Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euron pitkään kestänyt syöksy pysähtyi

Asiantuntijat eivät usko valuuttasotaan

Talous
 

Yhteisvaluutta euron pitkä heikkeneminen Yhdysvaltojen dollariin nähden näyttää pysähtyneen – ainakin hetkeksi.

Euro on kahden viikon aikana vahvistunut dollariin nähden yli kolme prosenttia. Kyseessä on selkein nytkähdys euron viime kesästä asti jatkunutta heikkenemistä vastaan.

Vahvistumisen takana on Yhdysvaltojen keskuspankin epäröinti. Keskuspankin lausuntoa maaliskuun kokouksen jälkeen tulkittiin niin, että se on siirtämässä odotettua koronnostoa ensi syksyyn.

Yhdysvaltojen dollari on vahvistunut, koska keskuspankin odotetaan pian kiristävän rahapolitiikkaansa eli nostavan korkoja. Samalla Euroopan keskuspankki on lisännyt rahan tarjontaa joukkolainojen osto-operaatiolla. Talven ja kevään aikana keskuspankki toisensa jälkeen on toiminut rahan määrän lisäämiseksi ja oman valuuttansa heikentämiseksi.

Kun dollarihanat kiristyvät ja muiden valuuttojen määrä kasvaa, dollari vahvistuu. Valuuttakurssit määrittävät eri maiden vientiyritysten kilpailukykyä, koska heikon valuutan maissa kustannukset laskevat suhteessa tuottoihin.

Yhdysvaltojen vientiyritykset ovat jo nurisseet vahvasta dollarista. Keskuspankki voisi helpottaa vientiyritystensä tilannetta perumalla rahapolitiikkaan suunnitellut kiristykset, mutta se tuskin tekee niin. Kokonaisuutena Yhdysvaltojen taloudella menee melko hyvin.

Suomalaiset valuuttakurssien asiantuntijat uskovat, että Yhdysvallat sopeutuu elämään vahvan dollarinsa kanssa. Se on hyvä kaikille. Dollarin vahvistuminen kertoo ennen kaikkea siitä, että Yhdysvalloissa menee hyvin ja talous kasvaa ja kehittyy.

"Se vetää muitakin mukanaan", sanoo Jyväskylän yliopiston kansataloustieteen professori Kari Heimonen.

Lisäksi vahva dollari parantaa Yhdysvaltalaisten ostovoimaa.

"Kun euro heikkenee, sekin on hyvä asia. Se edistää vientiä ja ainakin Saksa hyötyy siitä reippaasti."

Nordean päästrategi Jussi Hahtela sanoo, että Yhdysvallat on tällä hetkellä ainoita maita, joilla on varaa vahvaan valuuttaan. Siksi Yhdysvaltojen ei kannata ryhtyä valuuttasotaan, jossa kaikki maat pyrkisivät heikentämään valuuttojensa arvoa.

"Orastava vienti on monessa maassa ainoa valonpilkahdus. Isossa kuvassa Yhdysvaltojen kannattaa kärsiä vahvasta valuutasta, koska ei ole Yhdysvaltojenkaan etu että koko maailmantalous hyytyy", Hahtela sanoo.

Lisäksi Yhdysvallat ei ole niin riippuvainen viennistä kuin monet Euroopan maat. Viennin osuus Yhdysvaltojen bruttokansantuotteesta on Maailmanpankin mukaan noin 14 prosenttia, kun sama luku Suomessa on 38 ja Saksassa 46 prosenttia.

Heimonen korostaa sitä, että Yhdysvaltojen vientiyritykset ovat hajauttaneet valuuttariskiä merkittävästi siirtämällä tuotantoaan eri puolille maailmaa.

Yhdysvaltojen dollarin vahvaa asemaa tukee myös pitkä perinne ja vaihtoehtojen puute. Dollari on sijoittajien mielessä turvavaluutta, johon sijoitetaan vaikeina aikoina. Asetelma vain vahvistuu, jos ongelmat pahenevat.

"Jos koko maailmantalous romahtaisi, niin missä ne rahat sitten olisivat, jos eivät dollareissa", Hahtela sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat