Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenne lisääntyy, ja valtion SJ laskee hintoja

Talous
 

Kilpailun kiristyessä Ruotsissa pelkona on, että syrjäseudut kärsivät. Toistaiseksi Ruotsin valtiollinen SJ on kuitenkin onnistunut pitämään yhteyksiä yllä lukuun ottamatta lakkautettua yöjunaa, joka kulki Tukholman ja Storlienin välillä.

Myös Malmön ja Tukholman välinen yöjuna oli hiljattain uhattuna, mutta SJ päätti jatkaa linjalla. "Juuri nyt meillä ei ole minkäänlaista keskustelua siitä, että linjoja jouduttaisiin lakkauttamaan. Suunnittelemme pikemminkin tarjontamme kasvattamista", sanoo SJ:n toimitusjohtaja Chister Fritzson.

Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun selvityksen mukaan junien määrä Ruotsin raiteilla on sitten 1990-luvun alun noin kaksinkertaistunut ja junat kulkevat liki viidenneksen nopeammin kuin tuolloin. Junalla matkustaminen on myös noin kaksinkertaistunut henkilökilometreissä mitattuna.

Fritzonin mielestä kilpailu on koko alan etu. "Junaliikenne kasvaa kovaa vauhtia, ja koko ala ottaa markkinaosuutta autoilulta ja lentomatkailulta."

Fritzson laskee, että SJ kuljettaa nyt 5–10 miljoonaa matkustajaa enemmän vuodessa ja huomattavasti halvemmalla hinnalla kuin ennen markkinoiden vapauttamista.

Kilpailu vaatii silti SJ:ltä kovia toimia. Meneillään on kolmelle vuodelle ulottuva säästöohjelma, jonka tavoitteena on karsia yli 100 miljoonaa euroa kuluja. Se on tarkoittanut muun muassa 400 ihmisen potkuja ja isoja rakennemuutoksia. Myös lippujen hintoja laskettiin viime syksynä, jotta kilpailussa menestyttäisiin.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat