Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittaja Kai Mäkelä tuomittiin kurssin vääristämisestä

Tuomio annettiin Alma Median ja Ilkka-yhtymän osakkeilla tehdyistä kaupoista

Talous
 

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut sijoittaja Kai Mäkelän, 67, kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kurssin vääristämisestä ja törkeästä kurssin vääristämisestä.

Törkeä kurssin vääristäminen liittyy kauppoihin Alma-median osakkeella 2008 ja kurssin vääristäminen kauppoihin Ilkka-yhtymän osakkeilla 2010.

Vankeusrangaistukset kurssin vääristämisestä ovat Suomessa hyvin harvinaisia, eikä lainvoimaista tuomiota ole saanut kukaan. Myöskään Mäkelän saama tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä on mahdollisuus valittaa hovioikeuteen.

Kurssin vääristäminen tarkoittaa osakkeen hinnan vääristämistä harhaanjohtavilla toimenpiteillä, kuten näennäiskaupoilla tai harhaanjohtavalla osto- tai myyntitarjouksella.

Mäkelän kaksi liikekumppania saivat törkeästä kurssin vääristämisestä kahdeksan kuukauden ja kuuden kuukauden ehdolliset vankeusrangaistukset.

Sen sijaan miehiä vastaan nostetut syytteet tiedottamisrikoksista käräjäoikeus hylkäsi vanhentuneina.

Käräjäoikeuden mukaan Mäkelä ja hänen liikekumppaninsa pyrkivät vääristämään ja pitämään Alman osakekurssia keinotekoisen kalliina 2008, jolloin Alman-media osakkeen arvo halpeni finanssikriisin vuoksi.

Tämä oli Mäkelälle ongelma, koska hän oli pantannut osakkeita lainojaan vastaan. Pankit vaativat lisää vakuuksia.

Oikeuden mielestä kaupat antoivat harhaanjohtavan vaikutelman osakkeen lisääntyneestä kysynnästä ja hinnasta. Miehet pyrkivät vaikuttamaan osakkeen hintaan erityisesti marras–joulukuun vaihteessa 2008, jolloin Alman osake oli halventunut lähelle kriittistä viiden euron tasoa, oikeus katsoi.

Kauppoja tekivät Mäkelän lisäksi kolme tuomittujen hallussa ollutta yhtiötä sekä Näyttelijöiden Vanhuudenkotisäätiö.

Käräjäoikeus katsoi, että kurssin vääristäminen kesti noin puolen vuoden ajan, toiminta oli suunnitelmallista ja siihen käytettiin huomattavia määriä rahaa. Poliisi ja syyttäjä laskivat, että Mäkelän valtapiiri teki näennäiskauppoja yli miljoonalla Alman osakkeella.

Oikeus piti tuomittujen toimintaa törkeänä, koska se oli omiaan heikentämään luottamusta markkinoiden toimintaan. Oikeus piti toimintaa myös kokonaisuutena törkeänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat