäjälle José Castrolle.

"Uskoin Portugalin keskuspankin pääjohtajaan, pääministeriin ja valtiovarainministeriin. Lankesihan siitä aika iso 200 000 euron lasku", Castro hymähtää kahvikupin ääressä Portossa.

Castro omistaa perheen pienen rakennusyhtiön. Hän pitää itseään varovaisena sijoittajana. Yrittäjän osakkeet valtakunnan maineikkaimmassa rahoitusyhtiössä Banco Espírito Santossa (BES) kävivät arvottomiksi, kun pankin 145-vuotinen taival katkesi valtaviin liiketappioihin viime kesänä.

Pilvikki Kause
Portugalilainen osakesäästäjä José Castro uskoo, että mahtavassa liikepankissa toteutettiin taidokas pyramidihuijaus. Hän menetti 200 000 euroa.
Portugalilainen osakesäästäjä José Castro uskoo, että mahtavassa liikepankissa toteutettiin taidokas pyramidihuijaus. Hän menetti 200 000 euroa.

Taseessa ammottanut 3,5 miljardin euron aukko tyrmistytti sijoittajat. Olivathan hallitus ja keskuspankki rummuttaneet, ettei pankki kaadu sitkeistä huhuista huolimatta.

"BES oli pienten- ja keskikokoisten yritysten luotettu rahoittaja. Se oli kaiken epäilyn yläpuolella", Castro kertoo.

Portugalin suurista liikepankeista vain omistajaperhe Espírito Santojen rahoitusryhmä kieltäytyi yhtiönsä pääomittamisesta valtion syvän velkakriisin aikana.

Suvun päämiehen Ricardo Salgadon johtama pankki vahvisti lisäksi turvapuskuria miljardin euron osakeannilla vain runsas kuukausi ennen romahdustaan.

Myös Castro merkitsi lisää osakkeita. Ne olivat osoittautuneet hyväksi sijoitukseksi epävakaina aikoina.

"Keskuspankin pääjohtaja Carlos Costa rauhoitteli suurta yleisöä, ja osakekurssi jopa nousi."

Sitten pankki pantiin kahtia. Keskuspankki pumppasi uuteen Novo Bancoon 4,9 miljardin hätälainan. Sillä pelastettiin kahden miljoonan tallettajan varat ja vanhan pankin tärkeimmät rahoittajat. Parhaillaan myynnissä olevalle Novo Bancolle on ilmaantunut 15 ostajaehdokasta.

Vanha BES muuttui roskapankiksi, jonka kadonneita rahoja rikostutkijat jäljittävät.

Tappion kantajiksi jääneiden riskirahastojen ja erilaisten piensijoittajien menetykset saattavat olla noin 1,3 miljardia euroa. Uusi johto on pahoitellut, että rahojen palauttaminen näyttää liki mahdottomalta.

Katkeroituneet investoijat ovat järjestäytyneet rahojaan karhuaviksi ryhmiksi. Lyhytaikaisiin yritystodistuksiin sijoittaneiden asiakkaiden joukko on polkaissut äänekkäitä mielenosoituksia eri kaupungeissa.

Osa kamppailee saatavistaan oikeusteitä. Valtiovarainministeri Maria Luís Albuquerque kertoi keskiviikkona, että kansallisia viranomaisia vastaan haasteita on tullut seitsemän. Valtiota vastaan on nostettu kaksi joukkokannetta ja keskuspankkia halutaan tilille kolmessa kanteessa.

Portolainen arvoperisijoittajien yhdistys ATM laskee, että pelkästään 5 000 pienosakkaan ja joukkolainahaltijan mahdolliset tappiot hipovat 250 miljoonaa euroa.

Yhdistystä johtava Octávio Viana pitää joukkokanteita tärkeänä merkkipaaluna. "Piensijoittajat osoittavat, ettei heidän yli kävellä Portugalissakaan."

Rahoitusyhtiö BES:iä lypsettiin tilinpäätöstä väärentämällä mahdollisesti vuodesta 2008 alkaen. Varoilla peiteltiin Espírito Santojen kansainvälisen emoyhtiön GES:n velkakierrettä. Pankkiiriperheen yhtiöiden vararikko on aiheuttanut satojen miljoonien eurojen luottotappiot Portugalin teleyhtiö PT:lle ja investointipankki Goldman Sachsille.

Pääepäilty Ricardo Salgado odottaa oikeudenkäyntiä kotiarestissa takuita vastaan. Mutta historiaa tehdään vasta, jos syyllisiä myös rangaistaan, Octávio Viana sanoo. Yhdistyksen jäsenistä noin viisisataa on lähtenyt mukaan oikeustaisteluihin.

"Oikeuslaitoksemme tunnetaan piinallisen hitaana, ja valkokaulusrikoksia vähätellään."

Monet portugalilaiset arvelevat, että maan mahtavimman pankkiperheen kanssa veljeilleet, eri puolueiden vallankäyttäjät tiesivät ongelmista pidemmän aikaa. Pankin likapyykkiä on pesty parlamentin erikoisvaliokunnassa, jossa kansanedustajat tenttasivat vaikuttajia. Neljä kuukautta kestänyt urakka päättyi tällä viikolla.

José Castro elättelee toiveita osakesijoitustensa palautumisesta. "Jos minä en näe rahoja, niin ehkäpä lapsenlapseni saavat nauttia niistä."

Pilvikki Kause
Porto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat