Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FT: Kreikan eroamisesta eurosta keskustellaan

Talous
 

Euroopan keskuspankin suuri rahapoliittinen elvytys aloitettiin talous- ja rahaliiton pelastamiseksi, mutta se voikin sanomalehti Financial Timesin (FT) mukaan tehdä euron hajoamisen helpommaksi.

Rahapoliittinen elvytys on jo heikentänyt euron ulkoista arvoa suhteessa dollariin, lisännyt vientiä, vahvistanut osakkeita ja herättänyt toiveita euroalueen elpymisen vakautumisesta.

Myönteiset tekijät ovat lehden mukaan verhonneet sen kiusallisen seikan, että Kreikka voi irtautua eurosta.

"Tähän mennessä kaikki on keinotekoisesti piilotettu rahapoliittisella elvytyksellä", sanoi liikepankki Barclaysin Euroopan pääekonomisti Phillippe Gudin de Vallerin lehdelle.

Kreikan mahdollisen eurosta irtautumisen seuraukset ovat lehden mukaan kiireisin asia, johon eurovaltiot joutuvat pian ottamaan kantaa.

Monet euroalueen virkamiehet epäilevät Financial Timesin mukaan, että Kreikalla ei ole varaa maksaa julkisen sektorin kuukausittaisia 1,7 miljardin euron palkkoja ja eläkkeitä eikä 9. huhtikuuta erääntyvää 450 miljoonan euron lainaa Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.

Eurovaltiot ovat antaneet Kreikalle kesäkuun loppuun saakka lisäaikaa tehdä hienosäätöä lainaohjelmansa ehtoihin. Vasta Kreikan ehdotusten hyväksymisen jälkeen eurovaltiot ja IMF voivat suorittaa seuraavan 7,2 miljardin euron lainaerän vuonna 2012 aloitetusta hätärahoituksesta.

Italialaisen liikepankin UniCreditin pääekonomisti Erik Nielsen arvioi Financial Timesille, että eurosta eroaminen olisi Kreikalle katastrofi. Mutta ei suinkaan euroalueelle – rahapoliittisen elvytyksen takia.

"Oletan, että näkisimme suuren muuttoliikkeen ja jos olen oikeassa, Kreikan bruttokansantuote supistuisi vielä 20–40 prosenttia, millä olisi tietenkin vaikutus kauppakumppaneihin etenkin Balkanilla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat