Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa VR:n monopoli jatkuu vuosia

Talous
 

Ruotsi on Britannian ohella yksi harvoista EU-maista, joissa matkustajaliikenteen kilpailu on edennyt pitkälle.

Ruotsin raideliikenteen monopolia alettiin purkaa vähitellen jo 1980-luvun lopulla. Ensin vapautettiin paikallis- ja tavaraliikennettä ja henkilöliikenne lopullisesti vuonna 2010. Ensimmäisten yksityisten pitkän matkan matkustajaliikenteen toimijoiden oli käytännössä mahdollista aloittaa vuonna 2012.

SJ:llä onkin matkustajaliikenteessä kilpailijoita, etenkin paikallisesti. Pitkillä matkoilla esimerkiksi Tukholman ja Göteborgin väliä on ajanut pari kertaa viikossa nostalgiamatkailua markkinoiva Blå tåget, joka käyttää 1960-luvun junia. Hongkongilainen MTR on ensimmäinen lukuisia lähtöjä ja uusia junia käyttävä toimija Ruotsin pikajunareiteillä.

Suomessa kilpailulle on avattu vain tavarajunaliikenne. VR:n yksinoikeus valtaosalla henkilöliikenteen reiteistä jatkuu vuoteen 2024 saakka.

Helsingin seudun lähijunaliikenteessä kilpailu oli määrä avata 2018, mutta toimintaa harkitaan nyt jatkettavaksi VR:n ostosopimuksella vuoteen 2021.

EU:ssa valtioiden välinen henkilöliikenne avattiin kilpailulle vuonna 2010, mutta Suomeen tämä ei juuri vaikuta. Maiden sisäisen henkilöliikenteen avaamista kilpailulle kaavaillaan EU:ssa alustavasti vuodelle 2019. Neuvottelut ovat vaikeat, ja voimaantulon uskotaan viivästyvän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat