Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu kiihtyy Ruotsin raiteilla – hongkongilainen junayhtiö houkuttelee samppanjalla ja huippukokkien aterioilla

Valtion junayhtiö sai hongkongilaisjätistä ensimmäisen kovan kilpailijan pikajunaliikenteeseen. Kilpailun pelätään näivettävän syrjäseutujen yhteyksiä.

Talous
 
Ruotsin junaliikenteen kilpailu kiihtyy - hongkongilaisyritys koettaa vallata raiteita tinkimällä hinnoista
Ruotsin junaliikenteen kilpailu kiihtyy - hongkongilaisyritys koettaa vallata raiteita tinkimällä hinnoista
Euroopassa henkilöliikennettä halutaan vapauttaa kilpailulle lähivuosina. Ruotsissa raideliikenteen kilpailu on jo jonkin aikaa ollut vapaata. Maaliskuussa valtion junayhtiö SJ sai ensimmäisen todellisen pikajunaliikenteen haastajansa, kun hongkongilainen MTR aloitti liikenteen kaikkien kannattavimmalla rataosuudella Tukholman ja Göteborgin välillä. Toimittaja Elina Kervinen HS, kuvaus: Magnus Laupa, leikkaus: Terhi Liimu HS

Pilli Tukholman keskusrautatieaseman laiturilla 10 soi tasan kello 6.36 aamulla. Sitten alkaa matka, joka on juuri nyt pieni nähtävyys Ruotsissa.

Hongkongilaisen MTR-yhtiön uusi kirkkaanpunainen pikajuna rullaa liikkeeseen kohti Göteborgia. Se kiinnostaa matkustajia. Kyse on näet valtiollisen rautatieyhtiön SJ:n ensimmäisestä merkittävästä kilpailijasta matkustajaliikenteen pikajunalinjoilla.

"Täällähän tuoksuu aivan kuin uudelta autolta", ihmettelee Tukholmasta Göteborgiin työkokoukseen matkaava Frank Svendsen junan perimmäisessä vaunussa.

Magnus Laupa
Norjasta kotoisin oleva Frank Svendsen oli työmatkalla Tukholmasta Göteborgiin. Hänen mielestään kilpailusta ei voi seurata kuin hyvää.
Norjasta kotoisin oleva Frank Svendsen oli työmatkalla Tukholmasta Göteborgiin. Hänen mielestään kilpailusta ei voi seurata kuin hyvää.

Toisin kuin Suomessa ja suuressa osassa Eurooppaa, raideliikenteen kilpailu on Ruotsissa jo pitkälti vapaata. Ruotsin kokemuksia seurataan siksi tarkoin aina, kun puhutaan raidemonopolin purkamisesta.

Tähän asti SJ on silti saanut toimia henkilöliikenteen pitkän matkan reiteillä melko rauhassa. Haastajat ovat olleet pieniä tai paikallisia ja operoineet vanhalla kalustolla. MTR, Hongkongin erityishallintoalueen enemmistöomistama jätti, on nyt liikkeellä täysin uudella kalustolla. Se tähtää syksyyn mennessä 90 viikkolähtöön. Lisäksi se haastaa SJ:n Ruotsin tuottoisimmalla reitillä Göteborgin ja Tukholman välillä.

"Kuin näkisi lapsen syntyvän", intoili MTR Expressin Ruotsin-toimitusjohtaja Johan Söör junan vihkiäisissä aiemmin maaliskuussa.

Torvisoittokunta piti huolen siitä, että koko asema kuuli junauutuudesta.

MTR on investoinut kuuteen sveitsiläisen Stadler-yhtiön junaan noin 75 miljoonaa euroa. Sijoitus on iso riski muun muassa siksi, että vuorot Ruotsin raiteilla jaetaan kerrallaan vain vuodeksi eikä jatkosta voi koskaan olla aivan varma.

Sitäkään ei tiedä, löytävätkö matkustajat uuden yhtiön liput, joita myydään omalla sivustolla erillään SJ:n lippukaupasta.

Yhtiö koettaa nyt haastaa SJ:n paitsi edullisemmilla lippujen hinnoilla myös mielikuvilla. Junien vessoihin on ostettu julkkisyrittäjä Isabella "Blondinbella" Löfwengripin nimeä kantavat saippuat, ja ravintola myy samppanjaa ja paikallisen huippukokin signeeraamia aterioita.

Magnus Laupa
Junankuljettaja Emil Andersson on tyytyväinen uudenkarheaan Stadler-yhtiön Flirt-perheeseen kuuluvaan ajokkiinsa: "Hyvin kulkee." Samantyyppisiä junia on käytössä myös muun muassa Suomessa ja Norjassa.
Junankuljettaja Emil Andersson on tyytyväinen uudenkarheaan Stadler-yhtiön Flirt-perheeseen kuuluvaan ajokkiinsa: "Hyvin kulkee." Samantyyppisiä junia on käytössä myös muun muassa Suomessa ja Norjassa.

"Mikä tahansa, mikä haastaa SJ:n, on hyvä", sanoo göteborgilainen Seiran Alipour MTR:n vaunussa.

Hänen mielestään kilpailu ei koskaan voi olla pahasta, erityisesti jos se tuntuu hinnoissa.

"Tällä hetkellä ulkomaille matkustaa usein lentäen halvemmalla kuin Göteborgin ja Tukholman välin junalla. Siinä ei ole järkeä edes ympäristön kannalta."

EU:ssa ja Suomessakin Ruotsin raideliikenteen vapauttamisesta puhutaan usein verraten hallitusti toimineena esimerkkinä. Osa näkee silti myös riskejä nyt, kun kilpailu todella kiihtyy.

Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun (KTH) junaliikennettä tutkiva professori Bo-Lennart Nelldal arvioi, että kasvavan kilpailun tulos henkilöliikenteessä voi olla sama kuin lentoliikenteessä: Kannattavimmilla reiteillä tarjonta kasvaa ja hinnat laskevat. Kannattamattomat syrjäseutujen linjat sen sijaan ovat uhattuina.

"Riski on, että vähemmän kannattavilla linjoilla matkustamisesta tulee kalliimpaa tai yhteydet vähenevät – silloin voi kysyä, mikä oikeastaan on lopputulema ", hän sanoo.

Asiasta käydään myös kipakkaa poliittista keskustelua. Valtiopäivien liikennevaliokunnan puheenjohtaja, ympäristöpuolueen Karin Svensson viittaa MTR:n tuloon raiteille "rusinoiden poimimisena pullasta".

"SJ:lle tehtävän hoitaminen on aina vain vaikeampaa, jos heidän kannattavin yhteytensä päätyy hongkongilaiselle yhtiölle, jolla ei edes kotimaassaan ole mitään kilpailua", hän sanoo.

Hallitus pohtii nyt muun muassa sitä, minkälainen yhteiskunnallinen tehtävä SJ:lle voitaisiin muotoilla, jotta liikenne taattaisiin myös syrjäseuduilla.

Valtio voi joutua vastaisuudessa ostamaan entistä enemmän kannattamattomia yhteyksiä, jotta liikenne voidaan taata, sanoi infrastruktuurista vastaava ministeri Anna Johansson hiljattain Dagens Nyheterissä.

Arvostelijoiden mielestä reittien ostaminen olisi liian kallista ja vie rahaa pois tärkeimmältä eli ratojen kunnossapidolta. Viat seisauttavat nyt liikennettä yhtä mittaa ja aiheuttavat suuria otsikoita. "Signaaliviasta" on tullut tuttu sana junalla matkailevien ruotsalaisten suussa.

MTR:n vaunussa matka sujuu tällä kertaa ilman ongelmia. Juna saapuu Göteborgiin ajallaan eli noin kaksikymmentä minuuttia hitaammassa aikataulussa kuin SJ:n juna mutta yhteen suuntaan kymmenisen euroa halvemmalla.

Frank Svendsen on tyytyväinen matkaansa.

"Toivottavasti tässä käy niin, että yhä useampi valitsee junan lentämisen sijasta."

Magnus Laupa
Eläkeläiset Kerstin Olsson ja Göran Ståhle päättivät kokeilla MTR:n junaa, koska se oli uutta, jännittävää ja edullista. "Oikea ongelma Ruotsissa on raiteiden kunnossapito", Ståhle sanoo.
Eläkeläiset Kerstin Olsson ja Göran Ståhle päättivät kokeilla MTR:n junaa, koska se oli uutta, jännittävää ja edullista. "Oikea ongelma Ruotsissa on raiteiden kunnossapito", Ståhle sanoo.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat