Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkaamattomasta ruoasta saa pian lisää tietoa

Huhtikuussa voimaan tuleva asetus vaatii kertomaan allergiaa aiheuttavat ainesosat

Talous
 

Allergiaa aiheuttavat ainesosat on ilmoitettava kaupoissa myytävistä pakkaamattomista elintarvikkeista ja ravintola-annoksista ensi kuun alusta lähtien.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä voimaan tulevan asetuksen myötä pakkaamattomia elintarvikkeita kaupasta ostaville on annettava muutenkin aiempaa enemmän tietoa. Esimerkiksi juustoista ja makkaroista on kerrottava rasvan ja suolan määrä sekä leivästä suolan määrä.

Tähän asti elintarvikelainsäädännössä on ollut hyvin vähän säännöksiä pakkaamattomana myytävistä elintarvikkeista. EU :kaan ei ole asiaan juuri puuttunut, sillä pakkaamattomia elintarvikkeita ei paljon liiku rajojen yli, kertoo lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Uudistuksen tavoitteena on varmistaa kuluttajien riittävä tiedonsaanti. Esimerkiksi kauppojen paistopisteiden yleistyttyä etenkin pakkaamattomia leipiä on tarjolla entistä enemmän.

"Pakkaamattomina myytävistä elintarvikkeista syntyy kuluttajalle helposti sellainen käsitys, että ne ovat jotenkin neitseellisempiä kuin pakatut. Kuitenkin esimerkiksi pakkaamattomana myyty leipä voi olla hyvin samankaltaista kuin pussitettu," Haikonen sanoo.

Muutos on osa EU:n elintarvikeasetusta, joka tuli voimaan joulukuussa. Sen myötä käytännössä kaikkien EU:ssa valmistettujen elintarvikkeiden pakkausmerkinnät muuttuivat.

Ravintoloille muutos ei ole kovin iso, arvioi Majoitus- ja ravintola-alan liiton (Mara) varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi. Niiden ei ole pakko kirjata kaikkia allergiaa aiheuttavia aineksia ruokalistoihinsa, vaan riittää, että esimerkiksi seinällä ilmoitetaan, että lisätietoja saa henkilökunnalta. Näin on käytännössä toimittu tähänkin asti: asiakkaat ovat kysyneet allergiaa aiheuttavista aineista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat