Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu muutoista kasvaa taantumassa

Perinteiset perheyritykset sinnittelevät, kun toimialalle tunkee tiukkoina aikoina uusia yrittäjiä

Talous
 
Kimmo Räisänen
Viktor Ekin muuttomiehet Axel Fredriksson ja Riku Mertola kantoivat torstaina laatikostoa kuorma-autoon Kalasatamassa. Taustalla Kari Salasuo.
Viktor Ekin muuttomiehet Axel Fredriksson ja Riku Mertola kantoivat torstaina laatikostoa kuorma-autoon Kalasatamassa. Taustalla Kari Salasuo. Kuva: Kimmo Räisänen

Asuntokaupan nihkeys näkyy myös asunnonvaihtoa palvelevissa yrityksissä. Erityisesti pari viime vuotta ovat olleet muuttoyrityksille vaikeita.

Kotimuuttojen markkinoilla hintakisa myös kovenee, kun ajat tiukkenevat. Kuluttajat pihistelevät, ja lisäksi yrittäjien lukumäärä kasvaa.

Toimialan tunnetuimpiin tekijöihin kuuluva Victor Ek valmistautuu ensi kuussa juhlimaan yhtiön 130-vuotispäivää. Toimitusjohtaja Michael Cedercreutz sanoo, että kehnompina aikoina hinnoittelun sekoittaa alalle pääsyn helppous: vähimmillään liiketoiminta vaatii vain auton ja kuljettajan.

Muuttopalveluyritysten menestys kuvastaa hyvin asuntokaupan suhdanteita ja yleensäkin talouselämän aktiviteetin vaihteluja.

Victor Ekin ohella pääkaupunkiseudun tunnetuimpia alan yrityksiä on Niemi. Kummatkin ovat selvinneet huonojen vuosien läpi vahvuuksiensa varassa.

Niemeä ovat kannatelleet yritysmuutot ja julkisen sektorin toimitilamuutot, jotka eivät ole vähentyneet yhtä rajusti kuin kotitalouksien asunnonvaihdot. Victor Ekille tasaista tulovirtaa tuo laivaus- ja huolintatoimi.

Sami Kero
Muuttoyhtiö Viktor Ek on 130 vuotta vanha yritys, jota johtaa nykyisin Michael Cedercreutz.
Muuttoyhtiö Viktor Ek on 130 vuotta vanha yritys, jota johtaa nykyisin Michael Cedercreutz.

Niemi on alkujaan vantaalainen yritys, mutta nykyään sen mainoslause – "Niemi muuttaa kaiken" – tunnetaan pääkaupunkiseudun lisäksi viidellä muulla paikkakunnalla.

Laajeneminen ei tapahtunut parhaaseen mahdolliseen aikaan, mutta yhtiö aikoo pysyä maakunnissa.

Niemen kehitys yrityksenä kuvaa laajemminkin suomalaisten palveluelinkeinojen kehittymistä.

Kun Kalevi Niemi osti pakettiauton vuonna 1981 ja ryhtyi tarjoamaan muuttopalveluja Vantaalla viikonloppuisin, kysyntää oli vähän. Sekä kotitaloudet että yritykset hoitivat muuttonsa pitkälle omin ja talkoovoimin.

Nykyisin Niemeä johtaa toinen sukupolvi. Siitä on tullut 26 miljoonan euron liikevaihdon yritys, joka työllistää 270 henkeä vakinaisesti ja noin 500 henkeä tilapäisesti.

"Tämä on syklistä liiketoimintaa, joten tilapäistyövoimaa tarvitaan paljon. Ruuhkahuippuja on 12 kertaa vuodessa, aina kuukauden vaihteen tienoilla, kun vuokrasopimukset umpeutuvat kotitalouksilla ja yrityksillä", sanoo Niemen toimitusjohtaja Ilpo Niemi.

Asuntokaupan hiljenemisestä huolimatta Niemi on pystynyt säilyttämään liikevaihtonsa ja henkilöstönsä suunnilleen ennallaan viime neljä vuotta. Kasvua ei ole pystytty tavoittelemaan.

Yhtiön kohtuullinen menestys pohjaa kotitalouksien sijasta yrityksiin ja julkiseen sektoriin. Monet yhtiöt ja virastot hakevat taantuman takia edullisempia toimitiloja ja pitävät muuttoliikennettä yllä.

Yritykset ja julkinen sektori tuottavat Niemen liikevaihdosta jo kaksi kolmannesta. Yksi kolmannes tulee kotimuutoista.

Victor Ek on Suomen vanhimpia edelleen toimivia yrityksiä. Se on pysynyt saman suvun omistuksessa jo viidennessä polvessa.

Toimitusjohtajanakin on suvun edustaja. Michael Cedercreutz tiedostaa johtavansa erityistä yritystä, sillä Perheyritysten liiton tilastojen mukaan vain 0,2 prosenttia yrityksistä selviytyy Suomessa viidenteen sukupolveen saakka.

Muutama viime vuosi on ollut Victor Ekillekin hankala. Cedercreutzin mukaan tulosta kannattelee Hangon sataman rahtaus- ja huolintayksikkö, jonka varustamosopimukset tuottavat tasaista tulovirtaa.

Ulkomaanyhteydet ovat taanneet Victor Ekille johtopaikan ulkomaisissa koti- ja yritysmuutoissa. Tällä saralla Niemi on vasta aloittelemassa.

Kaikkiaan muuttoalalla on tuhansittain pienyrittäjiä pää- tai sivutoimisesti.

Kuljetusyritykset tarjoavat muuttoja sivutöinään, muiden kuljetusten ohella. Näin on varsinkin huonoina aikoina, kun työt vähenevät.

"Jos katsoo keltaisilta sivuilta, eniten taitaa olla tarjontaa putkiyrityksistä. Muuttopalvelujen tarjoajat tulevat ehkä kakkosena", sanoo yhden muuttopalveluja tekevän yrityksen, Kuljetus Reenin toimitusjohtaja Marko Reen.

Reenin yhtiön liikevaihdosta suurin siivu tulee elintarvikkeiden kylmäkuljetuksista, joiden varastoalue on Helsingin Sörnäisissä. Yhtiöllä on myös korjaamo ja rengasliike, jotka tarjoavat palveluja myös ulkopuolisille.

Victor Ek on päässyt 130 vuoden ikään, Kuljetus Reen on yltänyt siitä noin puoleen. Marko Reenin isoisä perusti yhtiön 70 vuotta sitten kuljettamaan elintarvikkeita.

Marko Reen ryhtyi 25 vuotta sitten harjoittamaan myös muuttoja. Hän oli alalla ensimmäisiä kiinteät palveluhinnat käyttöön ottaneita.

Keltaisilla sivuilla Kuljetus Reen tarjoaa kolmenlaisia muuttopaketteja, joiden hinnat vaihtelevat 395 euron ja 795 euron välillä.

Reen kertoo keksineensä pakettihinnoittelun siksi, että hänellä ei ollut aikaa roikkua puhelimessa neuvottelemassa asiakkaiden erityistoiveista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat