Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi liittyi Kiinan kerhoon

Suomi haki EU-maiden vanavedessä Kiinan vetämän investointipankin AIIB:n jäseneksi

Talous
 
china daily
Citroënin autoa viimeisteltiin Kiinassa, jossa Dongfeng Peugeot Citroën Automobile Company avasi vuonna 2013 kolmannen tehtaansa.
Citroënin autoa viimeisteltiin Kiinassa, jossa Dongfeng Peugeot Citroën Automobile Company avasi vuonna 2013 kolmannen tehtaansa. Kuva: china daily

Suomi on hakenut perustajajäseneksi Kiinan vetämään AIIB-investointipankkiin. Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) mukaan liittyminen voi auttaa suomalaisten yritysten vientiä Kiinaan.

"Monilla suomalaisilla yrityksillä on erityisosaamista AIIB:n painopistealueilla. Toivon, että ne pystyvät hyödyntämään tästä aukeavia mahdollisuuksia", Rinne sanoi tiedotteessa.

Fakta

AIIB:n jäsenyyttä hakeneet Aasian ulkopuoliset maat

 Australia

 Brasilia

 Britannia

 Espanja

 Hollanti

 Italia

 Itävalta

 Luxemburg

 Ranska

 Saksa

 Suomi

 Sveitsi

 Tanska

 Uusi-Seelanti

Lokakuussa perustetusta pankista on tullut Kiinan maailmanpoliittisen painoarvon symboli, koska Yhdysvallat asettui näyttävästi poikkiteloin suhteessa pankin perustamiseen.

EU:n talousmahdit ovat tästä huolimatta yksi toisensa jälkeen hakeneet pankin jäsenyyttä. Aallon aloitti Britannia maaliskuun puolivälissä. Sen jälkeen AIIB:n jäseniksi ovat hakeneet muun muassa Saksa, Ranska ja Espanja. Suomen kanssa samaan aikaan eli viime perjantaina hakemuskirjeen lähetti Tanska.

Maanantaina alkuillasta ei ollut vielä virallista tietoa Ruotsin kannasta. Perustajajäseneksi hakemisen takaraja päättyy tiistaina.

Jälkeenpäin jäseneksi tulevilla ei todennäköisesti tule olemaan samanlaista asemaa pankin päätöksenteossa kuin perustajajäsenillä.

Valtio-opin dosentti Mikael Mattlin Turun yliopistosta pitää AIIB:n perustamista yhtenä vastaiskuna sille, että vanhat teollisuusmaat, Yhdysvallat etunenässä, eivät ole ottaneet Kiinan painoarvon kasvamista huomioon olemassa olevissa rahoitusinstituutioissa.

Aasian kehityspankin, Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston päätöksenteossa valta on Yhdysvalloilla ja muilla vanhoilla teollisuusmailla.

"Niiden äänivaltajakoa päätettiin uudistaa viitisen vuotta sitten, mutta usein unohtuu, ettei Yhdysvaltain kongressi koskaan ratifioinut muutosta", Mattlin sanoo.

Jo toissa vuonna suuret kehittyvät maat, kuten Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka, päättivät perustaa oman kilpailijansa Maailmanpankille. Se on Uusi kehityspankki eli NDB.

Toisaalta Mattlinin mielestä Aasian rakennustarpeet ovat niin suuria, että uudet rahoituskanavat ovat vain tervetulleita. Maailmanpankkikin suhtautuu uuteen pankkiin suopeasti. Rahoitettavaa riittää kaikille.

Kiina on nähnyt paljon vaivaa pankkinsa markkinoimiseksi. Maan edustajat ovat kiertäneet kansainvälissä rahoituslaitoksissa, myös Helsingissä sijaitsevassa Pohjoismaiden investointipankissa tutustumassa, miten niiden hallinto ja rahoitus toimivat.

Kiinalaiset ovat yrittäneet vakuuttaa länsipäättäjille, että AIIB tulee noudattamaan avoimuutta ja kunnioittamaan muun muassa yksilön oikeuksia.

Pankin toiminnan ja omistuksen painopiste on Aasiassa, pääkonttorin on tarkoitus sijaita Pekingissä.

Maanosan ulkopuoliset jäsenet voivat saada yhteensä vain vähemmistöosuuden pankin äänivallasta ja omistuksesta.

Alkupääomaa kerätään noin kymmenen miljardia dollaria. Lisäksi jäsenet sitoutuvat maksamaan tarvittaessa lisäpääomaa noin 40 miljardia dollaria.

Se toimii varainhankinnan ja mahdollisten tappioiden vakuutena. Varsinaisiin projekteihin lainattavat rahat hankitaan pääomamarkkinoilta.

Vaikka päätökset puetaan osin yleviin lauseisiin, pankkiin liittymisen tärkein peruste on se, että Euroopan maat haluavat päästä mukaan luvassa oleviin rakennushankkeisiin.

Hyvän tahdon osoittaminen Kiinan vetämälle hankkeelle on kauppapoliittisesti viisasta.

Kiinan taloudellinen vetovoima toimii myös Aasian suunnalla.

Yhdysvaltain läheiset liittolaiset Etelä-Korea ja Australia empivät pitkään, mutta päättivät liittyä viime viikonloppuna liittyä AIIB:hen Aasian talousmahdeista enää Japani loistaa poissaolollaan. Sen välit Kiinaan ovat olleet viileät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat