Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltalainen professori sanoo suomalaisten olevan hyviä myyjiä – "Ongelma on asenteessa"

Talous
 
Heidi Piiroinen HS
Ellen Pullisin mukaan myyjän pitää tuottaa asiakkaalle lisäarvoa. Pullis tutkii suomalaista myyntiosaamista Timo Kasken hankkeessa.
Ellen Pullisin mukaan myyjän pitää tuottaa asiakkaalle lisäarvoa. Pullis tutkii suomalaista myyntiosaamista Timo Kasken hankkeessa. Kuva: Heidi Piiroinen HS

"Suurin ero, jonka amerikkalaisten ja suomalaisten välillä näen, on asenteessa. Suomalaiset sanovat, etteivät he osaa myydä. Jos siitä pääsee eroon, kaikki on hyvin."

Näin arvioi suomalaista myyntityötä Toledon yliopiston professori Ellen Pullis Ohiosta, Yhdysvaltain keskilännestä.

Pullis on ollut kolme viime kuukautta Suomessa stipendiaattina Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa työskentelemässä monitieteisessä Mania-tutkimushankkeessa. Siinä selvitetään asiakkaalle arvoa tuottavan myynnin edellytyksiä.

Perusoletuksena tutkimuksessa on se, että Suomi on innovaatioissa ja insinööriosaamisessa kansainvälisen kärjen tuntumassa mutta myyntiosaamisessa olisi parannettavaa, selittää Haaga-Helian tutkimuskonsortion johtaja Timo Kaski.

Kaski ja Pullis istuvat aamiaisella helsinkiläisessä kahvilassa ja kertovat, miten internet ja myyntikanavien muutos ovat tehneet myynnistä monin tavoin entistä vaativampaa.

Ongelma on globaali.

Pullisin arvion mukaan myynnin ongelmat ovat yhä useammin siinä, että myyjien pitää opastaa asiakasta suuressa muutoksessa ja olla "muutosagentteja".

Nykyään myyntimiehen ei esimerkiksi kannata tarjota asiakkaille tuote- ja hintavertailua, koska asiakas on usein tehnyt ne jo verkossa.

Tuotteilla erottautuminenkin on entistä vaikeampaa. Pullis kertoo yhdysvaltalaisessa 3M-monialayrityksessä työskentelevän tuttavansa harmitelleen, että yhtiön uutuustuotteet kopioidaan kuudessa kuukaudessa.

"Tämä pitää paikkansa myös palvelusektorilla", Pullis sanoo.

Myyjän pitää kuunnella asiakasta ja yrittää päästä asiakkaan liiketoimintojen ytimeen tuottamaan strategista lisäarvoa.

"Ydinosaamista myynnissä on kyky rakentaa suhde asiakkaaseen", Pullis sanoo.

Hyvät myyjät myyvät Pullisin mukaan muutosta yhä niin kuin ennenkin, mutta yhteys asiakkaaseen on tavoitettava strategisella tasolla.

"Silloin täytyy usein paljastaa kaikki ennen kuin saa palkkioksi kolikkoakaan. Siinä on riskinsä, mutta se kannattaa."

Haaga-Heliassa on huomattu, että koulutetuille asiantuntijamyyjille ja myyntijohtajille riittää kysyntää. Kolmen ja puolen vuoden koulutuksen jälkeen valmistuvat tradenomit saavat kaikki töitä puolessa vuodessa.

Myyjien hyvä johtaminen on yhtä lailla tärkeää, jos halutaan päästä hyviin suorituksiin.

Tutkimuksissa on huomattu, että myyjät myyvät selvästi paremmin, jos heillä ei ole stressiä ja ylettömiä paineita. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota energian johtamiseen: siihen, miten esimerkiksi epäonnistumisia voidaan käsitellä erilaisten työkalujen avulla.

"Sitä kutsutaan psykologiseksi pääomaksi", Pullis sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat